Η κλιματική κρίση μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να συρρικνωθούν

Σύμφωνα με μελέτη ενός παλαιοντολόγου του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
Open Image Modal
DAJ via Getty Images

Η κλιματική κρίση ενδέχεται να οδηγήσει την ανθρώπινη φυλή να συρρικνωθεί σε μέγεθος, καθώς τα θηλαστικά με μικρότερους σκελετούς φαίνονται ικανά να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις αυξανόμενες παγκόσμιες θερμοκρασίες, δήλωσε κορυφαίος παλαιοντολόγος.

Ο καθηγητής Στιβ Μπρουσάτι, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο άλλα είδη θηλαστικών ανταποκρίθηκαν στο παρελθόν σε περιόδους κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να προσφέρει μια εικόνα για το μέλλον του ανθρώπινου είδους.

Παρομοίασε τη δυνητική... μοίρα των ανθρώπων με αυτή των πρώιμων αλόγων, τα οποία έγιναν μικρότερα σε μέγεθος καθώς οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν περίπου πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια, κατά την περίοδο που ονομάζεται Θερμικό Μέγιστο Παλαιόκαινου Hώκαινου

 

Open Image Modal
ζωγραφιά που αναπαριστά την εποχή του θερμικού μέγιστου Παλαιόκαινου-Ηώκαινου
Twitter/Aldo Chiappe/NatGeo

 

«Υπάρχει ένα μεγάλο αρχείο απολιθωμάτων απ′ αυτήν την εποχή υπερθέρμανσης του πλανήτη. Είναι πραγματικά το πιο πρόσφατο μεγάλο γεγονός υπερθέρμανσης του πλανήτη στο γεωλογικό αρχείο», τόνισε. «Είναι ανατριχιαστικό το πόσο παρόμοια είναι τα δύο αυτά σενάρια».

Στο βιβλίο του “The Rise and Reign of the Mammal” (σ.σ Η άνοδος και η κυριαρχία του Θηλαστικού”), ο Μπρουσάτι σημειώνει ότι τα σημερινά ζώα στα θερμότερα μέρη του κόσμου είναι συχνά μικρότερα από αυτά σε ψυχρότερες περιοχές, μια οικολογική αρχή γνωστή ως κανόνας του Μπέργκμαν. «Οι λόγοι δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αλλά πιθανώς, εν μέρει, επειδή τα μικρότερα ζώα έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια σε σχέση με τον όγκο τους από τα πιο παχουλά ζώα και έτσι μπορούν να αποβάλλουν καλύτερα την υπερβολική θερμότητα», γράφει.

Μιλώντας στον Guardian πριν από τη δημοσίευση του βιβλίου, ο Μπρουσάτι είπε ότι είναι «ένας συνηθισμένος τρόπος για τα θηλαστικά να γίνονται μικρότερα για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή». Και πρόσθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε είδος θηλαστικού θα γίνεται μικρότερο, αλλά φαίνεται να είναι ένα κοινό τέχνασμα επιβίωσης των θηλαστικών όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν αρκετά γρήγορα. Πράγμα που εγείρει το ερώτημα: εάν οι θερμοκρασίες εκτιναχθούν ραγδαία, μπορεί οι άνθρωποι να γίνουν νάνοι, μπορεί οι άνθρωποι να μικραίνουν; Και νομίζω ότι αυτό το ερώτημα είναι σίγουρα εύλογο».

Open Image Modal
Ο καθηγητής Στιβ Μπρουσάτι
David Levenson via Getty Images

Ο Μπρουσάτι υποστήριξε ότι κάποια ανθρώπινα είδη έχουν βρεθεί να συρρικνώνονται στο παρελθόν - όπως οι λεγόμενοι άνθρωποι χόμπιτ, Homo floresiensis, που κάποτε κατοικούσαν στο νησί Φλόρες στην Ινδονησία.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές που μελετούν ανθρώπινα απολιθώματα εκατομμυρίων χρόνων έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η θερμοκρασία είναι ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας της διακύμανσης του μεγέθους του σώματος, ενώ οι επιστήμονες που μελετούν τα κόκκινα ελάφια είπαν ότι οι θερμότεροι χειμώνες στη Βόρεια Ευρώπη και τη Σκανδιναβία μπορεί να οδηγήσουν στην σμίκρυνση του σώματος αυτών των ζώων.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί τη συρρίκνωση των θηλαστικών. Ο καθηγητής Άντριαν Λίστερ, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο, είπε ότι η σχέση που έδειξε η πρόσφατη μελέτη ανθρώπινων απολιθωμάτων είναι αδύναμη, ενώ οι ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ της θερμοκρασίας και του μεγέθους του σώματος των θηλαστικών μπορεί συχνά να οφείλονται στη διαθεσιμότητα τροφής και πόρων.

Ο Λίστερ είναι επίσης δύσπιστος ότι οι άνθρωποι θα συρρικνωθούν καθώς το κλίμα θερμαίνεται. «Δεν ελεγχόμαστε πραγματικά από τη φυσική επιλογή», είπε. «Αν αυτό συνέβαινε, τότε θα έπρεπε οι μεγαλόσωμοι άνθρωποι να πεθαίνουν προτού μπορέσουν να αναπαραχθούν λόγω της υπερθέρμανσης του κλίματος. Αυτό δεν συμβαίνει στον σημερινό κόσμο. Φοράμε ρούχα, έχουμε θέρμανση, έχουμε κλιματισμό αν κάνει πολύ ζέστη».

Ωστόσο, ο Μπρουσάτι υποστηρίζει ότι ενώ οι άνθρωποι είναι ένα καταπληκτικό είδος, άλλα θηλαστικά θα ήταν καλύτερα χωρίς εμάς. «Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί, θα ήταν καλύτερα τα υπόλοιπα θηλαστικά του πλανήτη αν δεν υπήρχαν άνθρωποι; Και ξέρετε, ειλικρινά, μάλλον, ναι θα έλεγα». «Νομίζω ότι αν ήσασταν ρινόκερος, ελέφαντας, λιοντάρι, πλατύπους, κοάλα, πιθανότατα θα θέλατε να εξαφανιστούν οι άνθρωποι. Αλλά ελπίζουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

Πηγή: Guardian