Η Κομισιόν απέρριψε ξανά το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας

Η Κομισιόν απέρριψε ξανά το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας
|
Open Image Modal
Remo Casilli / Reuters

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε το πρώτο βήμα την Τετάρτη προς την κατεύθυνση της λήψης πειθαρχικών μέτρων σε βάρος της Ιταλίας σχετικά με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019, μα η Ρώμη απάντησε πως δεν έχει σκοπό να αλλάξει τα σχέδιά της- θέτοντας τις βάσεις για μια αντιπαράθεση που θα μπορούσε να κρατήσει μήνες και να οδηγήσει εν τέλει σε κυρώσεις. 

Η Κομισιόν είπε πως ο προϋπολογισμός, που αυξάνει το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, από 1,8% φέτος, αποτελεί μια «ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση μη συμμόρφωσης» προς τις συστάσεις της. Οπότε και η Επιτροπή αρχίζει μια «Διαδικασία Υπερβολικού Χρέους», με βάση το δεδομένο πως το μεγάλο δημόσιο χρέος της Ιταλίας δεν μειώνεται όπως επιτάσσουν οι κανόνες της ΕΕ. 

Το χρέος της Ιταλίας, πάνω από το 130% του ΑΕΠ, είναι αναλογικά το δεύτερο υψηλότερο της Ευρωζώνης μετά από αυτό της Ελλάδας. 

«Οι επιπτώσεις του προϋπολογισμού αυτού στην ανάπτυξη θα είναι μάλλον αρνητικές, σύμφωνα με την άποψή μας. Δεν περιλαμβάνει σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης, πιθανότατα το αντίθετο» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Με αυτά που έχει βάλει στο τραπέζι η ιταλική κυβέρνηση, βλέπουμε τον κίνδυνο η χώρα να υπνοβατήσει προς την αστάθεια». 

Η Κομισιόν, που ελέγχει εάν τα προσχέδια προϋπολογισμών συμμορφώνονται προς τα όρια της ΕΕ για τα ελλείμματα και το χρέος πριν ψηφιστούν από κυβερνήσεις, απορρίπτει το επιχείρημα της Ρώμης πως, επεκτείνοντας τον προϋπολογισμό, μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και τα έσοδα. κατεβάζοντας το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. 

Υποστηρίζεται σε αυτό από κυβερνήσεις της Ευρωζώνης οι οποίες ανησυχούν πως τα σχέδια δανεισμού και δαπανών της Ρώμης θα μπορούσαν να προκαλέσουν άλλη μια κρίση χρέους, που θα μπορούσε να τις πλήξει όλες. 

Η διαδικασία υπερβολικού χρέους θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα κυρώσεις σε βάρος της Ιταλίας, αν και μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο σε καμία από τις χώρες της Ευρωζώνης. 

Στη Ρώμη, η κυβέρνηση της Λέγκας και του Κινήματος Πέντε Αστέρων επιμένει στις θέσεις της. «Είμαστε πεπεισμένοι για τους αριθμούς στον προϋπολογισμό μας. Θα μιλήσουμε ξανά σε έναν χρόνο» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι- προσθέτοντας πως κυρώσεις σε βάρος της Ιταλίας θα έδειχναν «έλλειψη σεβασμού». 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, είπε πως παραμένει πεπεισμένος για την ορθότητα του προϋπολογισμού και επανέλαβε πως θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες το Σάββατο για να συζητηθεί το ζήτημα. 

Νωρίτερα, κυβερνητική πηγή δήλωνε στο Reuters πως ο Σαλβίνι δεν σκοπεύει να προβεί σε αλλαγές στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, διαψεύδοντας αναφορές πως είναι πρόθυμος να «μετριάσει» τα σχέδια δαπανών.

«Η Λέγκα απορρίπτει την αναθεώρηση του δημοσιονομικού σχεδίου» είπε σχετικά η πηγή.

(με πληροφορίες από Reuters)