Η «κόντρα» Αμερικανών και Ρώσων για την Αλεξανδρούπολη και οι λόγοι της

Η «κόντρα» Αμερικανών και Ρώσων για την Αλεξανδρούπολη και οι λόγοι της
|
Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

Στο επίκεντρο των εξελίξεων των τελευταίων ημερών, όσον αφορά στη ρωσική δραστηριότητα στην Ελλάδα που είχε ως αποτέλεσμα την απέλαση Ρώσων διπλωματών, φαίνεται να βρίσκεται η Αλεξανδρούπολη: Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η εν λόγω δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα έντονη στην πόλη, κάτι που εγείρει το θέμα του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι της τόσο για τη ρωσική, όσο και για την αμερικανική πλευρά.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Realnews, το ρωσικό ενδιαφέρον για την πόλη υπάρχει εδώ και χρόνια, καθώς έχει κομβική σημασία για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή- μάλιστα, τον Ιούλιο του 2015, με πρωτοβουλία του τότε γενικού προξένου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξέι Ποπόφ (το όνομα του οποίου έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα σε σχέση με τα σχέδια αύξησης της ρωσικής επιρροής στο Άγιο Όρος και επηρεασμού της κατάστασης ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών) έγινε αδελφοποίηση της Αλεξανδρούπολης με την Αγία Πετρούπολη, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο αεροπορικής σύνδεσης των δύο πόλεων και η ανέγερση ρωσικού ναού για τους 7.000 ομογενείς.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της Realnews, με δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη, Αντρέι Μασλόφ, πριν λίγους μήνες οι Ρώσοι είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όταν προκηρυχτεί διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο για το λιμάνι υπάρχει και έντονο ενδιαφέρον- με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, να τονίζει πως η κατασκευή τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή είναι έργο κορυφαίας προτεραιότητας για την αμερικανική πλευρά. Μάλιστα, για τους Αμερικανούς η περιοχή της Αλεξανδρούπολης έχει κομβική σημασία τόσο σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς αγωγούς (ΤΑΡ, TGI), αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά στο λιμάνι ως πύλη εισόδου του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Επίσης, υπάρχουν αμερικανικοί σχεδιασμοί για βάση ελικοπτέρων στην περιοχή, οπότε και δεν βλέπουν θετικά τις ρωσικές δραστηριότητες- ενώ υπάρχουν προβληματισμοί για την έντονη ρωσική παρουσία στην επιχειρηματική κοινότητα της πόλης.

Σημειώνεται πως οι ρωσικοί δεσμοί με την πόλη είναι ιστορικοί, καθώς εκεί είχε βρεθεί ρωσική στρατιωτική δύναμη κατά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1877-1878, καταλαμβάνοντάς την από τους Οθωμανούς. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Βήματος», το «ρωσικό σπίτι», πολιτιστικός σύλλογος της πόλης, πρωτοστάτησε στην ανέγερση σχετικού μνημείου για τους στρατιώτες που πέθαναν από τύφο τότε. Αξίζει να αναφερθεί πως η περιοχή εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των Ρώσων, και το 9ο Σύνταγμα Μηχανικού του ρωσικού στρατεύματος χάραξε ρυμοτομικό σχέδιο στο πρότυπο της Οδησσού, ενώ σχεδίασε και τον Φάρο, το σύμβολο της πόλης.

Γενικότερα μιλώντας, όπως υπογραμμίζει το βήμα, τα τελευταία χρόνια η Αλεξανδρούπολη μετατρεπόταν αργά μα σταθερά, μέσα από μπαλέτα, χορωδίες, εξετάσεις ρωσομάθειας και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες σε «ρωσική πόλη», αλλά αυτά άλλαξαν με την έλευση του πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος, ερχόμενος από την Ουκρανία, έχει βαθιά γνώση του τρόπου λειτουργίας των Ρώσων. Ο κ. Πάιατ με σειρά επισκέψεων στη βόρεια Ελλάδα παρουσίασε το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο «Βήμα» βασικός στόχος της προσπάθειας της Μόσχας να αυξήσει την επιρροή της στην Ελλάδα είναι η αποδυνάμωση της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας αποδόμησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το Πατριαρχείο Μόσχας, που επιδιώκει την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια Ορθοδοξία.