Η κραυγή των μειονοτήτων στο Μπαγκλαντές: Ώρα για δράση

Υπό διωγμό οι ινδουιστές και άλλες μειονότητες.
Open Image Modal
Ακτιβιστές της Bajarang dal, μιας ομάδας για τα δικαιώματα των Ινδουιστών, φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις εναντίον Ινδουιστών στο Μπαγκλαντές, στο Αχμενταμπάντ της Ινδίας, Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024. (AP Photo/Ajit Solanki)
via Associated Press

Ήρθε η ώρα η διεθνής κοινότητα να στρέψει τα μάτια στο Μπαγκλαντές και να ασχοληθεί σοβαρά με την προστασία των μειονοτήτων γιατί φαίνεται παγκοσμίως ότι μπαίνουμε σε μία νέα εποχή όπου η ευαισθητοποίηση μας όταν μιλάμε για προστασία μειονοτήτων εντοπίζεται περισσότερο στην εξομάλυνση διαφορών φύλλου και σεξουαλικού προσανατολισμού παρά στην προστασία θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.

Είναι αναντίρρητο ότι μεγαλύτερη σημασία πρέπει να δοθεί από Ευρώπη και Αμερική σε θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες που ζουν στις χώρες της Ασίας γιατί όταν αυτές δεν προστατεύονται επαρκώς ολόκληρα κράτη μπορεί να οδηγηθούν σε κατάρρευση. Αν κανείς ρωτήσει γιατί να ασχοληθεί η Ευρώπη και η Αμερική με την προστασία των μειονοτήτων στις ασιατικές χώρες η απάντηση είναι απλή. Γιατί όταν αδιαφορείς για ένα κακό που συμβαίνει μακριά από εσένα ,σύντομα αυτό θα γιγαντώνεται και θα σε πλησιάσει τόσο που θα αρχίσει να σε επηρεάζει .

Για να δούμε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Μπαγκλαντές μετά την αποχώρηση της Σέιχ Χασίνα και την άνοδο του Μοχάμαντ Γιουνούς στην εξουσία. Οι επαναλαμβανόμενες διώξεις που υφίστανται οι Ινδουιστές στο Μπαγκλαντές φέρνουν στο προσκήνιο τη ρήση του Τόμας Τζέφερσον για τις μειονότητες: «Οι μειονότητες κατέχουν ίσα δικαιώματα, τα οποία ο ίσος νόμος πρέπει να προστατεύει, και η παραβίασή τους θα ήταν καταπίεση. » Αυτή η συνεχής καταπίεση είναι η κατάσταση που υφίστανται οι Ινδουιστές στο Μπαγκλαντές, παρόλο που αποτελούν το 8 τοις εκατό του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 13,1 εκατομμύρια ζωές που δυστυχώς όπως αποδεικνύεται δεν έχουν αξία ούτε για τη χώρα ούτε για τη διεθνή κοινότητα.

Η χώρα βιώνει μια περίοδο συνεχούς αναταραχής μετά την αποχώρηση της Σέιχ Χασίνα και την ανάληψη της εξουσίας από τον νομπελίστα Μοχάμεντ Γιουνούς. Η ανατροπή της Σέιχ Χασίνα έχει αυξήσει την επιρροή των ισλαμιστών, ιδιαίτερα της Τζαμάτ-ε-Ισλάμι και της σκληρής ομάδας πίεσης Χεφαζάτ-ε-Ισλάμ. Μπορούμε να μιλήσουμε για μια τόσο σημαντική πολιτική διαίρεση στο Μπαγκλαντές που φτάνει στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, με τους κατοίκους να διχάζονται μεταξύ της κυβέρνησης της Σέιχ Χασίνα και του Γιουνούς. Πολλές οικογένειες έχουν επίσης μέλη και στις δύο πλευρές του πολιτικού διχασμού, κάτι που έχει επίσης βοηθήσει στο να μη γίνουν ακόμη μεγαλύτερες ακρότητες.

Η Αμερική, από την πλευρά της, δεν έχει παραμείνει σιωπηλή για την κατάσταση στο Μπαγκλαντές, με τον Πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει: «Καταδικάζω σθεναρά τη βάρβαρη βία κατά των Ινδουιστών, Χριστιανών και άλλων μειονοτήτων που δέχονται επιθέσεις και λεηλατούνται από όχλους στο Μπαγκλαντές, το οποίο παραμένει σε κατάσταση πλήρους χάους.»

Τα περιστατικά βίας φαίνεται να μην έχουν τελειωμό για την πολυπαθή χώρα. Σύμφωνα με μια αναφορά του Aλ Τζαζίρα την Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, ένας νεαρός Ινδουιστής, ο Άκας Ντας, φαίνεται να ανάρτησε ένα προσβλητικό σχόλιο για το Κοράνι στο Facebook. Το σχόλιο διαδόθηκε γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας διαμαρτυρίες και κλιμακώνοντας τις εντάσεις, ιδιαίτερα στη μουσουλμανική κοινότητα του Νταουρπαζάρ, περίπου 270 χιλιόμετρα από την εθνική πρωτεύουσα Ντάκα. Η βία εξαπλώθηκε γρήγορα, αν και ο Ακάς Ντας, ο 17χρονος Ινδουιστής από τη γειτονιά του, είχε ήδη συλληφθεί από την αστυνομία βάσει του «νόμου για την κυβερνοασφάλεια » πριν η οχλοκρατία επιτεθεί στο Μονγκλαργκάο. «Κατέστρεψαν τα πάντα – όλα για τα οποία είχα δουλέψει.» δήλωσε στον τύπο τρομοκρατημένος μετά την επίθεση.

Πριν από αυτό όμως είχε γίνει κάτι ακόμη πιο χοντρό καθώς το ίδιο το κράτος στράφηκε κατά ενός σημαντικού θρησκευτικού λειτουργού. Στις 25 Νοεμβρίου, η Μητροπολιτική Αστυνομία συνέλαβε τον Κρίσνα Ντας, ηγέτη μοναχό του Βαϊσναβισμού και πρώην μέλος της Διεθνούς Εταιρείας για τη Συνείδηση του Κρίσνα (ISKCON) στο Μπαγκλαντές, προκαλώντας διαμαρτυρίες από πιστούς που απαιτούσαν την απελευθέρωσή του στη συνοικία Σαχμπάχ του Ντάκα και στο Τσιταγκόνγκ. Ο κ. Ντας, ο οποίος έχει σημαντική υποστήριξη στο Μπαγκλαντές, είχε τακτικά υπερασπιστεί τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων και είχε προσελκύσει ιδιαίτερη προσοχή μετά την πτώση της κυβέρνησης της Σέιχ Χασίνα στις 5 Αυγούστου 2024. Από τότε, ο κ. Ντας είχε εμπλακεί σε διάλογο με διάφορα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Κόμματος του Μπαγκλαντές προσπαθώντας να προασπιστεί τα δικαιώματα των Ινδουιστών στο Μπαγκλαντές .Για να το κατορθώσει αυτό είχε μάλιστα δημιουργήσει μία λίστα με οκτώ βασικά σημεία στήριξης των Ινδουιστών..

Τι πρέπει να γίνει τώρα ώστε οι μειονότητες στο Μπαγκλαντές να μην καταλήξουν σε τόσο επισφαλή θέση όσο αυτές στο Πακιστάν; Πρέπει να σταλεί αμέσως μια ομάδα στο Μπαγκλαντές για να αξιολογήσει την κατάσταση επί τόπου, να μιλήσει με τα θύματα και να καταγράψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της Ινδουιστικής Κοινότητας. Οι αρχές του Μπαγκλαντές πρέπει να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να προστατεύσουν τις ζωές, την περιουσία και την αξιοπρέπεια των Ινδουιστικών μειονοτήτων, ώστε οι δράστες της βίας να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Φυσικά, όσον αφορά τις επιθέσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί θα πρέπει να δοθεί αποζημίωση στα θύματα για την απώλεια της ζωής και της περιουσίας τους. αλλά εξίσου σημαντικό, πρέπει να ληφθεί διεθνής υποστήριξη και παρέμβαση για να διασφαλιστεί η ευθύνη της κυβέρνησης του Μπαγκλαντές να προστατέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους μειονοτικούς πληθυσμούς.

Προσωπικά, πιστεύω ότι η παροχή πραγματικής βοήθειας στο Μπαγκλαντές, συγκεκριμένα στους Ινδουιστές που αποτελούν την πιο σημαντική και δοκιμαζόμενη μειονότητα στη χώρα, από την Αμερική και την Ευρώπη μέσω ΜΚΟ, θα βοηθήσει στη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό ώστε να έρθουν ακόμη περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, κάτι που θα αυξήσει το κατά κεφαλήν εισόδημα.

Εδώ παρατηρείται μια τεράστια αντίφαση από την πλευρά της Αμερικής και της Ευρώπης σχετικά με το Μπαγκλαντές. Από τη μία, το επιλέγουν ως επενδυτικό κόμβο λόγω της φθηνής εργασίας που παρέχει και της ταχύτητας των υπηρεσιών, ενώ από την άλλη, δεν κάνουν τίποτα για να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στον πόλεμο που υφίστανται οι μειονότητες και οι Ινδουιστές.

 Δυστυχώς, η ιστορία αποδεικνύει καθημερινά ότι η βία γεννά βία, και η κατάσταση με τις μειονότητες στο Μπαγκλαντές, αν δεν παρασχεθεί ουσιαστική βοήθεια, σύντομα θα αρχίσει να επηρεάζει σημαντικά τη χώρα, καθιστώντας την επικίνδυνη τόσο για τους κατοίκους όσο και για τις ξένες επενδύσεις. Δεν είναι λοιπόν έκπληξη αν δούμε πολλές από τις ξένες εταιρείες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Μπαγκλαντές να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για την Ινδία, ειδικά από τη στιγμή που ο Τραμπ, με την εκλογή του, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη θέρμανση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Ινδία.