Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συγκεντρωθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γερμανία για την ετήσια Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου, στην οποία η κρίση στην Ουκρανία θα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης προειδοποιούν ότι το Κρεμλίνο βρίσκεται κοντά στην έναρξη εισβολής στο πρώην σοβιετικό κράτος.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζαλένσκι, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζενς Στόλτενμπεργκ, θα είναι μεταξύ των αξιωματούχων που θα παραστούν στην τριήμερη εκδήλωση, γνωστή ως «Davos for defence», η οποία ξεκινά την Παρασκευή στο πολυτελές ξενοδοχείο Bayerischer Hof στο Μόναχο.
Κανένας αντιπρόσωπος της Ρωσίας δεν θα παραστεί στη διάσκεψη, δήλωσε το Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα, στην πρώτη απουσία της χώρας από το συνέδριο εδώ και χρόνια, σε μια υπογράμμιση του πόσο πολύ έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις Ανατολής-Δύσης.
Ακόμη και στο απόγειο της ουκρανικής επανάστασης που προηγήθηκε της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, είχε παρευρεθεί ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι το φόρουμ γίνεται όλο και πιο προκατειλημμένο προς τη Δύση, «χάνοντας την αντικειμενικότητά του».
Η Ντανιέλα Σβάτσερ, ανώτερη συνεργάτιδα στο Belfer Center της Σχολής Κένεντι του Χάρβαρντ, δήλωσε: «Η Ρωσία έχει περιορισμένο ενδιαφέρον για διάλογο και ειδικότερα μια ανοιχτή συζήτηση για την ασφάλεια στην Ευρώπη.
«Το συνέδριο είναι μια αφορμή για την πολιτευόμενη Δύση να δείξει ενότητα απέναντι στη Ρωσία και απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα γενικότερα», δήλωσε η Σβάρτσερ, η οποία θα παρευρίσκεται στην εκδήλωση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Πέμπτη ότι υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες και ετοίμαζε ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει την επίθεση, αφού ουκρανικές δυνάμεις και αντάρτες της Ρωσίας αντάλλαξαν πυρά στην ανατολική Ουκρανία. Το Κρεμλίνο τον κατηγόρησε ότι πυροδοτούσε εντάσεις και απείλησε με απροσδιόριστα «στρατιωτικοτεχνικά μέτρα».
Η Σβάρτσερ σημείωσε ότι η διάσκεψη, αν και μειωμένη σε καλεσμένους σε σύγκριση με τις προ-πανδημίας, θα είναι η πρώτη φυσική συνάντηση της διεθνούς κοινότητας ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής εδώ και δύο χρόνια. Οι διαπροσωπικές συνομιλίες είναι το κλειδί για την «οικοδόμηση εμπιστοσύνης», λέει.
«Αλλεπάλληλες κρίσεις»
Η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία δεν είναι η μόνη κρίση που θα κρατήσει απασχολημένους τους συμμετέχοντες στο συνέδριο. Στις στρογγυλές τράπεζες το Σάββατο, την κύρια ημέρα των εκδηλώσεων, οι συμμετέχουσες χώρες θα εξετάσουν επίσης την εύθραυστη κατάσταση ασφαλείας στο Σαχέλ και την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν το 2015.
Και τα δύο ζητήματα αναζωπυρώθηκαν αυτή την εβδομάδα με την ανακοινωθείσα απόσυρση των γαλλικών στρατευμάτων από το Μάλι μετά από σχεδόν μια δεκαετία μαχών κατά των ισλαμιστών ανταρτών και τις αναφορές για μια νέα συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν που διαμορφώνεται.
Ο Πρόεδρος της Διάσκεψης, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί την εποχή που υπήρχαν ξανά «τόσες πολλές αλλεπάλληλες κρίσεις».
Την Παρασκευή, το κύριο πρόγραμμα ξεκινά με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπερμπόκ, και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Το Σαββατοκύριακο θα υπάρχουν επίσης πάνελ συζητήσεων για τα κρυπτονομίσματα, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος της δράσης είναι πιθανό να λάβει χώρα στο περιθώριο της κεντρικής σκηνής, δήλωσε η Ουλρίκε Φράνκλ, συνεργάτης στο δεξαμενή σκέψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.
Ένα από αυτά θα είναι μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών από την Ομάδα των Επτά βιομηχανοποιημένων χωρών που θα αντιμετωπίσει την κρίση της Ουκρανίας.
«Σε αυτές τις συναντήσεις συζητούνται σημαντικά ζητήματα στα παρασκήνια», λέει η Φράνκλ, «και μόλις μήνες αργότερα, όταν κάτι ανακοινώνεται, συνειδητοποιείς τι πραγματικά συνέβη στο Μόναχο».
Αυτή θα είναι η τελευταία φορά που ο Ίσινγκερ θα προεδρεύει του συνεδρίου. Μετά από 14 χρόνια ως πρόεδρος, πρόκειται να παραδώσει τα ηνία στον Χρίστοφ Χόσγκεν, σύμβουλο της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.