Την επομένη της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ το ερώτημα που απασχολεί είναι ένα: ποια θα είναι η επόμενη κίνηση-απάντηση του Τελ Αβίβ καθώς από αυτή θα κριθεί η εξέλιξη αυτού του σπιράλ εχθροπραξιών στην Μέση Ανατολή που δε μοιάζει να έχει τέλος. Τη απάντηση προς το Ιράν δηλώνουν πως εξετάζουν από κοινού το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν εκτόξευσαν συνολικά 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ μεταξύ των οποίων, για πρώτη φορά, και υπερηχητικούς σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση. Το Ισραήλ κάνει λόγο για 180 πυραύλους και οι περισσότεροι εξ αυτών αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν.
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι ευέλικτοι και μπορούν να κινούνται σε χαμηλό υψόμετρο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο να προβλεφθεί η τροχιά τους και δυσχεραίνει την αναχαίτισή τους.
Όρκοι εκδίκησης Ιράν και Ισραήλ
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου διεμήνυσε ήδη πως αυτή η πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ απέτυχε και υποσχέθηκε αντίποινα.
″Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος - και θα το πληρώσει...Το καθεστώς στο Ιράν δεν καταλαβαίνει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και την αποφασιστικότητά μας να ανταποδώσουμε στους εχθρούς μας”.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το Τελ Αβίβ εξετάσει διάφορους τρόπους για να απαντήσει: πλήγματα σε εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και άλλα στρατηγικά σημεία, μυστικές επιχειρήσεις για την καταστροφή των συστημάτων αεράμυνας, στοχευμένες δολοφονίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων όπως έχει κάνει και το τελευταίο διάστημα. ς
Το Ιράν, που θεωρεί ότι όφειλε να απαντήσει με αυτό τον τρόπο στο Ισραήλ- λόγω του πολέμου στην Γάζα, της εισβολής στον Λίβανο, τις δολοφονίες του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του επικεφαλής του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε- προειδοποιεί εναντίον οποιασδήποτε μορφής ανταπόδοσης.
″Αν το σιωνιστικό καθεστώς, που έχει τρελαθεί, δεν ελεγχθεί από τους αμερικανούς και ευρωπαίους υποστηρικτές του, θελήσει να συνεχίσει τα εγκλήματά του ή να δράσει εναντίον της (εθνικής) κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητάς μας, θα επαναληφθεί επιχείρηση όπως η αποψινή (σ.σ. χθεσινή), με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και θα μπουν στο στόχαστρο όλες οι υποδομές του”, διεμήνυσε ο στρατηγός.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε το Ιράν για τις συνέπειες της επίθεσης προσθέτοντας πως διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ανταπόδοση σε αυτήν.
ΗΠΑ και Ισραήλ αποφασίζουν από κοινού για τα αντίποινα
″Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως, πλήρως, πλήρως το Ισραήλ”, είπε στον Τύπο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως βρίσκονται ”σε εξέλιξη” συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση για την ανταπόδοση.
Επίσης, σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν, ο Τζο Μπάιντεν έκρινε επίσης πως η επίθεση αποδείχθηκε ”αναποτελεσματική”, ότι ”αποκρούστηκε” από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, με τη συμβολή αυτών των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους.
Και πρόσθεσε: ”Είναι πρόδηλο πως πρόκειται για σημαντική κλιμάκωση από πλευράς του Ιράν, για σημαντική εξέλιξη, και είναι επίσης σημαντικό να διαβουλευθούμε με το Ισραήλ”.
Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί πό τον Λευκό Οίκο πως ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τον στρατό της χώρας του ”να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί” και ότι ”καταρρίφθηκαν πύραυλοι” που είχαν εκτοξευθεί εναντίον του στενού συμμάχου των ΗΠΑ.
Όπως ακριβώς έγινε τη 13η Απριλίου, όταν ο αμερικανικός στρατός βοήθησε στην αναχαίτιση των εκατοντάδων πυραύλων και drones που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για την ισοπέδωση του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, που αποδόθηκε στον ισραηλινό στρατό.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, παρακολουθούσαν τις εξελίξεις σε αίθουσα διαχείρισης κρίσεων στον Λευκό Οίκο.
Η αμερικανική κυβέρνηση επέμεινε στο ότι θέλει να ”συντονιστεί” με το Ισραήλ ως προς την ανταπόδοση της επίθεσης.
«Ασφαλώς, η επίθεση αυτή θα έχει συνέπειες για το Ιράν. Δεν θα επεκταθώ για τις συνέπειες αυτές σήμερα, αλλά υπάρχουν πράγματα για τα οποία θα συντονιστούμε με τους ισραηλινούς ομολόγους μας», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ.
Επέμεινε στο ότι η Ουάσιγκτον δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων από την Τεχεράνη.
«Αυτό είναι απόλυτα ψευδές. Η ιρανική κυβέρνηση δεν μας προειδοποίησε ότι επρόκειτο να εξαπολύσει τέτοια επίθεση», είπε ο κ. Μίλερ, αντικρούοντας πληροφορίες που κυκλοφορούν περί επαφής.
Τόνισε πως η Τεχεράνη δεν «τηλεγράφησε» πληροφορίες για την επίθεση, όπως τον Απρίλιο. Ωστόσο η Ουάσιγκτον είχε «ενδείξεις» πως το Ιράν επρόκειτο να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, πρόσθεσε.
Πηγές: BBC, AFP, Reuters, AΠΕ ΜΠΕ