Η Λευκορωσία αψηφά τον κορονοϊό και τον «καταπολεμάει» με βότκα και σάουνα

Τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά, η δουλειά συνεχίζεται κανονικά ενώ είναι το μοναδικό κράτος την Ευρώπη όπου παίζεται ακόμη ποδόσφαιρο, σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Καθώς οι χώρες κλείνουν τα σύνορά τους και τα νοσοκομεία τους αγωνίζονται με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, μερικές από τις πιο καταπιεστικές κοινωνίες στην πρώην Σοβιετική Ενωση συνεχίζουν να λειτουργούν σαν να μην συμβαίνει τίποτα ενώ οι ηγέτες τους συνιστούν στους πολίτες τους ασυνήθιστα «φάρμακα» εν μέσω της πανδημίας.

Πάρτε, για παράδειγμα, τη Λευκορωσία - μια μικρή χώρα που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Πολωνία: Ο Πρόεδρος της, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αδιαφορεί για τις ανησυχίες σχετικά με τον Covid-19, λέγοντας στον λαό του ότι το χόκεϊ, η βότκα και η «μπάνια» - μια παραδοσιακή σάουνα - είναι οι καλύτερες θεραπείες.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνάει τη χώρα των 9,5 εκατομμυρίων ανθρώπων για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, έχει επιβάλει ελάχιστους περιορισμούς για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τα εστιατόρια, τα πάρκα και τα μπαρ παραμένουν ανοιχτά. Οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις συνεχίζονται, όπως είχαν προγραμματιστεί, και προσελκύουν εκατοντάδες θεατές, παραβλέποντας τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για κοινωνική αποστασιοποίηση. Η Πρέμιερ Λιγκ της Λευκορωσίας είναι η μοναδική ποδοσφαιρική διοργάνωση που διεξάγεται στην Ευρώπη.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Και ο ίδιος ο Λουκασένκο δεν έχει περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του, επιλέγοντας να παίξει σε αγώνα χόκεϋ το περασμένο Σάββατο.

«Είναι καλύτερο να πεθάνεις όρθιος παρά να ζεις γονατιστός», δήλωσε ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση . «Αυτό είναι ένα ψυγείο, είναι υγιές, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τον αθλητισμό, ειδικά από τον πάγο που είναι το πραγματικό αντι-ιικό φάρμακο».

Η Λευκορωσία έχει καταγράψει επισήμως 94 κρούσματα κορονοϊού - και κανέναν θαάνατο - αλλά οι επικριτές του Λουκασένκο αμφισβητούν τα στοιχεία αυτά, προειδοποιώντας ότι οι αρχές μπορεί να υποβαθμίζουν τους αριθμούς καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές αργότερα αυτό το έτος.

Ο Λουκασένκο έχει κάνει τις δικές του συστάσεις για την καταπολέμηση του ιού, παρακινώντας τους Λευκορώσους να πίνουν βότκα για να «δηλητηριάσουν τον ιό» ή να πηγαίνουν σε σάουνα.

«Κάποτε ανέφερα ότι οι άνθρωποι πρέπει να πάνε σε σάουνα για να καταπολεμήσουν διάφορους ιούς, συμπεριλαμβανομένου του νέου ιού, αφού στον Covid-19 δεν αρέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες και πεθαίνει στους +60 °C, όπως με ενημέρωσαν οι ειδικοί», δήλωσε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας πως αν κάποιος δεν έχει αντισηπτικό μπορεί να πιεί βότκα.

«Οταν βγείτε από τη σάουνα δεν πρέπει να πλένετε μόνο τα χέρια σας - κατεβάστε ένα σφηνάκι βότκα», είπε.

Οι ειδικοί, πάντως, έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να δείχνουν ότι ο κορονοϊός μπορεί να ελεγχθεί σε υψηλές θερμοκρασίες.

Σαν να μην συμβαίνει τίποτα

Η Λευκορωσία δεν έχει κλείσει ακόμη τα σύνορά της - το μοναδικό σχετικό μέτρο που έχει λάβει μέχρι στιγμής είναι η καραντίνα διάρκειας δύο εβδομάδων για όσους φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό. Ωστόσο, όλοι οι γείτονές της - η Ρωσία, η Ουκρανία, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία - έχουν κλείσει τα δικά τους σύνορα.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Εξάλλου, ούτε η δουλειά έχει σταματήσει, καθώς ο Λουκασένκο ανησυχεί πώς τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας πλήττουν την παγκόσμια οικονομία. Λέει ότι βρήκε έμπνευση στην αποστροφή του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε πει ότι «η θεραπεία για τον Covid-19 δεν θα πρέπει να είναι χειρότερη από τον ίδιο τον ιό».

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Στη μετασοβιετική Κεντρική Ασία, ορισμένοι ισχυροί ντόπιοι έχουν προτιμήσει επίσης τον δρόμο της άρνησης του κορονοϊού.

Στο Τατζικιστάν, ένα απομακρυσμένο έθνος που συνορεύει με το Αφγανιστάν, ο πρόεδρος Ιμομάλι Ραχμόν συνεχίζει κανονικά το χρονοδιάγραμμα των δημόσιων εμφανίσεων του και σχεδιάζει να συγκαλέσει το κοινοβούλιο στα μέσα Απριλίου.

Ο Ραχμόν - ο οποίος αναφέρεται στα κυβερνητικά δελτία ειδήσεων ως «ιδρυτής της ειρήνης και της εθνικής ενότητας και ηγέτης του έθνους» - παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, στην πόλη Κουτζάντ στις 22 Μαρτίου, στο πλαίσιο των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων για το Νεβρόζ - το Περσικό Νέο Ετος. Σύμφωνα με το κυβερνητικό δελτίο ειδήσεων, πλήθος θεατών παρακολοήθησε απο κοντά τους εορτασμούς και την ομιλία του ηγέτη.

Το Τατζικιστάν, βέβαια, δεν έχει επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού, αλλά έχει αναστείλει όλες τις διεθνείς πτήσεις από τις 19 Μαρτίου - διακόπτοντας μια κρίσιμη οικονομική ζώνη για τη χώρα, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εμβάσματα από τη μεταναστευτική εργασία.

Το Τουρκμενιστάν, μια άλλη πρώην Σοβιετική δημοκρατία, έχει υιοθετήσει μια σαφώς διαφορετική προσέγγιση. Η απομονωμένη δημοκρατία διοικείται από τον πρόεδρο Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, ο έχει προωθήσει την λεγόμενη «παραδοσιακή» ιατρική στα γραπτά του (των οποίων η ανάγνωση είναι υποχρεωτική για τους δημόσιους αξιωματούχους).

Στις 13 Μαρτίου, στη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στον νέο κορονοϊό. Αντιθέτως, διεξήχθη μια μακρά συζήτηση σχετικά με τα οφέλη από την καύση του γιουζαρλίκ, ένα παραδοσιακό φάρμακο για την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων.

(με πληροφορίες από CNN)