Η Λίστα της ανομίας και της βίας στα Πανεπιστήμια: 10 περιστατικά που πρέπει να μας ανησυχούν

Γιατί οι Αρχές δεν έχουν βρεί τρόπο να αντιμετωπίσουν την κατάσταση;
|
Open Image Modal
SOOC

Τα κρούσματα βίας στους πανεπιστημιακούς χώρους δυστυχώς δεν έχουν τέλος. Τελευταία παραδείγματα η άγρια επίθεση μέσα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου όταν περίπου 15 κρανοφόροι εισέβαλαν σε εκδήλωση του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, σε κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Ακαδημίας.

Οι δράστες χτύπησαν φοιτητές, με αποτέλεσμα τέσσερις από αυτούς να διακομιστούν με ασθενοφόρα στον «Ευαγγελισμό». Στη συνέχεια, πήραν ένα κουτί με χρήματα που είχαν συγκεντρώσει φοιτητές από την συγκεκριμένη εκδήλωση και τράπηκαν σε φυγή.

Το περιστατικό έγινε μόλις δύο ημέρες μετά την επίθεση με λοστούς και καδρόνια, που πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη ομάδες «γνωστών-αγνώστων» στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τραυματίζοντας φοιτητές και προκαλώντας ζημιές στο κτίριο. Και σε αυτή την περίπτωση, περίπου 15 άτομα μπήκαν στο χώρο του Πανεπιστημίου και άρχισαν να καταστρέφουν ότι έβρισκαν μπροστά τους.

«Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά και αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι έχουμε εξοικειωθεί με αυτές τις ειδήσεις και τις θεωρούμε πια μέρος της καθημερινότητας μας», δήλωσε λακωνικά ο πρύτανης του Ιδρύματος Αχιλλέας Ζαπράνης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη θέα των δραστών οι φοιτητές ζήτησαν τη βοήθεια αστυνομικών που περνούσαν την ώρα της επίθεσης έξω από το Πανεπιστήμιο, για να πάρουν την απάντηση ότι οι αστυνομικοί δεν μπορούν να παρέμβουν λόγω ασύλου.

“«Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά και αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι έχουμε εξοικειωθεί με αυτές τις ειδήσεις και τις θεωρούμε πια μέρος της καθημερινότητας μας», δήλωσε λακωνικά ο πρύτανης του Ιδρύματος Αχιλλέας Ζαπράνης.”

- Αχιλλέας Ζαπράνης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Προπηλακισμοί στην Πάτρα

Στην Πάτρα ο Πρύτανης είχε κατηγορήσει στις 5 Οκτωβρίου προπηλακισμούς από ομάδα φοιτητών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Προέδρων όλων των Τμημάτων για την ενημέρωσή τους για τα θέματα που θα απασχολήσουν το Πανεπιστήμιο τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Η ανακοίνωση της πρυτανείας ανέφερε ότι αρχικά στη συνάντηση προσήλθαν περίπου 150 άτομα τα οποία εξέθεσαν τα προβλήματά τους και έγινε συζήτηση με την Πρύτανη και τους Προέδρους των Τμημάτων. Στη συνέχεια «μετά από την αναχώρηση των φοιτητών παρέμειναν περίπου 30 άτομα, τα οποία με προπηλακισμούς εναντίον της Πρυτάνεως και των Προέδρων, προσπαθούσαν να αποτρέψουν την ολοκλήρωση της ενημέρωσης και την Σύγκλητο, που ήταν ορισμένη για σήμερα, εμποδίζοντας βίαια την αποχώρησή τους από την αίθουσα».

Η στοχοποίηση του καθηγητή Άγγελου Συρίγου

Το συγκεκριμένο περιστατικό είχε λάβει χώρα λίγα 24ωρα μετά από μία ακόμα στοχοποίηση του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελου Συρίγου (τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου) με αφίσες που έφεραν τη φωτογραφία του και οι οποίες γέμισαν τους τοίχους του Ιδρύματος αλλά και αρκετούς δρόμους στο Κουκάκι και τα Εξάρχεια. Η αφίσα έφερε τον τίτλο «Αυτός είναι ο φασίστας». Την ώρα που τοιχοκολλούνταν οι αφίσες στην Αθήνα, άλλη ομάδα περίπου 35 νεαρών εισέβαλε με συνθήματα κατά του κ. Συρίγου σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου έκανε ομιλία ο καθηγητής της Παντείου. Κάποιοι από τους αγνώστους κατέστρεψαν μηχανολογικό εξοπλισμό με στόχο να ακυρωθεί η εκδήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Συρίγος είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού στις 15 Φεβρουαρίου όταν τρία άτομα του επιτέθηκαν με αφορμή μία παρατήρηση που τους έκανε για γκράφιτι σε τοίχο του κτιρίου του Παντείου. Οι δράστες τον χτύπησαν στο κεφάλι με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Χτύπησαν φοιτητή ΑμΕΑ

Και σαν να μην έφταναν αυτά, και πάλι τον Οκτώβριο (συγκεκριμένα στις 11 Οκτωβρίου) κρανοφόροι επιτέθηκαν σε φοιτητή ΑμΕΑ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ). Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι δράστες εισέβαλλαν στον πανεπιστημιακό χώρο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ΜΚΟ που διοικείται από φοιτητές. Οι κρανοφόροι χτύπησαν φοιτητές, ανάμεσά τους φοιτητής ΑμΕΑ που αντιμετωπίζει πρόβλημα αναπνευστικής ανεπάρκειας. Στόχος τους ήταν να ακυρωθεί η εκδήλωση, κάτι που αποφάσισαν να το πετύχουν με τη βία. «Στο διάολο ο εθελοντισμός, στο διάολο και η καριέρα», έγραφαν τα φειγ βολάν που πέταξαν πριν εξαφανιστούν.

Τρεις ημέρες μετά το περιστατικό η Πρυτανεία κατήγγειλε και δεύτερο περιστατικό βίας με θύμα φοιτητή που αποχωρούσε απογευματινές ώρες από το Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την ώρα του ξυλοδαρμού, διοικητική υπάλληλος του Ιδρύματος προσπάθησε να αποτρέψει τους δράστες με αποτέλεσμα να δεχθεί και η ίδια επίθεση.

Από το κάδρο της βίας δεν απουσιάζει η Νομική Σχολή, καθώς οι φοιτητές ακόμα θυμούνται την εισβολή με αλυσίδες κρανοφόρων, οι οποίοι στις 18 Μαΐου είχαν καταστρέψει περίπτερα φοιτητικών παρατάξεων εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Έντρομοι οι φοιτητές αποχώρησαν και έτσι δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ «κατεδαφίστηκαν» δύο περίπτερα.

 

Open Image Modal
Yorgos Karahalis / Reuters

Η πυρπόληση του γαλλικού Ινστιτούτου

Στις 27 Φεβρουαρίου 2017 στόχος έγινε το γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας στην οδό Σίνα στο Κολωνάκι. Κουκουλοφόροι κατάφεραν να εισβάλλουν ξημερώματα στο κτίριο και να βάλουν φωτιά με εύφλεκτο υγρό, σε ένα αυτοκίνητο του Ινστιτούτου, που βρισκόταν στον προαύλιο χώρο. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν ζημιές και σε παρακείμενο σταθμευμένο όχημα, που ανήκει επίσης στο Ινστιτούτο. Επίσης, οι άγνωστοι έσπασαν με λοστό τα τζάμια των γραφείων του Ιδρύματος.

Ο  πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα και ότι οι ελληνικές Αρχές ανταποκρίθηκαν αμέσως. Απευθυνόμενος προς τους Γάλλους πολίτες που ζουν στην Ελλάδα συνέστησε ηρεμία αλλά και επαγρύπνηση.

Αρκετούς μήνες αργότερα, στις 6 Σεπτεμβρίου, το Ινστιτούτο μπήκε ξανά στο στόχαστρο από επιβαίνοντες σε μηχανάκι, οι οποίοι πέταξαν μπογιές στην πρόσοψη του κτιρίου, λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.

Παρόλες τις εκκλήσεις πανεπιστημιακών και φορέων, την δημόσια συζήτηση που γίνεται για το ζήτημα και τα αλλεπάλληλα τεκμήρια που αποδεικνύουν την κλιμάκωση του φαινομένου ανομίας και οργανωμένης βίας στα Πανεπιστήμια, οι αρχές δεν έχουν κατορθώσει να ανταποκριθούν και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, προστατεύοντας τα πανεπιστήμια.