Η υψηλές προσδοκίες της κυβέρνησης, όπως αυτές αποτυπώνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για την αύξηση των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής, έχουν ανοίξει για ακόμα μια φορά τη συζήτηση σχετικά με τα περιθώρια που υπάρχουν στην Ελληνική οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί με δεδομένο ότι υπάρχει «μαύρο χρήμα».
Η κυβέρνηση μοιάζει καταδικασμένη να πετύχει τον στόχο αύξησης των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να απαντήσει στους δανειστές σχετικά με την αστοχία που θα σημειωθεί στους δημοσιονομικούς στόχους. Αλλωστε, το νέο μείγμα φορολογικής πολιτικής που παρουσίασε η κυβέρνηση στηρίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Μια αποτυχία σε αυτό το μέτωπο και με δεδομένη την ψήφιση φορολογικών ελαφρύνσεων ύψους 1δισ ευρώ στο φορολογικό νομοσχέδιο, θα μπορούσε να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» επαναφέροντας στο τραπέζι των συζητήσεων με τους εταίρους την κουβέντα για ένα πακέτο «αντίμετρων» ώστε να καλυφθούν οι αστοχίες.
Με λίγα λόγια, στην περίπτωση που η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν φέρει τα προσδοκώμενα η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο δημοσιονομικό κενό. Και τότε θα πρέπει και να το δικαιολογήσει στους Θεσμούς, αλλά και να το αντιμετωπίσει ώστε να αποφύγει τις αποκλίσεις σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους.
Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν θα στοιχημάτιζε τα λεφτά του ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να φέρει σχεδόν 600 εκατ. ευρώ στα ταμεία, στο οικονομικό επιτελείο δηλώνουν αισιόδοξοι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους δημοσιονομικούς στόχους. Στο υπουργείο Οικονομικών στηρίζουν αυτή την αισιοδοξία τους στο γεγονός ότι οι ελαφρύνσεις φόρων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες θα φέρουν και αύξηση των κερδών που θα δηλώσουν στην εφορία.
Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού των μειώσεων του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες, υπήρξαν προτάσεις προκειμένου να μπει μια ρήτρα ανταποδοτικότητας. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες ένα μέρος αυτού του κέρδους είτε να το επανεπενδύσουν, είτε να το ρίξουν στην αγορά, είτε να προχωρήσουν σε προσλήψεις.
Παρόλα αυτά προτιμήθηκε οι μειώσεις στην φορολογία να είναι «καθαρές» και να μην συνδέονται με δεσμεύσεις ή ρήτρες από την πλευρά των φορολογούμενων. Αυτό, ωστόσο, σημαίνει ότι η κυβέρνηση περιμένει να δει μέσα στη χρονιά ότι η μείωση των φόρων, η αύξηση στην κίνηση της αγοράς και αντιστροφή του κλίματος που καταγράφει τους τελευταίους μήνες η Ελληνική Οικονομία θα αποτυπωθεί και στα δηλωθέντα κέρδη των επιχειρήσεων.
Αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να υλοποιηθεί και το δεύτερο κύμα φορολογικών ελαφρύνσεων με στόχο να βοηθηθούν οι επενδύσεις και να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Ωστόσο, μια αρνητική εξέλιξη θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και θα δώσει αφορμή στους δανειστές προκειμένου να ξανασφίξουν τα δημοσιονομικά λουριά. Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους και οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες σχετικά με την στάση που θα κρατήσουν.