Η Μαρέβα Μητσοτάκη ανακαινίζει το Μέγαρο Μαξίμου

″Κάνε ο,τι θέλεις, αλλά το Ελληνικό κράτος δεν θα πληρώσει ούτε δεκάρα” της είπε ο πρωθυπουργός.
|
Open Image Modal
Marco Argüello - architecturaldigest.com
Η ανακαινισμένη αίθουσα υποδοχής του Μεγάρου Μαξίμου.

Η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, πρωταγωνιστεί σε αφιέρωμα του Architectural Digest για την ανακαίνιση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο, όπως δήλωσε, δεν αποτελούσε διαφήμιση της Ελληνικής αισθητικής.

Περιγράφοντας το κτίριο που κτίστηκε το 1921, η κα. Μητσοτάκη είπε ότι είχε να βαφτεί από το 2004, όταν η Αθήνα φιλοξένησε την Ολυμπιάδα. Ακολούθησαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και στη συνέχεια η πανδημία και η ανακαίνιση του πρωθυπουργικού γραφείου δεν ήταν προτεραιότητα.

Φέτος, όμως, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ήρθε η ώρα να καλυφθεί το χαμένο έδαφος σχεδόν δύο δεκαετιών και να γίνει το Μέγαρο Μαξίμου ένας χώρος που εκθειάζει την ιστορία, την κληρονομιά και την δημιουργικότητα της χώρας. 

 

Open Image Modal
Marco Argüello - architecturaldigest.com
Η Μαρέβα Μητσοτάκη ποζάρει με τον Πίνατ.

 

Η ιδέα άρεσε στον πρωθυπουργό, αλλά, σύμφωνα με την σύζυγό του, δεν ήταν διατεθειμένος να στείλει τον λογαριασμό της ανακαίνισης στον Ελληνικό λαό.

″Κάνε ο,τι θέλεις, αλλά το Ελληνικό κράτος δεν θα πληρώσει ούτε δεκάρα” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην σύζυγό του, η οποία αποδέχθηκε την πρόκληση και συγκέντρωσε μία ομάδα εθελοντών, που σχεδίασαν την ανακαίνιση των τριών δημοσίων αιθουσών του Μαξίμου: Το δωμάτιο συσκέψεων με το μεγάλο τραπέζι, την αίθουσα υποδοχής και το πρωθυπουργικό γραφείο. 

 

 

Στην ομάδα μετέχουν συλλέκτες και επιμελητές έργων τέχνης, πολλοί εκ των οποίων προτιμούν να παραμείνουν ανώνυμοι, η Ελίνα Κουντούρη, επικεφαλής του Ιδρύματος Νέον και ο Κύπριος σχεδιαστής Μιχάλης Αναστασιάδης. Μαζί έφτιαξαν μία λίστα Ελλήνων καλλιτεχνών, τεχνιτών, συλλεκτών και ιδρυμάτων, από τους οποίους θα μπορούσαν να δανειστούν έργα τέχνης, έπιπλα και αντικείμενα για μία περίοδο δύο ετών. 

″Η ιδέα είναι να αλλάζουμε τα έργα τέχνης καί δύο χρόνια, ώστε να παρουσιάζουμε το ταλέντο και την δεξιοτεχνία των Ελλήων καλλιτεχνών, τόσο στους πολίτες, όσο και στους ξένους επισκέπτες” δήλωσε η κα. Μητσοτάκη. Το σχέδιο είναι να ανοίγει ο χώρος στο κοινό μία φορά τον μήνα. 

Ανάμεσα στα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στα ανακαινισμένα δωμάτια του Μαξίμου, είναι ένα τραπέζι από φυσητό γυαλί του Γιάννη Γκίκα στην αίθουσα υποδοχής και ένα μαρμάρινο τραπεζάκι των αδελφών Ζωή και Νίκη Μόσκοφογλου. Η κονσόλα Aria της Ελληνίδας interior designer Ρένα Ντούμας, η οποία παραχωρήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου από τα παιδιά της, ακουμπάει σε έναν τοίχο στην αίθουσα συσκέψεων. Μία μια σκαλιστή παιδική καρέκλα, δημιουργία του Σκυριανού ξυλουργού Λευτέρη Αυγοκλούρη έχει περίοπτη θέση στην αίθουσα υποδοχής.

 

 

Το γλυπτό ”Καμμένα Δένδρα” της κεραμίστριας Ελένης Βερναρδάκη στολίζει την αίθουσα συσκέψεων και ένα τμήμα της αίθουσας υποδοχής φιλοξενεί ένα υφαντό της Αλεξάνδρας Κεχαγιόγλου, με θέμα το φαράγγι της Σαμαριάς.

Επόμενος στόχος της ανακαίνισης, σύμφωνα με την σύζυγο του πρωθυπουργού, είναι η αυλή του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πολλοί υψηλοί καλεσμένοι παίρνουν το πρωϊνό τους όταν το επιτρέπει ο καιρός.