Η μυωπία «καλπάζει» στα παιδιά: Ο ύπουλος ρόλος της οθόνης και πώς να τα προστατεύσουμε

Τουλάχιστον 740 εκατομμύρια παιδιά θα ζουν με μυωπία μέχρι το 2050.
Open Image Modal
Girl sitting in a chair during an eye exam at optometrist

Η μυωπία στα παιδιά αυξάνεται. Η πάθηση επηρεάζει ήδη έως και το 35% των παιδιών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση παγκόσμιων δεδομένων.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί στο 40%, ξεπερνώντας τα 740 εκατομμύρια παιδιά που θα ζουν με μυωπία μέχρι το 2050.

Γιατί λοιπόν έχει σημασία να ελέγξουμε την μυωπία; 

Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η μυωπία μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών και μη αναστρέψιμων οφθαλμικών παθήσεων. Επομένως, η διάγνωση και η θεραπεία της μυωπίας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών των παιδιών μας.

Δείτε πώς αναπτύσσεται η μυωπία, ο ρόλος που παίζει ο χρόνος στην οθόνη - και τι μπορούμε να κάνουμε εάν πιστεύουμε ότι το παιδί μας μπορεί να βλέπει καλά.

Τι είναι η μυωπία;

Η μυωπία είναι ένας τύπος διαθλαστικού σφάλματος, που σημαίνει ένα πρόβλημα όρασης που μας εμποδίζει να βλέπουμε καθαρά – σε αυτήν την περίπτωση, να βλέπουμε αντικείμενα που βρίσκονται μακριά.

Ένα άτομο έχει συνήθως μυωπία επειδή ο βολβός του ματιού του είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο

Ένας μακρύς βολβός του ματιού σημαίνει ότι όταν το φως εισέρχεται στο μάτι, δεν εστιάζεται σωστά στον αμφιβληστροειδή (τον ιστό που ανιχνεύει το φως που καλύπτει το πίσω μέρος του ματιού). Ως αποτέλεσμα, η εικόνα που βλέπουμε είναι θολή. Ο έλεγχος της ανάπτυξης των ματιών είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη φυσιολογικής όρασης.

Η μυωπία αυξάνεται στα παιδιά

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος εξέτασε πώς έχει αλλάξει το ποσοστό της μυωπίας τα τελευταία 30 χρόνια. Εξέτασε 276 μελέτες, οι οποίες περιελάμβαναν 5,4 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 5-19 ετών, από 50 χώρες, σε έξι ηπείρους.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μέχρι ένα στα τρία παιδιά ζει ήδη με μυωπία. Προβλέπουν ιδιαίτερη αύξηση για τους εφήβους: η μυωπία αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο από το 50% των ατόμων ηλικίας 13-19 ετών έως το 2050.

Τα αποτελέσματά τους είναι παρόμοια με μια προηγούμενη αυστραλιανή μελέτη του 2015. Προέβλεψε ότι το 36% των παιδιών στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία θα είχαν μυωπία έως το 2020 και περισσότερα από τα μισά έως το 2050.

Η νέα ανασκόπηση είναι η πιο ολοκληρωμένη του είδους της, δίνοντάς μας την πιο κοντινή ματιά στο πώς εξελίσσεται η παιδική μυωπία σε όλο τον κόσμο.

Υποδηλώνει ότι τα ποσοστά μυωπίας αυξάνονται παγκοσμίως – και αυτό περιλαμβάνει « υψηλή μυωπία » ή σοβαρή μυωπία.

Τι προκαλεί τη μυωπία;

Η μυωπία αναπτύσσεται εν μέρει λόγω γενετικής. Οι γονείς που έχουν μυωπία - και ιδιαίτερα υψηλή μυωπία - είναι πιο πιθανό να έχουν παιδιά που αναπτύσσουν επίσης μυωπία.

Αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο.

Ένας ένοχος είναι ο χρόνος που αφιερώνουμε κοιτάζοντας οθόνες. Καθώς οι οθόνες έχουν συρρικνωθεί, τείνουμε να τις κρατάμε πιο κοντά. Αυτό το είδος παρατεταμένης εστίασης σε μικρή απόσταση έχει συσχετιστεί από καιρό με την ανάπτυξη μυωπίας .

Η μείωση του χρόνου οθόνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της καταπόνησης των ματιών και στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της μυωπίας. Ωστόσο, για πολλούς από εμάς - συμπεριλαμβανομένων των παιδιών - αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, δεδομένου του πόσο βαθιά είναι ενσωματωμένες οι οθόνες στην καθημερινή μας ζωή.

Περισσότερος χρόνος μακριά από την οθόνη

Τα υψηλότερα ποσοστά μυωπίας μπορεί επίσης να συνδέονται με το ότι τα παιδιά περνούν λιγότερο χρόνο έξω, παρά στις οθόνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση του χρόνου σε εξωτερικούς χώρους κατά μία έως δύο ώρες την ημέρα μπορεί να μειώσει την εμφάνιση μυωπίας σε περίοδο δύο έως τριών ετών.

Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι πώς λειτουργεί αυτό. Μπορεί η μεγαλύτερη ένταση του ηλιακού φωτός - σε σύγκριση με το φως του εσωτερικού χώρου - να προάγει την απελευθέρωση ντοπαμίνης . Αυτό το κρίσιμο μόριο μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των ματιών και να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης μυωπίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την τρέχουσα έρευνα , από τη στιγμή που έχετε μυωπία, ο χρόνος εκτός σπιτιού μπορεί να έχει μόνο μικρή επίδραση στον τρόπο επιδείνωσης της.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Η έρευνα αναπτύσσεται ταχέως στον έλεγχο της μυωπίας. Εκτός από τα γυαλιά, οι οπτομέτρης διαθέτουν μια σειρά εργαλείων για να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των ματιών και μαζί με αυτήν, την εξέλιξη της μυωπίας. Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι είναι:

Η Ορθοκερατολογία (“ortho-K”) χρησιμοποιεί σκληρούς φακούς επαφής για να αναδιαμορφώσει προσωρινά το μάτι για να βελτιώσει την όραση. Είναι βολικά καθώς φοριούνται μόνο όταν κοιμούνται. Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι φακοί καθαρίζονται και αποθηκεύονται σωστά για να μειώσουν την πιθανότητα μολύνσεων των ματιών

Οι σταγόνες ατροπίνης έχουν αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την εξέλιξη της μυωπίας. Οι σταγόνες για τα μάτια μπορεί να είναι απλές στη χορήγηση, να έχουν ελάχιστες παρενέργειες και να μην ενέχουν τον κίνδυνο μόλυνσης που σχετίζεται με τους φακούς επαφής. 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι με τη μυωπία;

Η μυωπία διορθώνεται εύκολα με τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής. Αλλά εάν έχετε «υψηλή μυωπία» (που σημαίνει ότι έχετε σοβαρή μυωπία), έχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε άλλες οφθαλμικές παθήσεις κατά τη διάρκεια της ζωής σας, και αυτές θα μπορούσαν να βλάψουν μόνιμα την όρασή σας.

Αυτές οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν:

Γλαύκωμα, όπου τα νευρικά κύτταρα στον αμφιβληστροειδή και το οπτικό νεύρο καταστρέφονται προοδευτικά και χάνονται

Μυωπική ωχρά κηλίδα, όπου ο μακρύς βολβός του ματιού σημαίνει ότι η ωχρά κηλίδα (τμήμα του αμφιβληστροειδούς) τεντώνεται και λεπταίνει και μπορεί να οδηγήσει σε εκφύλιση των ιστών, σπασίματα και αιμορραγία.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Είναι σημαντικό να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η μυωπία - ιδιαίτερα η υψηλή μυωπία - για να σταματήσει η εξέλιξή της και να μειωθεί ο κίνδυνος μόνιμης βλάβης.

Οι τακτικές οφθαλμικές εξετάσεις με τον οπτομέτρη είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε την υγεία των ματιών και την όραση του παιδιού μας. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό - ένας οπτομέτρης μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε προσαρμοσμένες μεθόδους για την παρακολούθηση και τη διαχείριση της μυωπίας, εάν διαγνωστεί.