Το γερμανικό κράτος θα πρέπει να επενδύσει ”γιγαντιαία” ποσά στη βιομηχανία για να παραμείνει ανταγωνιστικό σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, καθώς η πανδημία κορονοϊού υποχωρεί και ο κόσμος περνάει πλέον στην καθαρή ενέργεια, δήλωσε η απερχόμενη καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ (Τρίτη 22 Ιουνίου).
Σε ομιλία της στον σύνδεσμο βιομηχανιών BDI, η Μέρκελ δήλωσε ότι παρόλο που η γερμανική βιομηχανία αντιμετώπισε την κρίση σχετικά καλά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ορισμένοι τομείς ενδέχεται να χρειάζονται περαιτέρω βοήθεια.
«Θα πρέπει να ξοδέψουμε τεράστια ποσά», δήλωσε η Μέρκελ στο συνέδριο, επισημαίνοντας τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και ξεχωρίζοντας την τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική πληροφορική, τις μπαταρίες και τα μικροτσίπ. Οι εταιρείες θα έπρεπε να επενδύσουν ίδια κεφάλαια, είπε, ενώ ανέφερε ότι κάποια κρατική ενίσχυση θα έπρεπε να παρασχεθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Υπάρχουν πολλοί τομείς όπου δεν θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε χωρίς κρατικά χρήματα», δήλωσε η Μέρκελ, η οποία δεν θα διεκδικήσει μία πέμπτη θητεία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Χωρίς κρατική ενίσχυση, η επέκταση της παραγωγής μικροτσίπ στην Ευρώπη δεν θα είναι δυνατή.»
Η Μέρκελ είπε επίσης, ωστόσο, ότι μετά τα προγράμματα διάσωσης και τόνωσης που απαιτούνται για τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τα δημόσια οικονομικά πρέπει να επανέλθουν σε τάξη τα επόμενα χρόνια.
Ο υποψήφιος των συντηρητικών για να διαδεχθεί τη Μέρκελ ως καγκελάριος, Άρμιν Λάσσετ, δήλωσε στο συνέδριο ότι είναι σημαντικό για τη Γερμανία να παραμείνει μια μεγάλη βιομηχανική χώρα, ακόμη και όταν κάνει τη μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
«Σε 20 χρόνια έχουμε ακόμη χάλυβα, χημικά, γυαλιά, η αυτοκινητοβιομηχανία πρέπει να είναι ουδέτερη σε σχέση το κλίμα», είπε.
Η γραφειοκρατία πρέπει να μειωθεί μετά την πανδημία για να επιτρέψει στις εταιρείες να είναι πιο δυναμικές, δήλωσε ο Λάσσετ, μια μέρα μετά την παρουσίαση του εκλογικού προγράμματος των συντηρητικών.
Επανέλαβε ότι τώρα δεν ήταν η ώρα για αύξηση των φόρων, καθώς και ότι μια τέτοια κίνηση θα επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, είπε, δεν υπάρχει επίσης περιθώριο για περικοπές φόρων.
πηγή: Reuters