Κακώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να εξαιρεθούν τα μνημεία πριν πάνε στο Υπερταμείο, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, επαναλαμβάνοντας ωστόσο για το ζήτημα που έχει ανακύψει όσον αφορά τη μεταβίβαση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων ότι «υπάρχει μία φασαρία για το τίποτα».
Η υπουργός Πολιτισμού μιλώντας στο Θέμα 104,6 FM άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σημειώνοντας «δεν ξέρω εάν είναι με υπουργική πράξη ή με άλλον τρόπο, θα το δούμε» και προσθέτοντας ότι «εάν είναι απαραίτητο θα πρέπει να τοποθετηθεί το Υπουργείο Οικονομικών. Το οποίο μας διαβεβαιώνει όμως, και στην ανακοίνωση του, ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα. Δεν έχω λόγους να το αμφισβητήσω αυτό».
«Και ο νόμος (του 2016) και η Βουλή που τον ψήφισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που φέρει την υπογραφή του δεν θα έβαζαν σε δοκιμασία κανέναν χώρο που ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά. Το επαναλαμβάνω γιατί η πολιτιστική κληρονομιά είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και οφείλει το ελληνικό κράτος να την προστατεύει» σημείωσε η κ. Ζορμπά, η οποία ωστόσο κράτησε αποστάσεις από την Λυδία Κονιόρδου. Όταν ερωτήθηκε εάν υπήρξε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού πριν πάει η λίστα στο Υπερταμείο απάντησε «αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, διότι η κυρία Κονιόρδου που ήταν τότε, υποθέτω ότι έκανε μία συνεννόηση, αλίμονο».
«... Ας ξαναγυρίσουμε στον νόμο, ας ξαναγυρίσουμε στη διαβεβαίωση του Υπουργείου Οικονομικών, όπως είπα, δεν ξέρω για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, δεν ξέρω πόσο υπήρχε μία ενημέρωση, υπάρχει ένα κενό, το οποίο είναι το Κτηματολόγιο, και αυτό χρόνια προσπαθεί να το φτιάξει το Υπουργείο, αλλά δεν φτιάχνεται, δεν ολοκληρώνεται, εκεί πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας, διότι είναι έργα υποδομών, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα να γίνουν, όπως είναι και το Κτηματολόγιο της χώρας» υπογράμμισε η κ. Ζορμπά.
Νέα «πυρά» από την αντιπολίτευση
Οι δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Η ΝΔ σε ανακοίνωση της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «οι προσπάθειες που κάνουν τις τελευταίες μέρες και ώρες, ο μεν κ. Τσακαλώτος να μεταθέσει τις ευθύνες στο Υπερταμείο, η δε κ. Ζορμπά στην προκάτοχό της κ. Κονιόρδου δεν αποτελούν απάντηση. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα και επίσημα τους πολίτες ποιοι αρχαιολογικοί χώροι και ποια άλλα ακίνητα ή δημόσιοι χώροι ανά την Ελλάδα κρύβονται πίσω από τους 10.119 κωδικούς που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο».
Η ανακοίνωση της ΝΔ είναι η εξής:
«Τους εξήγησα ότι αν στόχος τους είναι να βάλουν στην Ακρόπολη πωλητήριο, εγώ δεν υπογράφω». Αυτά δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση που ακολούθησε το διαβόητο δημοψήφισμα.
Κι όμως, οι υπογραφές έπεσαν.
Τρεις ημέρες πριν τη «γιορτή της γραβάτας» στο Ζάππειο (22 Ιουνίου) η κυβέρνηση μεταβίβασε με απόφαση του κ. Τσακαλώτου (19.6.2018 ) στο Υπερταμείο 10.119 ακίνητα. Η απόφαση του Υπουργού παραπέμπει σε απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, 84 σελίδων, με την ίδια ημερομηνία, όπου εμφανίζονται μόνο πίνακες με 10.119 Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ακολούθησαν καταγγελίες, δημοσιεύματα και ερωτήσεις στη Βουλή για τη μεταβίβαση εν κρυπτώ στο Υπερταμείο σειράς δημόσιων περιουσιακών στοιχείων σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους μουσεία, δικαστικά μέγαρα, κτίρια όπου στεγάζονται έδρες Περιφερειών, κοινόχρηστοι χώροι και γήπεδα, αλλά και ακίνητα σύμβολα άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία κάθε τόπου. Από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και την Κοζάνη, ως τη Λάρισα, την Κεφαλονιά και την Κρήτη.
H πρώτη επίσημη καταγγελία για αρχαία μνημεία ήρθε από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων που αναφέρει ότι στους κωδικούς Τσακαλώτου κρύβονται μνημεία που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων όπως η τάφρος του Βυζαντινού τείχους και σημαντικά Μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα. Περιλαμβάνονται ακόμη: το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής, το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Ακολούθησε καταγγελία για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.
Οι προσπάθειες που κάνουν τις τελευταίες μέρες και ώρες, ο μεν κ. Τσακαλώτος να μεταθέσει τις ευθύνες στο Υπερταμείο, η δε κ. Ζορμπά στην προκάτοχό της κ. Κονιόρδου δεν αποτελούν απάντηση.
Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα και επίσημα τους πολίτες ποιοι αρχαιολογικοί χώροι και ποια άλλα ακίνητα ή δημόσιοι χώροι ανά την Ελλάδα κρύβονται πίσω από τους 10.119 κωδικούς που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο. Oι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της πατρίδας μας δεν ανήκουν ούτε στον κ. Τσίπρα, ούτε στον κ. Τσακαλώτο. Η κληρονομιά της Ελλάδας δεν πωλείται».
Στις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού αντέδρασε και η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υπεύθυνη Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού, Χαρά Κεφαλίδου.
«Ομολογία Ανικανότητας τα όσα δηλώνει σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού. Ή ήξεραν ότι εκχωρούσαν τα μνημεία στο Υπερταμείο και μας κοροϊδεύουν όλους, και εμάς και τους θεσμούς ή δεν ήξεραν και διαπραγματεύονται στα τυφλά. Αναξιόπιστοι, Ανίκανοι, Επικίνδυνοι!» καταλήγει η ανακοίνωση της κ. Κεφαλίδου.