Η μια και μοναδική φράση που δεν πρέπει να πούμε ποτέ στον σύντροφό μας

Συχνά λέμε πράγματα για τα οποία μετανιώνουμε στη ζέστη της στιγμής — ας μην το αφήσουμε να είναι ένα από αυτά.
|
Open Image Modal
VioletaStoimenova via Getty Images
Πόσο συχνά την ώρα που καυγαδίζουμε νιώθουμε ότι θα εκραγούμε; Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και θα δούμε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ακόμη και στις πιο υγιείς, στις πιο ευτυχισμένες σχέσεις, η σύγκρουση μπορεί να αναδείξει τις πιο άσχημες και αμυντικές πλευρές του εαυτού μας.

Σε αυτές τις στιγμές, πολλοί από εμάς λέμε πράγματα που δεν εννοούμε ή δεν ανταποκρίνονται στα αισθήματά μας, αφήνοντας τους συντρόφους μας να νιώθουν πληγωμένοι και εμείς να αισθανόμαστε ότι δεν μας ακούει ο/η σύντροφός μας. Συχνά, αυτές οι στιγμές επιλύονται και έρχεται η συγγνώμη ώστε το ζευγάρι να μπορέσει να συνεχίσει.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ειδικό, ψυχολόγο δρ Τζέφρεϊ Μπέρνστάιν, υπάρχει μια φράση που είναι ιδιαίτερα επιβλαβής να ακούμε και πολλοί άνθρωποι θα δυσκολευτούν να προχωρήσουν μετά από αυτήν, ακόμα κι αν όλα φαίνονται καλά. Η μοναδική φράση που δεν πρέπει ποτέ να πούμε κατά τη διάρκεια μας διαφωνίας σύμφωνα με τον Μπέρνστάιν, είναι εκείνη που αποτελεί  ένας σίγουρο τρόπο να ραγίσουμε την καρδιά του συντρόφου μας: «Δεν με νοιάζει».

Γράφοντας για το Psychology Today, ο ίδιος αναφέρει: «Η φράση «δεν με νοιάζει» απορρίπτει τα συναισθήματα του άλλου και υπονοεί ότι οι ανησυχίες ή τα συναισθήματά του δεν είναι σημαντικά. Είμαι μια φράση που φρενάρει τη συζήτηση και που μπορεί να αφήσει τον/την σύντροφό μας να αισθάνεται ακυρωμένος και απομονωμένος.

Αλλά έχοντας επίγνωση και καλύτερες συνήθειες επικοινωνίας, μπορούμε να αποφύγουμε να υποπέσουμε σε αυτό το επιβλαβές μοτίβο. Αντί να απαντήσουμε .... καταλλήλως ανταποδίδοντας στα ίσα, ο Μπέρνστάιν συνιστά να κάνουμε μια παύση, να αναλογιστούμε και να αποφασίσουμε πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε για να επιδιορθώσουμε τη σύνδεση με τον/την σύντροφό μας αντί να καταφέρουμε μια ρήξη ανάμεσά μας. 

Πως να ρίξουμε τους τόνους σε μια διαφωνία με το/την σύντροφό μας

Το να πέσουν οι τόνοι τη συγκεκριμένη στιγμή μπορεί να ακούγεται δύσκολο - κι είναι! - αλλά αυτό το δευτερόλεπτο της παύσης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να πληγώσουμε τον/ την σύντροφό μας

Μιλώντας στο Psych Central, ο Μπράιαν Γουίντ, κλινικός ψυχολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt που κατοικεί στο Τενεσί είπε: «Ρωτήστε τον εαυτό σας πώς θέλετε να εκφράσετε αυτό που πρόκειται να πείτε». Αυτό επιβραδύνει τους ρυθμούς, μας βοηθά να ηρεμήσουμε, χαμηλώνει τους τόνους και το κάνει πιο πιθανό να ακουστούμε. «Το πιθανότερο είναι ότι να νοιαζόμαστε και το να αποφύγουμε να πούμε το αντίθετο είναι απαραίτητο».