Η μια και μόνη βιταμίνη που πρέπει να λαμβάνουμε με τη μορφή συμπληρώματος όλο το χειμώνα

Και οι άλλες τέσσερις ιδανικά με φυσικό τρόπο.
Open Image Modal
nemke via Getty Images
Μπορούμε να τη λάβουμε και στη μορφή χαπιού.

Ενώ όλοι παλεύουν με αυτή τη βάναυση γρίπη αυτόν τον χειμώνα, η προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος φαίνεται πιο σημαντική από ποτέ. Σε τελική ανάλυση, πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά γεμάτη ενέργεια αν είμαστε κολλημένοι στο κρεβάτι, πνιγμένοι στο συνάχι και το βήχα; 

Αν και αυτοί οι ιοί μερικές φορές είναι εντελώς αναπόφευκτοι, υπάρχουν τρόποι να παραμείνουμε υγιείς, να βελτιώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να δώσουμε στο σώμα μας μια ευκαιρία να πολεμήσει ενάντια στις χειρότερες από τις εποχιακές αναποδιές.

Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει καμία περίεργη τροφή ή δίαιτα που να μπορεί να το κάνει αυτό για εμάς, σύμφωνα με τη διαιτολόγο του British Heart Foundation Βικτόρια Τέιλορ, «παρά τα όσα μπορεί να διαβάσουμε στο διαδίκτυο».

Λοιπόν, τι είναι αυτό που βελτιώνει πραγματικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Με απλά λόγια: Βελτίωση της διατροφής μας. Η Τέιλορ εξηγεί: «Τα θρεπτικά συστατικά που κάνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να λειτουργεί καλά περιλαμβάνουν βιταμίνες A, B6, B12, C και D καθώς και χαλκό, φυλλικό οξύ, σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνουμε συμπληρώματα – και ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών μπορεί να είναι επιβλαβή εάν ληφθούν σε μεγάλες δόσεις».

Ευτυχώς, σχεδόν όλες αυτές οι βιταμίνες μπορούν να βρεθούν στην ενσωμάτωση φρούτων και λαχανικών στη διατροφή μας σε καθημερινή βάση. Το NHS συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Στον ιστότοπό του, το NHS εξηγεί ότι «80 γραμμάρια φρέσκων, κονσερβοποιημένων ή κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών υπολογίζονται ως 1 μερίδα από τις 5 που πρέπει να λαμβάνουμε ημερησίως (αλλά όχι οι πατάτες και κάποια άλλα αμυλούχα τρόφιμα)».

Συμβουλεύει ότι για κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, θα πρέπει να επιλέξουμε αυτά σε φυσικό χυμό ή νερό, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού.

Αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό για να λάβουμε τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε για την προστασία και τη βελτίωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Υπάρχει μόνο μία εξαίρεση σε αυτό και αυτή είναι η βιταμίνη D.

Πώς να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη D

Η βιταμίνη D παράγεται κυρίως από την έκθεση στο ηλιακό φως και μάλλον δεν λαμβάνουμε πολλές από αυτές τις ακτίνες κατά τους χειμερινούς μήνες, σωστά; Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνιστά σε όλους να λαμβάνουν καθημερινά ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Άλλοι σημαντικοί τρόποι για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση περιλαμβάνουν τακτική, μέτρια άσκηση και αρκετό ύπνο.

Το μεσογειακό παράδοξο και η ελληνική πραγματικότητα: Ισως και μεγαλύτερη έλλειψη βιταμίνης D σε χώρες με ηλιοφάνεια

Μελέτη στον ελληνικό πληθυσμό ανέδειξε πως το 57,7% έχει έλλειψη βιταμίνης D σύμφωνα με το ενδοκρινολογικό τμήμα του Βενιζέλειου νοσοκομείο.

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες μεσογειακές χώρες, δε θα περίμενε κανείς να υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης D, λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας. Μελέτες, όμως, έχουν δείξει ότι τα επίπεδα βιταμίνης D τόσο στον ελληνικό πληθυσμό, όσο και σε άλλους μεσογειακούς λαούς, πολύ συχνά είναι χαμηλότερα από τα φυσιολογικά και η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι συνηθέστερη από στις βορειότερες χώρες.