Στο τέλος του 21ου αιώνα μόνο μια πόλη θα μπορεί να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες σύμφωνα με μια νέα μελέτη, σε περίπτωση που οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν μειωθούν δραματικά.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Current Issues in Tourism, εξέτασε δεδομένα για το κλίμα από τη δεκαετία του 1920 μέχρι σήμερα, καθώς και μελλοντικά μοντέλα κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων όπου επιτυγχάνονται ή όχι οι στόχοι εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται τι στιγμή που οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνο γράφουν ιστορία ως οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που έγιναν ποτέ με σχεδόν 100% τεχνητό χιόνι.
«Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τη γεωγραφία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και, δυστυχώς, δε θα είναι στη λίστα ορισμένες πόλεις γνωστές για τα χειμερινά σπορ», δήλωσε ο Ρόμπερτ Στάιγκερ από το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία. «Οι περισσότερες τοποθεσίες στην Ευρώπη αναμένεται οριακά να έχουν πρόβλημα από τη δεκαετία του 2050, ακόμη και σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».
Οι ερευνητές ζήτησαν επίσης από τους αθλητές χειμερινών σπορ να αξιολογήσουν τις συνθήκες για ολυμπιακά αθλήματα όπως το Αλπικό Σκι, το Σκανδιναβικό Σκι, το Ελεύθερο Σκι, το Άλμα με Σκι, το Αλπικό Σνόουμπορντ και το Ελεύθερο Σνόουμπορντ. Τους ζητήθηκε να κατατάξουν μια σειρά κλιματικών συνθηκών (π.χ. ομίχλη, φρέσκο χιόνι, χημικά επεξεργασμένο χιόνι, παγωμένη επιφάνεια, άνεμος) σε μια κλίμακα από απαράδεκτη έως «ιδανική για μέγιστη απόδοση, ασφάλεια και δίκαιο», καθώς και την ιδανική θερμοκρασία για τον αγώνα στο άθλημά τους και θερμοκρασίες κατά τις οποίες θα θεωρούσαν επικίνδυνες και άδικες.
Η πιθανότητα αθέμιτων και μη ασφαλών συνθηκών αυξάνεται σε όλα τα μελλοντικά σενάρια κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη μελέτη. Ωστόσο, εάν τηρήσουμε τη «Συμφωνία του Παρισιού», οι επιπτώσεις μπορούν να μετριαστούν σημαντικά.
«Σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που συνάδει με μια επιτυχημένη εφαρμογή της «Συμφωνίας του Παρισιού», μόνο 13 από τις 21 προηγούμενες τοποθεσίες φιλοξενίας (όλες στο βόρειο ημισφαίριο) θα παρέμεναν αξιόπιστες για αγώνες χιονιού στη δεκαετία του 2050 και 12 στη δεκαετία του 2080», αναφέρει η μελέτη.
«Ο αντίκτυπος ενός σεναρίου υψηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ήταν πολύ πιο έντονος, μειώνοντας τον αριθμό των κλιματικά αξιόπιστων τοποθεσιών σε 10 τη δεκαετία του 2050 και σε 8 τη δεκαετία του 2080. Η πρόγνωση για τους Παραολυμπιακούς Χειμερινούς Αγώνες, που λαμβάνουν χώρα τον Μάρτιο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν πολύ χειρότερη .»
Σε ένα σενάριο υψηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μόνο μία πόλη παραμένει ικανή για να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες: το Σαπόρο της Ιαπωνίας.
«Στα μέσα του αιώνα, ο αριθμός των αξιόπιστων οικοδεσποτών μειώνεται σε τέσσερις (Λακ Πλάσιντ, Λιλεχάμερ, Όσλο και Σαππόρο) και μέχρι το τέλος του αιώνα μόνο μία τοποθεσία παραμένει αξιόπιστη (Σαππόρο).
Τα κύρια ζητήματα που έθεσαν οι αθλητές αφορούσαν την ποιότητα του χιονιού, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων του τεχνητού χιονιού, ενώ οι περισσότερες ανησυχίες για την ασφάλεια προέκυψαν από τις υψηλότερες θερμοκρασίες που επηρεάζουν τους αθλητές και το χιόνι.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι το 89% των χειμερινών αθλητών που ερωτήθηκαν πιστεύουν ήδη ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει τις συνθήκες αγώνων, ενώ το 94% φοβάται ότι θα επηρεάσει το μέλλον των αθλημάτων τους.
«Κανένα άθλημα δεν μπορεί να ξεφύγει από τις επιπτώσεις ενός μεταβαλλόμενου κλίματος», δήλωσε ο Ντάνιελ Σκοτ , Καθηγητής Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο του Βατερλό, Καναδάς. «Η επίτευξη των στόχων της «Συμφωνίας του Παρισιού» είναι κρίσιμη για τη διάσωση των αθλημάτων χιονιού όπως τα ξέρουμε και τη διασφάλιση υπάρχουν μέρη σε όλο τον κόσμο για να φιλοξενήσουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες».