Η Μόσχα ήταν προετοιμασμένη για τους Ταλιμπάν

Πως η Ρωσία εδώ και καιρό έχει "χτίσει γέφυρες" με τo ισλαμικό κίνημα.
Open Image Modal
Εκπρόσωποι των Ταλιμπάν με επικεφαλής τον Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ (5ος από αριστερά), συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο του Πολιτικού Γραφείου των Ταλιμπάν Σερ Μοχάμαντ Αμπάς Στανκζάι (6ος αρ.), τον πρώην Πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι (3ος αρ.) και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (4ος Λ) σε φωτογραφία από διάσκεψη που σηματοδοτεί έναν αιώνα διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αφγανιστάν και Ρωσίας στις 28 Μαΐου 2019 στη Μόσχα, Ρωσία. (Φωτογραφία από Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Η αστραπιαία κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν δεν ξάφνιασε τη Μόσχα.

Η Ρωσία ήταν έτοιμη για τις ραγδαίες εξελίξεις στη χώρα αφού εργάστηκε μεθοδικά εδώ και πολλά χρόνια προκειμένου να θέσει τις βάσεις για αρμονικές σχέσεις με το ισλαμικό κίνημα που η ίδια θεωρεί ακόμη επίσημα ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι η Μόσχα «δεν βιάζεται» να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως νέους κυβερνήτες του Αφγανιστάν, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν «ενθαρρυντικά μηνύματα» για την ετοιμότητά τους να επιτρέψουν σ′ άλλες πολιτικές δυνάμεις να ενταχθούν στην κυβέρνηση και να επιτρέψουν τα κορίτσια στα σχολεία.

Οι Ταλιμπάν προστέθηκαν στη ρωσική λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων το 2003 και η Μόσχα δεν τους έχει έχει ακόμη αφαιρέσει. Οποιαδήποτε επαφή με τέτοιες ”ομάδες” τιμωρείται σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, αλλά το Υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την φαινομενική αυτή αντίφαση, υποστήριξε ότι ο διάλογος με τους Ταλιμπάν είναι απαραίτητος στις διεθνείς προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης του Αφγανιστάν.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, η Ρωσία δήλωσε ότι δεν θα εκκενώσει την πρεσβεία της στην Καμπούλ και ο πρέσβης της έσπευσε να συναντηθεί με τους Ταλιμπάν για να έχει αυτό που περιέγραψε ως «εποικοδομητικές» συνομιλίες μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Open Image Modal
Σοβιετικά τανκ ετοιμάζονται να αποχωρήσουν στις 25 Απριλίου 1988 από την Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Τον Μάιο του 1988 το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η ΕΣΣΔ και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμφωνίες που προβλέπουν τερματισμό της εξωτερικής επέμβασης στο Αφγανιστάν και η ΕΣΣΔ άρχισε να αποσύρει τις δυνάμεις της. (Φωτογραφία από τον Robert Nickelsberg/Liaison)
Robert Nickelsberg via Getty Images

 

Η Ρωσία από εχθρός πέρασε σε ρόλο διαμεσολαβητή στην διεθνή σκακιέρα

Η Σοβιετική Ένωση διεξήγαγε επί δέκα έτη πόλεμο στο Αφγανιστάν ο οποίος έληξε με την αποχώρηση των στρατευμάτων της το 1989. Έκτοτε, η Μόσχα επέστρεψε ως ισχυρός διαμεσολαβητής στις διεθνείς συνομιλίες για το Αφγανιστάν. Συνεργάστηκε συνεχώς για την καλλιέργεια σχέσεων με τους Ταλιμπάν, φιλοξενώντας εκπροσώπους τους σε μια σειρά διμερών και πολυμερών συναντήσεων.

«Διατηρούμε επαφές με τους Ταλιμπάν τα τελευταία επτά χρόνια, συζητώντας πολλά θέματα», δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο απεσταλμένος του Κρεμλίνου για το Αφγανιστάν Ζαμίρ Καμπούλοφ. «Τους βλέπουμε ως μια δύναμη που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Αφγανιστάν στο μέλλον, ακόμη και αν δεν αναλάβει όλη την εξουσία. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, μαζί με τις εγγυήσεις που μας έδωσαν οι κορυφαίοι ηγέτες των Ταλιμπάν, μας κάνουν να παρακολουθούμε με ηρεμία τις τελευταίες εξελίξεις, αν και παραμένουμε σε εγρήγορση».

Ένα μήνα πριν οι Ταλιμπάν εξαπολύσουν την επίθεσή τους που έληξε με την κατάληψη της Καμπούλ, αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκε τη Μόσχα για να δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα απειλήσουν τα συμφέροντα της Ρωσίας και των πρώην Σοβιετικών συμμάχων της στην Κεντρική Ασία.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Μοχάμαντ Σοχάιλ Σαχίν δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα τον περασμένο μήνα ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιήσει το αφγανικό έδαφος για να επιτεθεί στη Ρωσία ή τις γειτονικές της χώρες», προσθέτοντας ότι «έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τη Ρωσία».

Open Image Modal
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε χειραψία με ειδικό εκπρόσωπο των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου διαβουλεύσεων της Μόσχας για το Αφγανιστάν στο President President στη Μόσχα, Ρωσία στις 09 Νοεμβρίου, 2018. (Φωτογραφία: Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

 

«Οι Ρώσοι διπλωμάτες κάνουν ό, τι μπορούν για να εδραιώσουν τις επαφές που έχουν δημιουργήσει με τους Ταλιμπάν»

Οι Ρώσοι διπλωμάτες από την πλευρά τους λένε ότι εμπιστεύονται τις διαβεβαιώσεις των Ταλιμπάν, σημειώνοντας την εστίαση τους στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), τo οποίo η Μόσχα θεωρεί ως την κύρια απειλή από το Αφγανιστάν. Η Μόσχα χαιρέτισε επίσης τη δέσμευση των Ταλιμπάν για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και τον περιορισμό της ροής ναρκωτικών από το Αφγανιστάν μέσω της Κεντρικής Ασίας.

«Οι Ρώσοι διπλωμάτες κάνουν ό, τι μπορούν για να εδραιώσουν τις επαφές που έχουν δημιουργήσει με τους Ταλιμπάν», δήλωσε ο αναλυτής της Μόσχας Αλεξέι Μακάρκιν. «Οι Ρώσοι εκπρόσωποι θεωρούν τους Ταλιμπάν ως μετριοπαθείς και  ως υποστηρικτές τους στη δημόσια σφαίρα».

Υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν ενδέχεται να μην προσπαθήσουν να ασκήσουν την επιρροή τους στα πρώην Σοβιετικά κράτη της Κεντρικής Ασίας προς το παρόν, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αργότερα αφού πρώτα εξασφαλίσουν την κατοχή τους στο Αφγανιστάν.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των Ταλιμπάν, η Ρωσία πραγματοποίησε μια σειρά κοινών πολεμικών ασκήσεων με τους συμμάχους της στην Κεντρική Ασία τις τελευταίες εβδομάδες για να υπογραμμίσει τη δέσμευσή της να τους βοηθήσει να αποτρέψουν τυχόν απειλές από το Αφγανιστάν. Η τελευταία από αυτές τις ασκήσεις ξεκίνησε στο Τατζικιστάν αυτήν την εβδομάδα.

Ενώ ακόμα διατηρεί επαφές με αξιωματούχους των Ταλιμπάν, η Ρωσία είναι απίθανο να προχωρήσει σε μια επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησής τους, τουλάχιστον όχι έως ότου το κίνημα αφαιρεθεί από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι πρόωρο να πούμε ότι θα κάναμε μονομερή πολιτικά βήματα», είπε ο Λαβρόφ αυτήν την εβδομάδα.