Η νούμερο 1 συνήθεια κατά τη διάρκεια της ημέρας που υπόσχεται τον τελειότερο ύπνο

Το μεγάλο μυστικό είναι εξοργιστικά απλό.
Open Image Modal
MTStock Studio via Getty Images
.

Ο ύπνος είναι κάτι με το οποίο πολλοί από εμάς παλεύουμε. Μάλιστα, σύμφωνα με το YouGov, ένας στους πέντε Βρετανούς αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο μερικά βράδια την εβδομάδα, ενώ το 15% το βιώνει αυτό μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, τέσσερις στους δέκα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο μερικές φορές το μήνα.

Αυτά τα στατιστικά είναι λίγο ζοφερά αλλά έχουν νόημα, σωστά; Υπάρχει ένα ορισμένο σημείο της ενηλικίωσης που φτάνουμε όλοι όπου βρισκόμαστε να προφέρουμε επανειλημμένα τις λέξεις: «Είμαι ΤΟΣΟ κουρασμένος», και αν είμαστε πραγματικά τυχεροί, αυτό θα καταλήξει σε διαγωνισμό με τους φίλους μας για το ποιος είναι ο πιο κουρασμένος και ποιος είχε τον λιγότερο ύπνο.

Επιπλέον, ποιος πραγματικά κοιμάται καλά; Ποιο είναι το μυστικό τους; Λεβάντα? Περσίδες συσκότισης; Ωτοασπίδες?

Λοιπόν, ίσως. Αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, το μυστικό για να έχουμε καλύτερο ύπνο είναι πολύ πιο απλό από αυτό και ειλικρινά, είναι τόσο απλό που είναι κάπως εξοργιστικό. 

Πως να κοιμόμαστε καλύτερα σύμφωνα με την επιστήμη

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα επέκτεινε το χρόνο που χρειάζεται για να μπούμε στο στάδιο REM*

(*Ο ύπνος REM - rapid eye movement - γνωστός και ως ύπνος ραγδαίων κινήσεων των ματιών είναι το πέμπτο στάδιο του ύπνου και χαρακτηρίζεται από ραγδαίες κινήσεις των ματιών, από εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση, αλλά και από βαθιά χαλάρωση των μυών, παρόμοια με αυτή στο βαθύ ύπνο. Ο ύπνος REM χωρίζεται σε δυο κατηγορίες: τονικός και αφασικός. Ο ύπνος REM χαρακτηρίζεται από έλλειψη νορεπινεφρίνης στον εγκεφαλικό φλοιό, στην οποία οφείλονται και τα χαρακτηριστικά των ονείρων). 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η σωματική άσκηση βοηθά στην εδραίωση βαθύτερων σταδίων ύπνου πριν από το στάδιο REM. Σύμφωνα με το Futurity, αυτό είναι απαραίτητο καθώς δίνει στον εγκέφαλό μας χρόνο να κοιμηθεί βαθιά πριν από το στάδιο REM, όταν έχουμε την τάση να έχουμε ζωντανά όνειρα και ο εγκέφαλός μας φαίνεται να είναι τόσο ενεργός όσο όταν είμαστε ξύπνιοι. 

Μέχρι τώρα, ορισμένες επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζονται από ανέκδοτα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η τακτική άσκηση έφερε καλύτερο ύπνο, αλλά, για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές επέλεξαν ένα διαφορετικό περιβάλλον για να διεξαγάγουν την εργασία τους για να προσδιορίσουν ότι αυτό ήταν σίγουρα η λύση στα δεινά σε σχέση με την ώρα του ύπνου.

Σύμφωνα με το Futurity, μέχρι τώρα, είχαν διεξαχθεί μελέτες σε εργαστηριακά περιβάλλοντα και εξάγονταν συμπεράσματα από τον ύπνο μιας μόνο νύχτας. Ο Futurity πρόσθεσε ότι αυτές οι περιορισμένες μεθοδολογίες είναι «προβληματικές» για οποιαδήποτε μελέτη.

Αντίθετα, η ερευνητική ομάδα επέλεξε να ζητήσει από τους 82 συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν προηγμένη τεχνολογία φορητών συσκευών για να παρακολουθούν τα επίπεδα ύπνου και δραστηριότητάς τους. Αυτός ο ιχνηλάτης κατέγραψε τόσο την κίνηση όσο και τον καρδιακό ρυθμό, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερευνητές μπορούσαν να προσδιορίσουν τις περιόδους βαθύ ύπνου μαζί με τη σωματική δραστηριότητα για να καθορίσουν τη σχέση μεταξύ των δύο.

Μιλώντας σχετικά με τη μελέτη, ο συν-συγγραφέας της μελέτης και πρόεδρος του τμήματος ψυχολογίας, Ντέιβιντ Μ. Σνάιερ είπε: «Ο κόσμος είναι το ”στρείδι”  σου τώρα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτήν τη συσκευή για να μελετήσεις όλα τα διαφορετικά δεδομένα ”αρχιτεκτονικής” ύπνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής — σχετικά με τη διάθεσης και τις διαταραχές της — στο πεδίο, όχι σε ένα εργαστήριο, όπου οι άνθρωποι πίστευαν ότι δεν ήταν δυνατό στο παρελθόν».

Έτσι, όχι μόνο είναι αλήθεια ότι όσο περισσότερο κινούμαστε, τόσο καλύτερος ύπνο θα έχουμε, αλλά επίσης, οι μελέτες ύπνου έχουν πλέον προχωρήσει σε ένα στάδιο όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθούνται με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Φαίνεται ότι μπορεί να έπονται έχουμε πολλές συναρπαστικές νέες μελέτες ύπνου.