Η Ντέμι Μουρ και η αμοιβή των 12,5 εκατ. δολαρίων για το «Striptease»

Τι δήλωσε με αφορμή τη νέα ταινία της «The Substance», το body horror που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες, συζητήθηκε και απέσπασε το Βραβείο Σεναρίου.
Open Image Modal
Η Ντέμι Μουρ στην πρεμιέρα της νέας ταινίας της «The Substance» στο Λος Άντζελες, 16 Σεπτεμβρίου 2024. (Photo by Richard Shotwell/Invision /AP)
via Associated Press

Η Ντέμι Μουρ έγινε η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός στον κόσμο με την ταινία «Striptease» (1996) για τον ρόλο της στην οποία έλαβε αμοιβή 12,5 εκατομμύρια δολάρια.

Μιλώντας στο podcast των New York Times «The Interview» με αφορμή την προώθηση της νέας ταινίας της «The Substance» -που συζητήθηκε έντονα και απέσπασε το Βραβείο Σεναρίου στο φετινό Φεστιβάλ Καννών- η ηθοποιός αναφέρθηκε στις αντιδράσεις την εποχή που η αμοιβή της έφτασε στο επίπεδο των ανδρών συναδέλφων της.

«Με το ‘Striptease’ ήταν σαν να είχα προδώσει τις γυναίκες και με την ταινία ‘G.I. Jane’ σαν να είχα προδώσει τους άνδρες. Αλλά νομίζω ότι το ενδιαφέρον κομμάτι όταν έγινα η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός, είναι, γιατί εκείνη τη στιγμή η επιλογή ήταν να με μειώσουν; Δεν το παίρνω προσωπικά. Νομίζω ότι οποιαδήποτε κι αν ήταν η πρώτη που θα είχε κατακτήσει αυτού του είδους την ισότητα στις αμοιβές, πιθανότατα θα είχε δεχτεί χτύπημα. Αλλά επειδή έκανα μια ταινία που είχε να κάνει με τον κόσμο του στριπτίζ και με το σώμα ντράπηκα αφάνταστα».

Την εποχή που γύρισε το «Striptease», η Ντέμι Μουρ ήταν παντρεμένη με τον Μπρους Γουίλις και ενώ, όπως δήλωσε, ποτέ δεν συνέκρινε την καριέρα της με τη δική του, γνώριζε τις αμοιβές που λάμβανε ο διάσημος σύζυγος της για τις ταινίες του και πιστεύει ότι ήταν απολύτως δίκαιο να έχει κι εκείνη μία αμοιβή όπως αυτή που πήρε για το «Striptease».

«Δεν ήταν ζήτημα σύγκρισης μαζί του. Ναι, ήξερα πόσο πληρώνεται. Ήταν περισσότερο Γιατί όχι κι εγώ; Αφού κάνω την ίδια δουλειά, γιατί να μην έχω την ίδια αμοιβή;».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα για το εξώφυλλο του Variety, η Ντέμι Μουρ δήλωσε ότι το ρεκόρ με την αμοιβή της στο «Striptease» ήταν «τόσο σημαντικό για μένα, επειδή δεν αφορούσε μόνο εμένα την ίδια, αλλά την αλλαγή στους όρους του παιχνιδιού για όλες τις γυναίκες. Αλλά επειδή υποδυόμουν μια στρίπερ, πρόδωσα τις γυναίκες».

«Σύντομα το αφήγημα κατέληξε ως εξής: ‘Λοιπόν, πληρώνεται με αυτό το ποσό μόνο και μόνο επειδή υποδύεται μια στρίπερ’. Αυτό με πλήγωσε βαθιά. Αλλά αμέσως κατάλαβα ότι όποιος βγει πρώτος δέχεται χτύπημα. Αυτό ισχύει για όποιον αμφισβητεί το status quo».

Στο «The Substance» της Κοραλί Φαρζά, η Ντέμι Μουρ υποδύεται την Ελίζαμπεθ Σπαρκλ, μία κάποτε διάσημη ηθοποιό και νυν γυμνάστρια με δική της τηλεοπτική εκπομπή που στα 50ά της γενέθλια απολύεται από τον διευθυντή του καναλιού επειδή «είναι πολύ μεγάλη» και στη συνέχεια, πέφτει θύμα τροχαίου. Στο νοσοκομείο, μαθαίνει για το «The Substance», μία ουσία που κυκλοφορεί στη μαύρη αγορά, η οποία ξεκλειδώνει το DNA και υπόσχεται να δημιουργήσει -κυριολεκτικά όμως- μια νεότερη και καλύτερη εκδοχή της. Όταν η Ελίζαμπεθ αποφασίζει να τη χρησιμοποιήσει, γεννιέται από την πλάτη της ένα νεαρό κορίτσι -στον ρόλο η Μάργκαρετ Κουόλι.

Σύμφωνα με το Screen Rant, η ταινία έχει βαθμολογία 89% στο Rotten Tomatoes, την υψηλότερη σε ταινία με τη Μουρ εδώ και δεκατρία χρόνια. Στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 31 Οκτωβρίου.