Ταφή, αποτέφρωση και τώρα κομποστοποίηση;
Η Γερουσία της Πολιτείας της Ουάσιγκτον υπερψήφισε νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την κομποστοποίηση ανθρωπίνων σορών και εάν ο κυβερνήτης της Τζέι Ίνσλι υπογράψει τη σχετική νομοθετική πράξη η εναλλακτική αυτή διαδικασία θα επιτρέπεται από την 1η Μαϊου του 2020.
Σήμερα, εάν κάποιος πεθάνει στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον υπάρχει η δυνατότητα αποτέφρωσης ή κανονικής ταφής αλλά όπως φαίνεται μπορεί να υπάρξει και μια τρίτη επιλογή: την ανασύνθεση.
Η διαδικασία της «ανασύνθεσης», όπως αναφέρει το CNN, ουσιαστικά μετατρέπει ένα νεκρό σώμα σε χώμα (για την ακρίβεια βέβαια σε κομπόστ), μια πρακτική γνωστή ως «ανθρώπινη κομποστοποίηση». Σύμφωνα δε με τον εισηγητή πρόκειται για μια «ελεγχόμενη, επιταχυνόμενη μετατροπή ανθρώπινων σορών σε χώμα».
Σημειώνεται πως η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία είναι το λεγόμενο κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό αν και συχνά αποκαλείται απλά ως «χώμα».
«Ήρθε η ώρα εφαρμόσουμε την τεχνολογία, να επιτρέψουμε στην τεχνολογία να εφαρμοστεί σε αυτή την καθολική ανθρώπινη εμπειρία τόσο επειδή πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την ελευθερία να καθορίζουν οι ίδιοι πώς θα ήθελαν το σώμα τους να διατεθεί και επίσης επειδή έχουμε μάθει με την πάροδο του χρόνου ότι υπάρχουν κάποιες πιο φιλικές προς το περιβάλλον και πιο ασφαλείς τρόποι διάθεσης ανθρώπινων σορών» είχε δηλώσει ο εισηγητής -γερουσιαστής Τζέιμι Πέντερσεν τον περασμένο Φεβρουάριο.
Πώς λειτουργεί η ανθρώπινη κομποστοποίηση
Η Κατρίνα Σπέιντ είναι διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Recompose που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας αυτή τη διαδικασία και όπως δήλωσε αισιοδοξεί πως θα είναι και η πρώτη εταιρεία που θα δημιουργήσει εγκαταστάσεις στην Ουάσινγκτον.
Όπως εξηγεί «Το σώμα καλύπτεται από φυσικά υλικά, όπως άχυρο ή πριονίδια και μέσα σε περίπου τρεις έως επτά εβδομάδες, χάρη στη μικροβιακή δραστηριότητα, διασπάται σε χώμα». Ενώ το νεκρό σώμα διασπάται η οικογένεια του νεκρού μπορεί να επισκεφθεί την εγκατάσταση και με το πέρας της διαδικασίας μπορεί να παραλάβει το χώμα που πλέον είναι ό,τι έχει απομείνει από τον αγαπημένο του. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από την οικογένεια πως θα θέλει να αξιοποιήσει αυτό το χώμα.
Εάν πάλι η οικογένεια δεν θέλει να το παραλάβει, η εταιρεία μπορεί να το διαθέσει σε τοπικές οργανώσεις ώστε να χρησιμοποιηθεί «για να θρέψει τη γη, εδώ στην Πολιτεία» της Ουάσινγκτον όπως λέει η Σπέιντ.
Σημειώνεται πως η όλη διαδικασία της «ανθρώπινης κομποστοποίησης» αποτέλεσε και το αντικείμενο μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον καθώς έξι άτομα δώρισαν τις σορούς τους για να βοηθήσουν στην σχετική έρευνα.
«Αποδείξαμε ότι η ανασύνθεση ήταν πράγματι ασφαλής και αποτελεσματική και για τον άνθρωπο» δήλωσε η Σπέιντ.
Η μέση ταφή, σύμφωνα με το ΚΙRΟ TV, μπορεί να κοστίσει από 8.000 ώς και 25.000 δολάρια. Η καύση μπορεί να φτάσει τα 6.000 δολάρια. Σύμφωνα με την Σπέιντ η ανθρώπινη κομποστοποίηση θα κοστίζει πιθανότατα περί τα 5.500 δολάρια.
Η Λέσλι Κρίστιαν, η οποία είναι υπέρ της ανθρώπινης κομποστοποιήσης μιλώντας στο KIRO τόνισε πως η όλη διαδικασία ελκυστική από περιβαλλοντικής άποψης και δήλωσε πως όταν μίλησε στον αδερφό της για το θέμα της είπε: «Α, ωραία, μπορείτε να φυτέψετε ντομάτες μέσα μου».