Η Ουάσινγκτον διέταξε χθες την απέλαση από τις ΗΠΑ δύο μελών της κουβανικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη και περιόρισε στο Μανχάταν τις μετακινήσεις στα υπόλοιπα μέλη της κουβανικής αποστολής, προκαλώντας την έντονη καταδίκη της Αβάνα.
Τέσσερις μέρες πριν από την ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, όπου θα συγκεντρωθούν παγκόσμιοι ηγέτες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε δύο Κουβανούς διπλωμάτες ότι αποπειράθηκαν να «διεξαγάγουν επιχειρήσεις επιρροής» επιβλαβείς για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έδωσε διευκρινίσεις για τις κατηγορίες, ούτε έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των διπλωματών.
«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ειδοποίησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κούβας ότι οι ΗΠΑ απαιτούν την αποχώρηση δύο μελών της μόνιμης αποστολής της Κούβας στα Ηνωμένα Έθνη εξαιτίας της κατάχρησης των προνομίων διαμονής τους», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους.
«Αυτό οφείλεται στις προσπάθειές τους να διεξαγάγουν επιχειρήσεις επιρροής ενάντια στις ΗΠΑ», εξήγησε.
Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκεζ χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την αμερικανική απόφαση. «Η κατηγορία ότι ίσως πραγματοποίησαν ενέργειες ασύμβατες με το διπλωματικό τους καθεστώς είναι μια χυδαία συκοφαντία», είπε σε ανάρτηση στο twitter.
«Η απέλαση…έχει στόχο να προκαλέσει διπλωματική κλιμάκωση που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο των διμερών πρεσβειών, να σφίξει περαιτέρω τον (αμερικανικό) αποκλεισμό και να δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε ο Κουβανός ΥΠΕΞ.
Η Ορτέιγκους τόνισε ότι οι μετακινήσεις των άλλων μελών της κουβανικής αντιπροσωπείας θα περιοριστούν «επί της ουσίας» στο νησί του Μανχάταν.
«Παίρνουμε στα σοβαρά κάθε απόπειρα ενάντια στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και θα συνεχίσουμε να ερευνούμε οποιοδήποτε άλλο μέλος αποστολής που ενδέχεται να καταχράται τα προνόμια διαμονής του».
Με βάση τη «Συμφωνία Έδρας» των Ηνωμένων Εθνών του 1947 (headquarters agreement), οι ΗΠΑ έχουν τη γενική υποχρέωση να επιτρέπουν σε ξένους διπλωμάτες την πρόσβαση στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι μπορεί να αρνηθεί την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για λόγους «ασφαλείας, τρομοκρατίας και εξωτερικής πολιτικής», αν και αυτή η πρόβλεψη εφαρμόζεται μόνο σε περιορισμένη βάση.
Το περιστατικό είναι η τελευταία ένδειξη της επιδείνωσης των σχέσεων Ουάσινγκτον – Αβάνας επί της προεδρίας Τραμπ, οι οποίες κλιμακώθηκαν έπειτα από τη στήριξη της Κούβας στον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, που η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να εκδιώξει από την εξουσία.
Η κυβέρνηση Τραμπ απέλασε τον Σεπτέμβριο του 2017 15 κουβανούς διπλωμάτες έπειτα από μια σειρά μυστηριωδών συμβάντων που προκάλεσαν προβλήματα υγείας στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό στην Αβάνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ