Η Ουκρανία λέει ότι χτύπησε ρωσικούς S-300 σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα

Ο πόλεμος φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση.
Open Image Modal
Εικόνα που φέρεται να απεικονίζει φλεγόμενο ρωσικό σύστημα αεράμυνας
Via X

Βίντεο και εικόνες που κυκλοφόρησαν online φέρονται να απεικονίζουν την καταστροφή ενός ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-300 στο Μπέλγκοροντ της Ρωσίας από δυτικά όπλα σε κάτι που εκλαμβάνεται ως μια νέα φάση του πολέμου, με την Ουκρανία να χτυπά στόχους σε ρωσικό έδαφος με όπλα που έχει προμηθευτεί από τη Δύση.

 

 

«Φλέγεται όμορφα. Είναι ρωσικοί S-300. Σε ρωσικό έδαφος. Οι πρώτες ημέρες μετά την έγκριση για χρήση δυτικών όπλων σε εχθρικό έδαφος» έγραψε η Ουκρανή υπουργός Ιρίνα Βέρεστσουκ, μαζί με εικόνα που φέρεται να απεικονίζει το πλήγμα. Όσον αφορά στο τι όπλο χρησιμοποιήθηκε, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες- έχει αναφερθεί πως ενδεχομένως να επρόκειτο για HIMARS.

 

 

Η επίθεση αυτή έλαβε χώρα λίγες ημέρες αφού ο Λευκός Οίκος έδωσε την έγκρισή του για χρήση όπλων που έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επίθεση στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Οι εικόνες δείχνουν ένα σύστημα S-300 ή S-400 να φλέγεται και η επίθεση, σύμφωνα με αναφορές, έλαβε χώρα την Κυριακή. Οι πρώτες εικόνες εμφανίστηκαν τη Δευτέρα από το κανάλι Spy Dossier στο Telegram. Σημειώνεται πως ένα άλλο κανάλι, το Kremlin Secrets, έκανε λόγο για ζημιές σε δύο συστήματα S-400.

H έγκριση από πλευράς των ΗΠΑ περιλαμβάνει «αστερίσκους», καθώς η Ουκρανία επιτρέπεται να πλήξει στόχους μόνο γύρω από το Χάρκοβο.

Η Ουκρανία έχει δώσει προτεραιότητα στις επιθέσεις εναντίον αντιαεροπορικών/ αντιπυραυλικών συστημάτων προκειμένου να υποβαθμίσει τη ρωσική αεράμυνα (ώστε να είναι ευκολότερη η διεξαγωγή μελλοντικών πληγμάτων) και για να εμποδίσει τη δευτερεύουσα χρήση τους ως όπλα μακράς εμβέλειας κατά στόχων στην Ουκρανία. Το Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα, έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένα από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, κυρίως με ουκρανικά drones. Σημειώνεται επίσης πως μαχητικά F-16 αναμένεται να αρχίσουν να καταφθάνουν σχετικά σύντομα στην Ουκρανία, και η εξουδετέρωση συστημάτων αεράμυνας μακράς εμβέλειας των Ρώσων θα διευκόλυνε τη χρήση τους στο μέτωπο.