Η Ουκρανία παρέλαβε τα πυρομαχικά διασποράς που έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Mια εβδομάδα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα παραδώσουν στην Ουκρανία τέτοιου είδους πυρομαχικά. Πως σχολιάζει ο Πούτιν.
|
Open Image Modal
CLODAGH KILCOYNE via REUTERS

Η Ουκρανία έχει παραλάβει πυρομαχικά διασποράς, δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, σε διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα παραδώσουν στην Ουκρανία τέτοιου είδους πυρομαχικά.

Ο Βαλέρι Σέρτσεν, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της μονάδας «Τάβρια» στην νότιο Ουκρανία, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις που έκανε στο CNN ο διοικητής της μονάδας «Τάβρια», στρατηγός Ολεξάντρ Ταρνάφσκι , ότι η Ουκρανία μόλις παρέλαβε πυρομαχικά διασποράς αλλά δεν τα έχει χρησιμοποιήσει ακόμη.

Τα πυρομαχικά διασποράς είναι «στα χέρια των αμυντικών μας δυνάμεων», δήλωσε ο Σέρτσεν στην ουκρανική τηλεόραση χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Μόλις τα παραλάβαμε, δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμη , αλλά μπορούν να αλλάξουν ριζικά (το πεδίο της μάχης). Ο εχθρός επίσης αντιλαμβάνεται, ότι αποκτώντας τέτοια πυρομαχικά θα έχουμε ένα πλεονέκτημα. Ο εχθρός θα εγκαταλείψει εκείνο το τμήμα του εδάφους όπου είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν» δήλωσε ο στρατηγός Ταρνάφσκι.

Ο Ταρνάφσκι δήλωσε ότι η ανώτερη ηγεσία του ουκρανικού στρατού θα αποφασίσει για τις «περιοχές του εδάφους όπου μπορεί να χρησιμοποιηθούν», σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό όπλο».

Ο Ταρνάφσκι υπογράμμισε τους περιορισμούς στη χρήση των πυρομαχικών, λέγοντας ότι η χρήση τους απαγορεύεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ακόμη και αν αυτές καταλαμβάνονται από ρωσικές δυνάμεις.

 

 

«Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε σε όλες τις περιοχές του μετώπου. Αυτό είναι πολύ λάθος, Αλλά οι ίδιοι ανησυχούν πολύ» πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν στις 7 Ιουλίου ότι θα στείλουν στο Κίεβο πυρομαχικά διασποράς ως μέρος ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατομμυρίων δολαρίων που αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ουκρανία πριν από σχεδόν 17 μήνες δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την ουκρανική αντεπίθεση.

Τα πυρομαχικά διασποράς έχουν απαγορευθεί σε περισσότερες από 100 χώρες. Συνήθως τα εν λόγω πυρομαχικά απελευθερώνουν μεγάλο αριθμό μικρότερων βομβών που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως σε μεγάλη περιοχή. Όσες δεν εκρήγνυνται αποτελούν κίνδυνο για δεκαετίες.

Η Ουκρανία δηλώνει ότι θα κάνει χρήση των πυρομαχικών διασποράς μόνο για να απελευθερώσει τα εδάφη της και δεν θα τα χρησιμοποιήσει σε αστικές περιοχές. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη την δέσμευση της Ουκρανίας στο ζήτημα αυτό.

Η Ρωσία, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει την συνθήκη για τα πυρομαχικά διασποράς, η οποία απαγορεύει την παραγωγή, την αποθήκευση, τη χρήση και τη μεταφορά των όπλων αυτών.

Την αντίθεση τους στην απόφαση να σταλούν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία εξέφρασαν η Ισπανία και ο Καναδάς, ενώ η Βρετανία δήλωσε ότι είναι μέρος της συνθήκης που αποθαρρύνει την χρήση των όπλων αυτών. Ορισμένοι Δημοκρατικοί βουλευτές επίσης εξέφρασαν την ανησυχία τους. Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ καταδίκασε την απόφαση.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Τα δυτικά όπλα δεν θα αλλάξουν τίποτα στο πεδίο της μάχης

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι παραδόσεις νέων όπλων στην Ουκρανία δεν θα αλλάξουν τίποτα στο πεδίο της μάχης αλλά το μόνο που θα κάνουν είναι να κλιμακώσουν περαιτέρω τη σύγκρουση.

Τα άρματα μάχης των Δυτικών θα είναι ”στόχος προτεραιότητας” για τις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν εκεί, τόνισε λέγοντας ότι ο αντίκτυπος των δυτικών πυραύλων στη σύγκρουση στην Ουκρανία ”δεν είναι καθοριστικός”.

″Προκαλούν ασφαλώς ζημιές αλλά τίποτε το καθοριστικό δεν σημειώνεται στις εμπόλεμες περιοχές όπου χρησιμοποιήθηκαν αυτοί. Το ίδιο ισχύει για τα άρματα μάχης ξένης κατασκευής”, που παρέχουν οι δυτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πούτιν μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Επανέλαβε την αντίθεσή του στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι αυτή μπορεί να επιδεινώσει τις διεθνείς εντάσεις και να απειλήσει την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας.

″Είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν θα βελτιώσει την ασφάλεια της Ουκρανίας και ότι, σε γενικές γραμμές, θα κάνει τον κόσμο πολύ πιο ευάλωτο και θα οδηγήσει σε πρόσθετες εντάσεις στη διεθνή σκηνή”, υπογράμμισε ο Πούτιν.

Μιλώντας για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, ο Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από τη συμφωνία αυτή έως ότου οι άλλες πλευρές εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα αυτό, τόνισε ωστόσο ότι δεν είδε σε ένα μήνυμα που του απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να προτείνεται ένας συμβιβασμός για τη διάσωση της συμφωνίας.

Η συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και λιπασμάτων από τη Μαύρη Θάλασσα πρόκειται να εκπνεύσει την προσεχή Δευτέρα. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα μπλοκάρει την παράτασή της καθώς πτυχές της εφαρμογής της επηρεάζουν τις ρωσικές εξαγωγές.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να παρατείνει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας λέγοντας ότι η συνέπεια από τη μη παράτασή της θα είναι η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια.

Το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας με όλο τον κόσμο να παρακολουθεί, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ukrinform