Η ώρα της κρίσης για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, ισόβια πρότεινε η εισαγγελέας

Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου. Η εισαγγελική πρόταση-καταπέλτης για ενοχή και οι αντιδράσεις της οικογένειας.
Open Image Modal
Eurokinissi

Σε κάθε δικαστήριο βιώνουμε και ένα θάνατο. Αυτή ήταν η εξομολόγηση του πατέρα της Ελένης, Γιάννη Τοπαλούδη. Σήμερα περιμένει πως θα μπει ένα τέλος στη δικαστική περιπέτεια, καθώς το Μικτό Ορκωτό Εφετείο θα αποφανθεί για την ποινή των δύο κατηγορούμενων, που έχουν σε πρώτο βαθμό καταδικαστεί για τη δολοφονία της άτυχης κοπέλας στη Ρόδο, η οποία είχε συγκλονίσει όλη την Ελλάδα.

Εν αναμονή της απόφασης οι γονείς της Τοπαλούδη επανέφεραν το ζήτημα πως όταν στους καταδικασθέντες επιβάλλονται ισόβια, θα πρέπει να εφαρμόζονται. «Οποιοσδήποτε κάνει εγκλήματα κατά συρροή, δυστυχώς αυτό που θα εκτίσει θα είναι μόνο η ποινή των ισοβίων. Και πάλι θα έχει τη δυνατότητα στα είκοσι χρόνια να υποβάλλει αίτηση για να αποφυλακιστεί. Όλες οι άλλες ποινές δυστυχώς δεν εκτίονται» είπε ο πατέρας της Γιάννης Τοπαλούδης στην ΕΡΤ.

«Ζητάμε ως οικογένεια Τοπαλούδη και εκ μέρους όλων των αδικοχαμένων παιδιών μας, τα ισόβια να εκτίονται στο ακέραιο» δήλωσε και πρόσθεσε: «Οι δράστες να μην προσποιούνται ότι έχουν ψυχολογικά ζητήματα. Ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Σε κάθε ειδεχθή έγκλημα βλέπουμε να υπάρχει μία ψεύτικη ιατρική πραγματογνωμοσύνη από αυτούς τους ιδιώτες που δίνουν τέτοια χαρτιά για να ελαφρύνουν κάποιοι τις ποινές τους. Μπορεί κάποιοι, όντως, να είχαν τέτοιο παρελθόν. Εδώ βλέπουμε ότι αυτά τα χαρτιά παρουσιάζονται εκ των υστέρων».

 Η συγκλονιστική μαρτυρία της μητέρας

«Είναι μια οδυνηρή επώδυνη ψυχοφθόρα διαδικασία. Να πηγαίνεις μέσα στον χώρο του δικαστηρίου κάθε φορά και να βιώνεις τα βασανίστρια του παιδιού σου. Ποια μάνα και ποιος πατέρας θα το άντεχε όλο αυτό και να βλέπεις ότι τελικά σε αυτήν την αίθουσα που γίνονται οι δίκες ποιος δικάζεται; Δικάζεται το θύμα ή οι δολοφόνοι;» είπε στην ΕΡΤ η μάνα της αδικοχαμένης φοιτήτριας, Κούλα Αρμουτίδου.

«3.30 ώρες βασανίστηκε ένιωσε όλες τις μορφές βίας σωματική, λεκτική να την πολτοποιούν, να στραγγαλίζουν… Δικαίωση είναι τα ισόβια να είναι ισόβια εκεί να μείνουν αν μείνουν και να αυστηροποιηθούν οι νόμοι και να είναι παραδειγματικοί και τιμωρητικοί ώστε να μην σκότωναν άλλοι επίδοξοι δολοφόνοι τα κορίτσια τις γυναίκες τους τις φίλες τους» ανέφερε.

Όπως σημειώθηκε, από τις εντονότερες εικόνες στο Εφετείο Αθηνών ήταν η αγκαλιά των τριών μανάδων των δολοφονημένων γυναικών, της Ελένης, της Ερατούς και της Γαρυφαλλιάς.

«Η φωνή μας γίνεται δυνατότερη η αγκαλιά μας γίνεται μεγαλύτερη μιλάμε την ίδια γλώσσα βιώνουμε τον ίδιο πόνο κλαίμε για τον άδικο χαμό των κοριτσιών μας είναι μια ψυχική στήριξη» εξομολογήθηκε η μητέρα της Ελένης.

Έκανε επίσης λόγο γιαα αδιαφορία της πολιτείας προς τις οικογένειες των θυμάτων και μαζί με τις μητέρες άλλων αδικοχαμένων κοριτσιών εξακολουθεί να ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Η εισαγγελική πρόταση–καταπέλτης

Η εισαγγελέας πριν την προηγούμενη συνεδρίαση ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων όπως και στον πρώτο βαθμό, όπου είχαν καταδικαστεί σε ισόβια και 15 έτη κάθειρξης, επιρρίπτοντας ευθύνες και στους δύο για τη δολοφονία της και επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «η ανθρωποκτονία τελέστηκε και από τους δυο προκειμένου να σωπάσει η κοπέλα. Αν κάποιος δεν ήθελε, θα καλούσε σε βοήθεια».

Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρθηκε ότι «παρά την αντίθετη βούληση της και με την άσκηση σωματικής βίας προχώρησαν μαζί της διαδοχικά σε συνουσία. Η άσκηση βίας αποδεικνύεται από τις αμυχές στο κορμί της, τις κακώσεις, τα σημάδια από τα μαχαίρια. Οι κακώσεις έγιναν εν ζωή. Η μη ύπαρξη κακώσεων στα γεννητικά όργανα δεν προβληματίζει αφού έμεινε για αρκετή ώρα στο νερό. Το κορίτσι προσπάθησε να αντισταθεί και προειδοποίησε ότι θα τους καταγγείλει».

Έριξαν την Ελένη ζωντανή στη θάλασσα

Οπως εξήγησε η εισαγγελέας, οι δυο δράστες «σκεπτόμενοι τις συνέπειες αυτού της κατάφεραν πλήγματα στο κεφάλι με σίδερο προκαλώντας της αιμορραγία και οίδημα. Οι κατηγορούμενοι αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση τη μετέφεραν στο μπάνιο κι εκείνη αιμορραγούσε ακατάσχετα. Όταν είδαν την κρισιμότητα της κατάστασης την μετέφεραν στο αυτοκίνητο».

Σύμφωνα με την ίδια, «για τη μεταφορά είναι βέβαιο ότι απαιτούνταν δυο άτομα αφού το κορίτσι δεν θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια του. Αντί την ύστατη στιγμή να τη βοηθήσουν, την οδήγησαν σε ερημική παραλία. Σταμάτησαν σε ένα πλάτωμα. Έριξαν την Ελένη ζωντανή στη θάλασσα για να μην εντοπιστεί ποτέ και να πεθάνει εκεί. Και οι δυο σήκωσαν το σώμα, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς τους. Προκύπτει από την κατάθεση του ιατροδικαστή ότι η Ελένη ήταν ψηλή κοπέλα και βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση και δεν ήταν δυνατόν να την σηκώσει κάποιος μόνος. Ούτε υπάρχουν σημάδια από σύρσιμο επάνω της. Τεκμαίρεται ότι συνεργάστηκαν και οι δυο για να πετάξουν την Ελενη στη θάλασσα».

«Ο θάνατος θα ερχόταν έτσι κι αλλιώς, απλώς διάλεξαν να την πετάξουν στη θάλασσα» ξεκαθάρισε η εισαγγελική λειτουργός και συμπλήρωσε ότι η Ελένη Τοπαλουδη, παρά τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων «ήξερε ότι απλώς πηγαίνει για σουβλάκια, ήταν απλά ντυμένη και αν ήθελε να κάνει τρίο θα το έκανε στο σπίτι της, δεν ήταν ανάγκη να πάει σε άλλο σπίτι».

Η ανθρωποκτονία τελέστηκε και από τους δύο

Κατά την εισαγγελική λειτουργό τα σκισμένα ρούχα της Ελένης καταδεικνύουν την υπέρμετρη πάλη που προηγήθηκε αφού «αν η Ελενη συμμετείχε σε αυτό το σκηνικό οικεία βουλήσει θα ζούσε ακόμα και δεν υπήρχε λόγος για όλο αυτό που έγινε».

Καταλήγοντας η εισαγγελέας ανέφερε: «Η ανθρωποκτονία τελέστηκε και από τους δυο προκειμένου να σωπάσει η κοπέλα. Αν κάποιος δεν ήθελε, θα καλούσε σε βοήθεια. Η γιαγιά και ο παππούς του ενός ήταν στο ισόγειο. Όλες οι μετέπειτα ενέργειες τους αποδεικνύουν ότι έγιναν όλα από κοινού».

Η ίδια ζήτησε και την απόρριψη του ισχυρισμού του Ροδίτη κατηγορουμένου για άρση του καταλογισμού του εγκλήματος. «Δεν προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία ότι οι κατηγορούμενοι δεν αντιλήφθηκαν τις πράξεις τους ή είχαν μειωμένη ικανότητα αντίληψης. Ο ψυχίατρος που εξέτασε τους κατηγορουμένους αμέσως μετά τη σύλληψη, δεν διαπίστωσε ψυχοπαθολογίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Dikastiko.gr