Η ώρα των διασήμων στην Μιανμάρ - Η χούντα συνέλαβαν τον πλέον δημοφιλή καλλιτέχνη

"Πραξικόπημα" και στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο. Κλείδωσαν εκτός τον πρέσβη που τάχθηκε κατά της Χούντας.
Open Image Modal
STR via Getty Images

Στο στόχαστρο της Χούντας της Μιανμάρ έχουν μπει καλλιτέχνες, διανοούμενοι και γενικότερα διασημότητες πάσης φύσεως που εκφράζονται δημόσια κατά των πραξικοπηματιών και συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο με όπλο τη δημοφιλία τους στον αγώνα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας που ήδη κοστίζει τη ζωή σε εκατοντάδες πολίτες τους οποίους αστυνομία και στρατό πυροβολούν στο ψαχνό. 

Ήδη τα προηγούμενα 24ωρα είχε γίνει γνωστό πως έχουν εκδοθεί εντάλματα συλλήψεις για αρκετούς καλλιτέχνες και από τους πρώτους, ιδιαίτερα δημοφιλείς καλλιτέχνες, που τέθηκαν υπό κράτηση είναι σύμφωνα με το France 24 και το AFP ο 24χρονος Πάινγκ Τακόν, μοντέλο, ηθοποιός και τραγουδιστής διάσημος τόσο στην Μιανμάρ όσο και στην Ταϊλάνδη. Ο νεαρός έχει εκφραστεί κατ′ επανάληψη ενάντια στη στρατιωτική χούντα. Σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθη στο σπίτι της μητέρας του στη Ρανγκούν.

Το περιστατικό επιβεβαίωσε η αδελφή του Τι Τι Λουίν, η οποία δήλωσε στο Reuters ότι ο στρατός συνέλαβε τον αδελφό της στις 04:30 τα ξημερώματα, στο σπίτι των γονιών του όπου έμενε τον τελευταίο καιρό επειδή ήταν άρρωστος.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πήγαν με οκτώ στρατιωτικά φορτηγά και περίπου 50 στρατιώτες και δεν είναι γνωστό πού τον έχουν μεταφέρει, όπως πρόσθεσε η γυναίκα, ενώ εξήγησε ότι ο αδελφός της πάσχει από καρδιακά προβλήματα και έχει προσβληθεί από ελονοσία.

Την Τετάρτη σε ένα από τα τελευταία του μηνύματα σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ο 24χρονος νεαρός είχε αναφέρει ότι “δεν είμαι καλά στην υγειά μου εδώ και πολλές ημέρες”.

“Έχει ραγίσει η καρδιά μου”, “Φέρτε πίσω τους ήρωές μας”: οι αντιδράσεις στο ίντερνετ ήταν πολλές από τους οπαδούς του Πάινγκ Τακόν, ο οποίος έχει ένα εκατομμύριο ακόλουθους στις σελίδες του στο Facebook Instagram, τις οποίες όμως πλέον οι αρχές έχουν κλείσει.

Ο ηθοποιός ήταν μία από τις πρώτες προσωπικότητες της Μιανμάρ που είχε καταδικάσει το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου κατά της κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι και είχε ζητήσει την απελευθέρωση της ηγέτιδας της χώρας. Επίσης συμμετείχε σε πολλές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, εμψυχώνοντας το πλήθος.

Ο Πάινγκ Τακόν βρισκόταν σε έναν κατάλογο με 120 προσωπικότητες της Μιανμάρ –τραγουδιστές, μοντέλα, δημοσιογράφους― εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης με την κατηγορία ότι διέσπειραν πληροφορίες που ενδέχεται να υποκινήσουν σε εξέγερση στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων.

Ο πιο διάσημος κωμικός της χώρας, ο Ζαργκανάρ, συνελήφθη την Τρίτη. 

Κινητοποιήσεις

Περισσότεροι από 2.800 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την 1η Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ χωρίς να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο ή επικοινωνία με τους συγγενείς τους.

Οι κινητοποιήσεις κατά της χούντας συνεχίζονται με πολλούς εργαζόμενους να απεργούν και ολόκληρους τομείς της οικονομίας να έχουν παραλύσει.

Χθες σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της χούντας στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ δήλωσε ότι το κίνημα πολιτικής ανυπακοής έχει προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία νοσοκομείων, σχολείων, γραφείων και εργοστασίων. Το κίνημα αυτό “αποτελεί καταστροφή για τη χώρα”, υπογράμμισε.

Όμως στις διαδηλώσεις στις πόλεις συμμετέχουν λιγότεροι άνθρωποι λόγω των φόβων για αντίποινα. Πλέον η καταστολή “επικεντρώνεται στην ύπαιθρο”, σχολίασε η Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων (ΑΑΡΡ).

Χθες Τετάρτη ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον καταυλισμού διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τουλάχιστον 15 ανθρώπους και να τραυματίσει δεκάδες άλλους. Σχεδόν 600 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το πραξικόπημα.

Πραξικόπημα και στην πρεσβεία στο Λονδίνο

Ο πρεσβευτής της Μιανμάρ στο Λονδίνο, ο Κιάου Ζουάρ Μιν, δήλωσε ότι κλείστηκε έξω από την πρεσβεία της χώρας του, με πηγές να αναφέρουν ότι ο αναπληρωτής του τον κλείδωσε έξω και ανέλαβε την πρεσβεία, έπειτα από εντολή του στρατού.

Τον τελευταίο καιρό ο Κιάου Ζουάρ Μιν είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη στρατιωτική χούντα και είχε ζητήσει την απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

“Είναι ένα είδος πραξικοπήματος στο κέντρο του Λονδίνου (…) μπορείτε να δείτε ότι έχουν καταλάβει το κτίριό μου”, δήλωσε στο Reuters. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στρατιωτικός που πρόσκειται στη χούντα ”κατέλαβε” την πρεσβεία. Όταν ρωτήθηκε ποιος βρίσκεται μέσα στην πρεσβεία της Μιανμάρ στο Λονδίνο, ο Κιάου Ζουάρ Μιν απάντησε ”ο στρατιωτικός ακόλουθος, αυτοί έχουν καταλάβει την πρεσβεία μου”, προσθέτοντας ότι ”έχουν λάβει εντολές από την πρωτεύουσα” και κατά συνέπεια ”δεν θα μου επιτρέψουν να μπω μέσα”.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ κατήγγειλε σήμερα “τον εκφοβισμό” της χούντας της Μιανμάρ.

“Καταγγέλλουμε τις πράξεις εκφοβισμού του στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ στο Λονδίνο χθες”, ανέφερε στο Twitter. Ο Ράαμπ χαιρέτισε ”το θάρρος” του Βιρμανού πρεσβευτή και επανέλαβε την έκκλησή του να τερματιστεί ”η επονείδιστη βία” στη Μιανμάρ και να ”αποκατασταθεί γρήγορα η δημοκρατία” στη χώρα.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ