Η ώρα των Πρεσπών. Εκεί που η διπλωματία συναντά την πραγματικότητα των ανθρώπων και υπογράφεται η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό

Η ώρα των Πρεσπών. Εκεί που η διπλωματία συναντά την πραγματικότητα των ανθρώπων και υπογράφεται η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό
|
Open Image Modal
Sooc

-Αποστολή στις Πρέσπες-

 «Να αποκτήσουν την δική τους εθνική ταυτότητα. Αλλά όχι μέσα από την δική μου». Η φωνή που ακούω είναι 20 μέτρα μακριά μου και απευθύνεται σε ένα άνθρωπο που είναι ακριβώς δίπλα της. Αλλά είναι δυνατή και καθαρή. Είναι η πρώτη κουβέντα που ακούω φτάνοντας μετά από εξάωρη οδήγηση στη Φλώρινα. Κοιτώ προς το μέρος από όπου έρχεται η φωνή. Είναι ένας ευτραφής κύριος, με χοντρά μάγουλα. Το σακάκι ανοιχτό, δεν κουμπώνει με τίποτα.

Μία ημέρα πριν από την υπογραφή στις Πρέσπες της συμφωνίας για το όνομα της πΓΔΜ η Φλώρινα προσπαθεί να συνεχίσει να ζει στους κανονικούς ρυθμούς της. Μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας που επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί στην πλατεία στέφθηκε με οφθαλμοφανή αποτυχία. «Ήταν τρεις και ο κούκος», μας λένε. Οι νέοι κυκλοφορούν στους πεζόδρομους δίπλα από το ποτάμι, τρώνε, πίνουν καφέδες και η αγορά της πόλης είναι ανοικτή. Δεν υπάρχουν σημαιοστολισμοί ή άλλες ετοιμασίες. Όμως η παρουσία της αστυνομίας είναι λίγο πιο «αδιάκριτη» από ό,τι συνήθως. 

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά σε ένα χωριό στην εσχατιά της Ελλάδος, τους Ψαράδες στη Μεγάλη Πρέσπα, υπογράφεται σήμερα Κυριακή η συμφωνία από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Εκεί στο «τριεθνές» της Μακεδονίας (η Μεγάλη Πρέσπα είναι μοιρασμένη ανάμεσα στην Ελλάδα. Την πΓΔΜ και την Αλβανία) είναι και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνησή του, θα μιλήσει για τις προοπτικές που ανοίγονται και το νέο ρόλο της Ελλάδας στη Βαλκανική.

 

Η προοπτική – ειδικά για την ευρύτερη περιοχή κοντά στα σύνορα – είναι αυτό που ενδιαφέρει τους κατοίκους της Φλώρινας. «Τους αγαπάμε., θέλουμε σχέσεις, αλλά όχι το όνομα», μας λέει ένας εστιάτορας δίπλα στον Σακουλέβα (το ποτάμι που περνά μέσα από την Φλώρινα). Όμως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να αποκατασταθούν οι σχέσεις και το εμπόριο ανάμεσα στις δύο πλευρές των συνόρων.

Ως προς αυτό όλοι αναγνωρίζουν ότι η συμφωνία θα βοηθήσει. Η συζήτηση στη Βουλή συνετέλεσε σε αυτό – ειδικά οι ομιλίες του πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών τις οποίες ο κόσμος παρακολούθησε με προσοχή. Στις περιοχές της Ελλάδας, όπως της Φλώρινας, που υπάρχουν δίγλωσσοι, και ο κόσμος γνωρίζει την ζώσα ιστορική πραγματικότητα, η συζήτηση για τα εθνικά θέματα δεν διεξάγεται με τους όρους που γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό που έχει σημασία είναι να ανοίξουν οι δουλειές και να σταματήσει η οικονομική ανέχεια. 

«Ορθολογικά σκεπτόμενοι, είναι καλή», είναι το συμπέρασμα μίας κυρίας της οποίας ο πόνος είναι ότι το παιδί της ξενιτεύτηκε εκτός Ελλάδος. Στα δικά της κριτήρια η συμφωνία γίνεται «για να γυρίσει το παιδί πίσω». Είναι για τους ανθρώπους.