Ηταν η τελευταία υπερπανσέληνος του χρόνου.
Την απολαύσαμε χθες, Πέμπτη, όπου για ακόμα μια φορά το φεγγάρι βρέθηκε πιο κοντά στην Γη, γι′ αυτό και η πανσέληνος αυτή φαίνεται μεγαλύτερη απ′ ότι συνήθως.
Οι εικόνες της «πανσελήνου της φράουλας» στο μαγευτικό φόντο του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο κάνουν ήδη τον γύρο του κόσμου.
Γιατί ονομάζεται φεγγάρι της πανσελήνου
Η συγκεκριμένη πανσέληνος ήταν παραδοσιακά γνωστή και ως «Φεγγάρι της Φράουλας» στους Ινδιάνους επειδή πέφτει σε μια εποχή που μαζεύονται οι, ώριμες πια, φράουλες.
Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.
Πότε έχουμε πανσέληνο στο απόγειο και πότε στο περίγειο
Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), ο όρος εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε το 1979.
Εικόνες
Τις μαγικές εικόνες από την υπερπανσέληνο του Ιουνίου μας τις χαρίζει ο φακός της Eurokinissi , τόσο από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο όσο κι από το Ναύπλιο.