Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα σε νέα ρεκόρ λόγω της τεράστιας ζήτησης σε Κίνα, Ινδία και ΗΠΑ

Ενα ακόμη επικίνδυνο πισωγύρισμα στον ζωτικής σημασίας στόχο περικοπής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Open Image Modal
Matthias Rietschel via Reuters

Η αύξηση της κατανάλωσης στην Κίνα, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να φέρει την παγκόσμια ζήτηση της ενέργειας άνθρακα σε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών φέτος, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για την περικοπή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ανέφερε την Παρασκευή ότι η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας από άνθρακα αναμένεται να φτάσει τα 10.350 τεραβατώρες το 2021 - αύξηση 9% - λόγω της ταχείας οικονομικής ανάκαμψης που «ανέβασε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να ανταπεξέλθουν οι προμήθειες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα».

Η συνολική ζήτηση άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών όπως το τσιμέντο και ο χάλυβας, αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% φέτος. Αν και δεν θα υπερβαίνει τα επίπεδα-ρεκόρ κατανάλωσης του 2013 και του 2014, θα μπορούσε να φτάσει σε ένα νέο όλων των εποχών υψηλό το επόμενο έτος, εκτιμά η IEA στην έκθεσή της.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ότι η αύξηση είναι «ένα ανησυχητικό σημάδι για το πόσο απέχει ο κόσμος στις προσπάθειές του να οδηγήσει τις εκπομπές προς το ″καθαρό μηδέν″».

Η Κίνα ευθύνεται για περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας άνθρακα και αναμένεται αύξηση 9% της παραγωγής αυτής το 2021, σύμφωνα με την IEA. Στην Ινδία, αντίστοιχα, προβλέπεται αύξηση κατά 12% φέτος.

Η μείωση της χρήσης άνθρακα αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο συζήτησης και αντιπαράθεσης στις συνομιλίες για το κλίμα στη Γλασκώβη (COP26) τον περασμένο μήνα, με τις χώρες να συμφωνούν τελικά «σταδιακά να μειώσουν» την κατανάλωση, ως μέρος των προσπαθειών τους να διατηρήσουν την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας όσο το δυνατόν πιο κοντά στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η Κίνα έχει ήδη δεσμευτεί να αρχίσει να μειώνει την κατανάλωση άνθρακα, αλλά θα το κάνει μόνο μετά το 2025, δίνοντας στους εργολάβους σημαντικό περιθώριο για να αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγική ικανότητά τους τα επόμενα τέσσερα χρόνια.