Η πενθούσα όρκα συγκινεί ξανά: Μετά το 2018 κουβαλά πάλι νεκρό μωρό της στη ράχη (Φωτό)

Επτά χρόνια μετά η φάλαινα-δολοφόνος Tahlequah θρηνεί με αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο τον χαμό ενός ακόμη νεογνού της.
Open Image Modal
1 Ιανουαρίου 2025: Η όρκα J35 ή Tahlequah κουβαλά το νεκρό μωρό της στα νερά της Ουάσιγκτον, όπως είχε κάνει και το 2018.
via Associated Press

Η απειλούμενη όρκα του Βορειοδυτικού Ειρηνικού, που έγινε παγκοσμίως γνωστή το 2018 επειδή κουβαλούσε το νεκρό της μωρό της για περισσότερες από δύο εβδομάδες, θρηνεί και συγκινεί ξανά, φέροντας στη ράχη της 7 χρόνια μετά ένα άλλο νεκρό νεογνό της.

Open Image Modal
via Associated Press

Η μητέρα όρκα, γνωστή ως Tahlequah ή J35, εθεάθη να κουβαλά το άψυχο σώμα του νεκρού θηλυκού απογόνου τους ανήμερα την Πρωτοχρονιά, ανέφερε το Κέντρο Έρευνας Φάλαινας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

«Ολόκληρη η ομάδα του Κέντρου Έρευνας Φάλαινας είναι βαθιά λυπημένη από αυτά τα νέα και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ενημερώσεις όταν μπορούμε», ανέφερε στην επίμαχη ανάρτηση στο Facebook.

Το 2018, οι ερευνητές παρατήρησαν την J35 να σπρώχνει το νεκρό βρέφος της για 17 ημέρες και περισσότερα από 1.000 μίλια. Η μικρή όρκα είχε πεθάνει λίγο μετά τη γέννησή της και η μητέρα μαζί με άλλες φάλαινες εθεάθησαν να μεταφέρουν εναλλάξ το νεκρό σώμα.

Το ερευνητικό κέντρο είπε περίπου πριν από δύο εβδομάδες ότι είχε ενημερωθεί για το νέο μέλος της οικογένειας. Αλλά την παραμονή των Χριστουγέννων, δήλωσε ότι ανησυχεί για την υγεία του με βάση τη συμπεριφορά του και τη συμπεριφορά της μητέρας του.

Μέχρι την Πρωτοχρονιά, αξιωματούχοι της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι τη J35 μετέφερε το νεκρό σώμα του μωρού της.

«Πιστεύω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι θρηνεί ή πενθεί» λέει ο επιστημονικός διευθυντής του SeaDoc στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Παρόμοια συμπεριφορά μπορεί να παρατηρηθεί και σε άλλα ζώα με σχετικά μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως τα πρωτεύοντα και τα δελφίνια, πρόσθεσε.

 

Το κέντρο περιέγραψε τον νέο θάνατο μωρού της J35 ως ιδιαίτερα καταστροφικό - όχι μόνο επειδή θα μπορούσε να ενισχύσει τον μειούμενο πληθυσμό, αλλά επειδή η συγκεκριμένη όρκα έχει χάσει δύο από τα 4 νεογνά της.