Η «Πόλη των Νεκρών» της Ιερουσαλήμ

Θα αποτελέσει την «τελευταία κατοικία» για 22.000 ανθρώπους
Open Image Modal
MENAHEM KAHANA via Getty Images

Η Ιερουσαλήμ είναι μια από τις σημαντικότερες πόλεις της παγκόσμιας ιστορίας: Κατέχοντας εμβληματική θέση στην ιστορία του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ και έχοντας περάσει από τα χέρια κραταιών αυτοκρατοριών διαφόρων εποχών, είναι γεμάτη σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία κάθε περιόδου. Την «παράδοση» αυτή φαίνεται πως θα συνεχίσει και στο μέλλον, αν κρίνουμε από το εγχείρημα που είναι σε εξέλιξη στην πόλη για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της έλλειψης χώρου για την ταφή των νεκρών: Την κατασκευή μιας πραγματικής υπόγειας «Πόλης των Νεκρών», που αναμένεται να αποτελέσει την τελευταία κατοικία για 22.000 ανθρώπους, καλύπτοντας τις ανάγκες της Ιερουσαλήμ για την επόμενη δεκαετία.

 

Open Image Modal
MENAHEM KAHANA via Getty Images

 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Associated Press, μέσα στα δύο τελευταία χρόνια κατασκευάστηκαν σήραγγες μήκους άνω του ενός χιλιομέτρου κάτω από το κύριο νεκροταφείο της πόλης, ενώ ο συγκεκριμένος «Κάτω Κόσμος» συνδέεται με τον άνω με έναν ανελκυστήρα που φτάνει σε βάθος 50 μέτρων.

 

Open Image Modal
MENAHEM KAHANA via Getty Images

 

«Είχαμε αυτή την ιδέα για να παρέχουμε μια λύση κάτω από το νεκροταφείο με ταφικές δομές, αλλά επίσης κρυμμένες...δεν υπάρχει αρκετή γη και το εκμεταλλευόμαστε αυτό» είπε ο Αρίκ Γκλαζέρ, διευθύνων σύμβουλος της Rolzur Tunneling.

 

Open Image Modal
MENAHEM KAHANA via Getty Images

 

Κατά τον Γκλαζέρ, το εγχείρημα χρειάστηκε, μεταξύ άλλων, και έγκριση από τους ραβίνους, οι οποίοι εν τέλει το εκτίμησαν, καθώς παραπέμπει σε αρχαίες πρακτικές. «Ταφές τέτοιου τύπου υπήρχαν στα αρχαία χρόνια, 1.600 με 2.000 χρόνια πριν, και εμείς επαναφέραμε αυτή την πρακτική λόγω της έλλειψης χώρου για ταφές» είπε.

 

Open Image Modal
MENAHEM KAHANA via Getty Images

 

Σημειώνεται πως, εξαιτίας του πλούσιου ιστορικού παρελθόντος της πόλης, είναι γεμάτη αρχαία- και για αυτό λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για να μην προκληθούν ζημιές σε αρχαία ερείπια ή τάφους. Το ύψους 50 εκατ. δολαρίων project, που χρηματοδοτείται από την Chevra Kadisha, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί κατά τα τέλη του 2018.