Το σύνθημα πήγαινε ως εξής: «Βρωμεροί βίγκαν μπ*****δοι, τρώτε το γρασίδι μας». Στόχος ήταν ένας παίκτης της τέταρτης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου (Λιγκ 2), που αγωνίζεται με τα χρώματα της ιστορικής Φόρεστ Γκριν. Βρισκόταν πεσμένος στο χορτάρι, με το πρόσωπό του να ακουμπάει στο τερέν, μετά από έναν διαπληκτισμό που είχε με αντίπαλο κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με την Γουόλσολ τον περασμένο μήνα.
Οι Φόρεστ Γκριν Ρόβερς, με έδρα την αγροτική περιοχή του Γκλόστερσαιρ στη νοτιοδυτική Αγγλία, μπορεί να είναι ομάδα χαμηλής δυναμικότητας, αλλά έχει αναμφίβολα γίνει ένα από τα πιο συζητημένα ποδοσφαιρικά κλαμπ στον κόσμο.
Διαθέτει οπαδούς σε περισσότερες από 50 χώρες και η νέα της εμφάνιση με τις πράσινες και μαύρες ρίγες ξεπούλησε μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη της σεζόν, με τις διαδικτυακές παραγγελίες να προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Αυστραλία.
Ενώ μερικές ομάδες ποδοσφαίρου μιλάνε για τον αριθμό των τροπαίων που έχουν κερδίσει ή το ελκυστικό στυλ παιχνιδιού τους, η Φόρεστ Γκριν έχει ένα πολύ διαφορετικό αφήγημα. Είναι ο μόνος αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ σύλλογος ουδέτερος σε άνθρακα.
Με αξιοπρέπεια και σεβασμό στο περιβάλλον
Το λεωφορείο της ομάδας και η μηχανή του γκαζόν είναι και τα δύο πλήρως ηλεκτρικά. Το χόρτο στο γήπεδο είναι απαλλαγμένο από φυτοφάρμακα. Οι φανέλες και οι επικαλαμίδες των παικτών είναι κατασκευασμένα από βιοδιασπώμενο μπαμπού. Το σαπούνι στο μπάνιο είναι φυτικό και φιλικό προς το περιβάλλον.
Το φαγητό που σερβίρεται στις ημέρες του αγώνα είναι εντελώς απαλλαγμένο από ζωικά προϊόντα και το 2017 το κλαμπ έγινε η πρώτη ομάδα ποδοσφαίρου που αναγνωρίστηκε επίσημα ως βίγκαν.
Το γεγονός ότι είναι σε θέση να σερβίρει φαγητό είναι από μόνο του αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι το 2010 κινδύνευε με αφανισμό. Την εποχή εκείνη, αντιμετώπιζε την απειλή του υποβιβασμού από την πέμπτη κατηγορία της Αγγλίας, καθώς βρισκόταν στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης.
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ζήτησαν βοήθεια από τον ντόπιο επιχειρηματία Ντέιλ Βινς, ο οποίος έφτιαξε την περιουσία του με την ίδρυση της πρώτης εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Ecotricity, του Ηνωμένου Βασιλείου το 1996. Ωστόσο, ο Βινς ήταν απρόθυμος.
«Δεν σχεδίαζα ποτέ να γίνω ιδιοκτήτης ή να διευθύνω έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο ή και να ασχοληθώ επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε ο ίδιος στο CNN. «Ομως ο σύλλογος αντιμετώπιζε προβλήματα και βρισκόταν στην περιοχή μας, ήξερα πόσα σήμαινε για την κοινότητα και ήθελα να βοηθήσω να επιβιώσει» εξήγησε.
Με το βλέμμα στο φαγητό
Αλλά αν ο Βινς επρόκειτο να αναλάβει, κάθε πλευρά του συλλόγου έπρεπε να ευθυγραμμιστεί με το πράσινο όραμά του.
«Σκεφτήκαμε: ″Κι αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το ποδόσφαιρο ως ένα νέο κανάλι επικοινωνίας;″» είπε ο Βινς. «Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να διασκεδάσουμε δημιουργώντας έναν ″πράσινο″ ποδοσφαιρικό σύλλογο και να μιλήσουμε στον ευρύτερο κόσμο του αθλητισμού. Κι αν οι οπαδοί του ποδοσφαίρου ήταν εξίσου παθιασμένοι με το περιβάλλον; Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό χωρίς να το ήθος και το όραμά μας» ανέφερε.
Από όλες τις αλλαγές που έγιναν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που ακολούθησε, η πιο συζητημένη είναι αναμφισβήτητα το φαγητό.
Εκτός από το σύνθημα των οπαδών της Γουόλσολ, έχουν ακουστεί κατά καιρούς διάφορα όπως «Πού πήγε το μπέργκερ σας;» στον ρυθμό του κλασσικού ποπ τραγουδιού «Chirpy chirpy, cheep cheep» του 1971.
«Το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο από τέτοια πειράγματα» υπογράμμισε, γελώντας, ο Βινς.
Αφού η Φόρεστ Γκριν κέρδισε την άνοδο στην Λιγκ 2, επικρατώντας της Τρανμίρ στον τελικό των πλέι οφ που διεξήχθη στο Γουέμπλεϊ, ο σχολιαστής του BBC, Μπομπ Χαντ, φώναξε: «Επιτρέψτε μου να σας πω αυτό: Τσέλτεναμ, Σούιντον, Νιούπορτ ετοιμαστείτε να φάτε χούμους του χρόνου. Οι Ρόβερς έρχονται στην (τέταρτη) κατηγορία».
Δεν συμφωνούν όλοι, ωστόσο. Μια οπαδός της ομάδας, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, δήλωσε ότι πολλοί από τους φίλους της παρακολουθούν τώρα μόνο τα εκτός έδρας παιχνίδια, αναζητώντας να φάνε το αγαπημένο τους ρολό με μπέικον. Είπε ότι το κλαμπ κάνει πολύ «κήρυγμα» και «προωθεί την πράσινη ατζέντα του υπερβολικά»
«Φαίνεται να ενοχλεί τους ανθρώπους όταν ένας βίγκαν τους δείχνει ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος», δήλωσε ο Βινς, όταν ρωτήθηκε γιατί το βίγκαν μενού έχει γίνει το κύριο επιχείρημα των επικριτών του. «Αλλά φροντίζουμε να μην κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζήσουμε τη ζωή μας και να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους που θέλουν να εκπαιδευτούν. Για κάθε οπαδό που χάνουμε, έχουμε κερδίσει άλλους δέκα. Ο αριθμός των φιλάθλων στις κερκίδες μας κινείται σε επίπεδα ρεκόρ».
Η δύναμη του αθλήματος
Κοντά στο στάδιο της Φόρεστ Γκριν βρίσκεται το Δημοτικό Σχολείο Νέιλσγουορθ, το οποίο έχει επηρεαστεί αναπόφευκτα από τότε που έφτασε η οικολογική επανάσταση του Βινς.
Τα ντόπια παιδιά ενθαρρύνονται έντονα να ανακυκλώνουν και μαθαίνουν σχετικά με τις επιπτώσεις ενός πλανήτη που υπερθερμαίνεται. Δύο μαθητές επιλέγονται κάθε χρόνο για να είναι πρεσβευτές της Φορεστ Γκριν και λαμβάνουν δωρεάν εμφανίσεις και εισιτήρια διαρκείας.
Στο προσωπικό και τους σπουδαστές προσφέρονται μειωμένες τιμές για να παρακολουθήσουν τους αγώνες και υπάρχουν τακτικές περιηγήσεις στο γήπεδο, όπου οι εργαζόμενοι του κλαμπ δείχνουν τις πολλές καινοτομίες του συλλόγου.
Δεν είναι, όμως, μόνο οι νέοι οπαδοί που έχουν ταυτιστεί με το νέο όραμα του συλλόγου. Οι υποστηρικτές που θυμούνται την εποχή, που ο σύλλογος έπαιζε ακόμη με ασπρόμαυρες ρίγες, έχουν ακόμα περισσότερους λόγους να αισθάνονται υπερήφανοι για την ομάδα τους.
«Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε σύλλογος στη χώρα ηγέτης στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά είναι το κλαμπ μας», δήλωσε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Αλεξ Σάικς - ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές (240) στην ιστορία του συλλόγου.
Καύσιμο για υψηλές επιδόσεις
Οταν ο Σάικς έπαιξε για τελευταία φορά με τα χρώματα των Ρόβερς το 2004, ο σύλλογος είχε μόλις υποβιβαστεί στην έκτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Σήμερα, ο Βιβς έχει βλέψεις για άνοδο μέχρι την Τσάμπιονσιπ, την δεύτερη τη τάξει κατηγορία της χώρας, κάτω από την Πρέμιερ Λιγκ. Η βίγκαν διατροφή φαίνεται πως όχι μόνο βοηθά τον πλανήτη, αλλά ταυτόχρονα βελτιώνει τις επιδόσεις της ομάδας.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι κορυφαίοι αθλητές δεν πρέπει να τρώνε ζωικά προϊόντα», υπογράμμισε ο Βινς. «Η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος είναι ζωτικής σημασίας. Μιλάμε στους παίκτες για την παραγωγή ενέργειας, την αυξημένη αντοχή και την πρόληψη των τραυματισμών. Για αυτό και είναι εύκολο να τους πείσουμε».
Ο επικεφαλής σεφ της ομάδας, Τζέιντ Κρόφορντ, εντάχθηκε στην Φόρεστ Γκριν πριν από δύο χρόνια, αναζητώντας δουλειά σε μια κουζίνα χωρίς κρέας. Τώρα κατακλύζεται με δεκάδες αιτήματα συνταγών από τους παίκτες.
«Τους έχω δείξει πόσο νόστιμο μπορεί να είναι το βίγκαν φαγητό» είπε ο ίδιος. «Είναι αθλητές υψηλών επιδόσεων, θέλουν να είναι στην καλύτερη δυνατή φόρμα, αλλά θέλουν επίσης να τρώνε νόστιμο φαγητό. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για το έργο που κάνουμε εδώ» συμπλήρωσε.
Ο σύλλογος έχει βοηθήσει ακόμη τα Ηνωμένα Εθνη να εκπονήσουν την πρωτοβουλία «Αθλητισμός για την Κλιματική Δράση», η οποία επιδιώκει να μυήσει αθλητικούς οργανισμούς στον διάλογο γύρω την κλιματική αλλαγή.
«Εχουμε 10 χρόνια για να σώσουμε τον κόσμο», δήλωσε ο Βινς. «Δεν μπορούμε πλέον να προσποιούμαστε ότι τα πράγματα έχουν αλλιώς».
«Το πιο πράσινο γήπεδο στον κόσμο»
Ο Βινς έχει μεγάλα σχέδια, πέρα από την τρέχουσα σεζόν. Ενα νέο στάδιο - κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ξύλο - αναμένει έγκριση από το τοπικό συμβούλιο και θα περιλαμβάνει ένα πράσινο επιχειρηματικό πάρκο, που θα δημιουργήσει 4.000 θέσεις εργασίας.
«Θα είναι το πιο πράσινο γήπεδο στον κόσμο, από τότε που οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν το τσιμέντο» υποστήριξε ο Βινς. «Περισσότερο από το 75% του αποτυπώματος άνθρακα ενός σύγχρονου σταδίου προέρχεται από τα υλικά με τα οποία κατασκευάζεται. Εμείς δείχνουμε τον άλλο δρόμο» κατέληξε, επισημαίνοντας πως «πραγματικά δεν έχουμε άλλη επιλογή».
Πηγή: CNN