Για πολλούς η συνεδρίαση «μαμούθ» των είκοσι και πλέον ωρών στη Βουλή, ήταν η απαρχή μιας προεκλογικής περιόδου με ατζέντα σκανδαλολογίας και ακραίας πολιτικής πόλωσης.
Γίνεται πλέον προφανές ότι από τα επιχειρήματα που ακούστηκαν και το συγκρουσιακό κλίμα με αφορμή και την υπόθεση «Novartis» οι πολιτικές παρατάξεις υποχρεώνονται από εδώ και στο εξής να βάλουν στο αφήγημα τους το επόμενο εκλογικό δίλημμα, όπως τουλάχιστον αυτό προέκυψε από την χθεσινή συζήτηση.
«Σκάνδαλο ή σκευωρία;»
Η αντιπολίτευση γίνεται προφανές ότι δεν σταματάει εδώ, αλλά πάει ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας πλέον ανοιχτά, όχι μόνο για σκευωρία αλλά και για μια καλοσχεδιασμένη επιχείρηση σπίλωσης των αντιπάλων της που αγγίζει τα όρια της πολιτικής τους δίωξης.
Εξηγώντας το σκεπτικό τους στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ενώ στην πρόταση της πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής αναφερόταν και το όνομα του νυν υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή - έστω και με τα αρχικά Π.Κ. - η κυβέρνηση επέλεξε να τον απαλλάξει προκαταβολικά, ενώ και ο ίδιος ο υπουργός, εμφανίζεται να υπογράφει την πρόταση αυτή στις τελευταίες σελίδες της πρότασης της πλειοψηφίας, αθωότητας ουσιαστικά τον εαυτό του.
Στη ΝΔ δε, θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να στήσει μια fast truck κοινοβουλευτική διαδικασία, μέσα από την οποία και για μόλις έναν μήνα - όσο ακριβώς θα διαρκέσουν οι εργασίες της Προανακριτικής - θα επιδιώξει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το κλίμα καχυποψίας και ερωτημάτων γύρω από πιθανή εμπλοκή των πολιτικών προσώπων που εγκαλούνται.
Το ζητούμενο όμως μιας πλήρους αποκάλυψης, όπως σημείωναν γαλάζια στελέχη, όλων των πτυχών της υπόθεσης θα παραμείνει αίολο, από τη στιγμή που αμέσως μετά, ο φάκελος θα επιστραφεί στη δικαιοσύνη, αφήνοντας όμως σκιές και γκρίζα σημεία να πλανώνται πάνω από τους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Εξ´ αυτού του λόγου και η ηγεσία της ΝΔ επέλεξε κατα τη χθεσινή ψηφοφορία να αρνηθεί να συμμετάσχει στη διαδικασία με τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιλέγουν να παραμείνουν στην Ολομέλεια δηλώνοντας απλώς «ΝΑΙ σε Προανακριτική», αρνούμενοι όμως να προσέλθουν στις 10 κάλπες που είχαν στηθεί στην αίθουσα.
Λίγο νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του ζητώντας από τους βουλευτές του να μη «νομιμοποιήσουν» τις μικροκομματικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης και την επιχείρηση «σπίλωσής» τους με τις χωριστές κάλπες και τα προσωποποιημένα ψηφοδέλτια.
Την ίδια στιγμή και μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού, κύκλοι της ΝΔ σχολίαζαν με νόημα ότι «αφού κατηγόρησαν δέκα ανθρώπους και τους κρέμασαν στα μανταλάκια τελικά ήρθε απόψε ο κ.Τσίπρας για να μας πει αν υπάρχει ή όχι ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Πίσω από την τοποθέτηση Τσίπρα υπάρχει η παραδοχή ότι ήταν σαθρό το όλο υπόβαθρο της πρότασης για την προανακριτική επιτροπή».