Η προπαγάνδα από επιχειρηματικούς κύκλους και η συνδρομή της ΝΔ στο στόχαστρο Τσίπρα

Έκανε λόγο για «επιχειρηματικά συμφέροντα με συγκεκριμένα ποινικά βάρη»
Open Image Modal
Pacific Press via Getty Images

Η προπαγάνδα από επιχειρηματικούς κύκλους και η συνδρομή της ΝΔ σε αυτήν είναι στο στόχαστρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα στην ομιλία του στην Κέρκυρα στο αναπτυξιακό συνέδριο για τα Ιόνια Νησιά ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «επιχειρηματικά συμφέροντα με συγκεκριμένα ποινικά βάρη».

«Όσο καλύτερα πηγαίνουν τα πράγματα για τη χώρα, και την οικονομία, τόσο χειρότερα παρουσιάζονται από μια ασύδοτη, ασύστολη, ανιστόρητη και ασυγχώρητη εγχώρια προπαγάνδα. Συγκεκριμένοι εκδοτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, με συγκεκριμένα συμφέροντα, και με συγκεκριμένα ποινικά βάρη ορισμένοι από αυτούς, δίνουν τον τόνο σε μια ξέφρενη προσπάθεια κατεδάφισης» τόνισε ο πρωθυπουργός και επέκρινε τη στάση της ΝΔ.

«Η ΝΔ συκοφαντεί την πατρίδα»

«Είναι κρίμα που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μπει σ’ αυτό το θολό, αλλά με πολύ καθαρές στοχεύσεις, παιγνίδι κάποιων καλομαθημένων εκπροσώπων του φαύλου παρελθόντος. Είναι λυπηρό να συκοφαντούν την ίδια τους την πατρίδα, με την ελπίδα έτσι να πλήξουν μια κυβέρνηση που δεν τους αρέσει και δεν τους βολεύει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ως το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα «ξέφρενης, λαϊκίστικης, ψευδούς εκατό τοις εκατό προπαγάνδας» που έχει «επίπτωση στις επενδύσεις, στον τουρισμό, στην εικόνα της Ελλάδα στο εξωτερικό» ο πρωθυπουργός θεωρεί όχι τόσο την εικόνα που παρουσιάζουν για την οικονομία, την δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο τους πλειστηριασμούς. «Τους έπιασε ο πόνος ξαφνικά για το σπίτι του φτωχού βιοπαλαιστή», σημείωσε εμφατικά ο Αλ. Τσίπρας

«Να υπενθυμίσω, λοιπόν τόσο στους ευαίσθητους ολιγάρχες, όσο και στους πολιτικούς τους ακολούθους, ότι με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ και για αξίες ακινήτου μέχρι 280.000 ευρώ. Από αυτή τη ρύθμιση καλύπτεται κάτι παραπάνω από το 70% του συνόλου των ακινήτων πρώτης κατοικίας ενώ την ίδια στιγμή δίνεται και η δυνατότητα ρύθμισης των σχετικών οφειλών» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «για τους εμπόρους έχει ήδη νομοθετηθεί και υλοποιείται στην πράξη ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ».

«Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι σαφής και συγκεκριμένη. Καμία λαϊκή κατοικία δεν πρόκειται να εκπλειστηριαστεί. Καμιά υπερχρεωμένη οικογένεια δεν κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της. Αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι μεγάλοι μπαταχτσήδες, που προτίμησαν τους φορολογικούς παραδείσους, από την «κόλαση» της αποπληρωμής τους» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Τέλος της εποχής των μνημονίων»

Αναφερόμενος στην πορεία της Ελλάδας ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η χώρα «αλλάζει εποχή». «Η πατρίδα μας, μετά από εφτά χρόνια δύσκολα, γκρίζα, επώδυνα, μπήκε επιτέλους στην τελική ευθεία προς την απελευθέρωσή της από το ζυγό των μνημονίων και την ασφυξία της επιτροπείας. Μπορούμε σήμερα να μιλάμε για τέλος εποχής. Και αρχή μιας άλλης» υπογράμμισε σημειώνοντας τα στοιχεία που συγκροτούν την εκτίμησή του:

1) η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώνεται με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς. 

2) η έγκαιρη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και μάλιστα χωρίς πρόσθετα μέτρα αποτελεί αναμφισβήτητα μια επιτυχία όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για όλους μας.

3) η οικονομία μας σημειώνει αναπτυξιακούς ρυθμούς για τρία συνεχή τρίμηνα το 2017, κάτι που έχει να συμβεί από το 2006, ενώ έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρωθεί δύο επιτυχείς έξοδοι στις αγορές.

4) η Ελλάδα βαδίζει με ασφάλεια στην έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018, όπως αλλά αναγνωρίζεται από το σύνολο του διεθνούς Τύπου και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Το κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση»

Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε τι πέτυχε η Ελλάδα από την σύντομη διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση η οποία είναι η πρώτη που δεν είχε δημοσιονομικά μέτρα.

-Διασφαλίστηκαν οι συντάξεις χηρείας, με κατώτατο πλαφόν στο ύψος της εθνικής σύνταξης, δηλαδή τα 384 ευρώ.

-Συμφωνήθηκε να θεσμοθετηθεί προνόμιο υπέρ των εργατικών απαιτήσεων, οι οποίες θα ικανοποιούνται πριν από τις απαιτήσεις οποιουδήποτε άλλου πιστωτή κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή πτώχευσης της επιχείρησης.

-Αυξάνεται ο προϋπολογισμός για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 260.000.000 ευρώ, έτσι που το συνολικό ποσό από τα σημερινά 650.000.000 ευρώ ανεβαίνει στα 910.000.000 ευρώ. Μιλάμε , δηλαδή, για μια αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού 40%.

-Διευρύνονται οι εισοδηματικές κλίμακες για τα πλέον αδύναμα στρώματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογένειες με 1 και 2 παιδιά, δηλαδή 682.000 οικογένειες σε σύνολο περίπου 804.000, θα λάβουν οικογενειακά επιδόματα αυξημένα από 57% έως και 110%.   

-Επιπλέον 40 εκατομμύρια θα διατεθούν για την παροχή σχολικών γευμάτων, ενώ ακόμα 15 εκατομμύρια θα κατευθυνθούν για την επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών.

-Συμφωνήθηκε η ρητή εξαίρεση δύο σημαντικών κλάδων από την εφαρμογή του κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων, το λεγόμενο 1 προς 4. Ένας είναι ο κλάδος των συμβασιούχων στην καθαριότητα. Ο άλλος είναι των Πυροσβεστών Πενταετούς Θητείας. Πρόκειται για 2.000 εργαζόμενους, για τους οποίους θα λάβει τέλος το άδικο καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας.

-Η ΔΕΗ διατηρεί τον αδιαμφισβήτητο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της, και παραμένει ο βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας υπό το νέο θεσμικό περιβάλλον.

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι σε αντίθεση το σχέδιο της ΝΔ για τη «μικρή ΔΕΗ», «η παραγωγική βάση της μένει ανέπαφη, με μοναδική εξαίρεση ένα τμήμα των λιγνιτικών μονάδων, στο οποίο, έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει σταδιακά να υπάρξει αποεπένδυση, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης για στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και φυσικά, η παρούσα συμφωνία δεν αφορά πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, αλλά ούτε και μονάδων φυσικού αερίου».