Η «προσευχή» της Μόνικα στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Η δημοφιλής τραγουδίστρια θα ερμηνεύσει την προσευχή του Τζων Τάβερνερ.
|

Η Μόνικα θα εμφανιστεί το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην παράσταση «Prayer of the Heart», στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου των Ημερών Λατρευτικής Μουσικής 2019: «Οράματα και θάματα». Η Μόνικα θα ερμηνεύσει την ομώνυμη προσευχή του Τζων Τάβερνερ, η οποία γράφτηκε ειδικά για την Bjork. 

Οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής περιλαμβάνουν νέα έργα μουσικού θεάτρου και συναυλίες έργων της μουσικής παράδοσης διακεκριμένων μουσικών και ερμηνευτών.

Το βίωμα της Ορθόδοξης Πίστης του Βρετανού συνθέτη σερ Τζων Τάβενερ (1944-2013) θα παρουσιαστεί σε μια συναυλία με θρησκευτικά έργα του δημιουργού, σε μουσική διεύθυνση του Νίκου Λαάρη:


Υπακοή: ένα έργο για τα Θεία Πάθη και την Ανάσταση. Lamentation, Last Prayer and Exaltation (Θρήνος, Τελευταία προσευχή και Ανάταση): μια τελετουργία της προσευχής και της ανάτασης. Epistle of Love (Επιστολή αγάπης): μυστικιστική ποίηση Σέρβων μοναχών του Μεσαίωνα αφιερωμένη στον Θείο Έρωτα. Ιερό Όνειρο: μια ονειρικά μετουσιωμένη Λειτουργία της Μεγάλης Εβδομάδας. Και Prayer of the Heart (Προσευχή της καρδιάς), η απλή καρδιακή προσευχή, γραμμένη ειδικά για την Ισλανδή ποπ τραγουδίστρια Μπγιορκ και το κουαρτέτο εγχόρδων Brodsky.

Ο Τζων Κέννεθ Τάβενερ υπήρξε συνθέτης γνωστός για τα μινιμαλιστικά του έργα θρησκευτικής μουσικής. Από νεαρή ηλικία ξεχώρισε για το ταλέντο του, ενώ ο ίδιος υποστήριζε ότι ήταν απόγονος του συνθέτη του 16ου αιώνα Τζων Τάβερνερ. Το 1977, σε ηλικία 33 ετών, ο Τάβενερ βαπτίζεται χριστιανός ορθόδοξος, ενώ το 1981 η μητέρα Θέκλα, Ρωσίδα μοναχή, γίνεται μέντορας και συνεργάτιδά του. Η ορθόδοξη θεολογία και οι λειτουργικές παραδόσεις του χριστιανισμού επηρέασαν καθοριστικά το έργο του, μελέτησε σε βάθος τον ρωσικό και τον νεοελληνικό πολιτισμό και μελοποίησε γραπτά των Πατέρων της Εκκλησίας. 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Μόνικα φωνή

Η Μόνικα (Χριστοδούλου) πρωτοεμφανίστηκε στον ιστοχώρο Myspace. Το πρώτο της lp με τίτλο Avatar (2008) έγινε πλατινένιο στην Ελλάδα και το δεύτερο με τίτλο Exit (2010) την καθιέρωσε σε σημαντική σύγχρονη καλλιτέχνιδα και της άνοιξε τις πόρτες για τα στούντιο Dunham στη Νέα Υόρκη, όπου ηχογράφησε τον τρίτο της δίσκο με τίτλο Secret in the Dark (2015). Καλλιτέχνιδα με διεθνή αναγνώριση, ξεχώρισε στις μουσικές σκηνές της Γαλλίας και του Βελγίου, συνεργάστηκε με σημαντικές δισκογραφικές (π.χ. PIAS France), ενώ το 2016 υπέγραψε με τη Songs Publishing. Δύο μεγάλες περιοδείες σε ΗΠΑ και Ευρώπη και μια εκτενής περιοδεία στη Γαλλία έφεραν το όνομά της σε Vogue NYC, Pitchfork, New York Times, Liberation, BBC Radio 1 και Guardian. Έχει τραγουδήσει σε μερικούς από τους σημαντικότερους χώρους όπως Ηρώδειο, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, ΚΠΙΣΝ (ως κύριο όνομα του Summer Nostos Festival), Baby’s All Right (Νέα Υόρκη), Bootleg Theatre (Λος Άντζελες).

Μαρία Παλάσκα υψίφωνος

Υψίφωνος, σπούδασε μονωδία στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Κατερίνας Καρατζά). Με υποτροφία ΙΚΥ συνέχισε σπουδές όπερας και τραγουδιού (Lied) στη Μουσική Ακαδημία Στουτγάρδης με την Ντούνια Βέσοβιτς. Σημαντική ώθηση της έδωσαν σεμινάρια τελειοποίησης με τις Κρίστα Λούντβιχ, Μπριγκίττε Φασμπαίντερ και Τσέρυλ Στούντερ. Έχει συνεργαστεί με Κρατική Όπερα Στουτγάρδης, Θέατρο Κωνσταντίας, Όπερα Δωματίου Ρήνου, Φεστιβάλ Όπερας Λάουμπαχ και Φεστιβάλ Αθηνών. Στο ρεπερτόριό της ανήκουν ρόλοι όπως Κονστάντσε και Μπλόντε (Η απαγωγή από το σεράι), Ολυμπία (Τα παραμύθια του Χόφμαν), Ιουλιέττα (Kαπουλέτοι και Μοντέκκοι), Αντίνα (Το ελιξίριο του έρωτα), Γκρέτελ (Χαίνζελ και Γκρέτελ). Το ορατόριο και το τραγούδι (Lied) συμπληρώνουν την καλλιτεχνική της δραστηριότητα με εμφανίσεις σε Ακαδημία Ούγκο Βολφ Στουτγάρδης, Ινστιτούτο Ρίχαρντ Στράους Μονάχου, Λιντερχάλλε Στουτγάρδης, Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, ΜΜΑ, Αουντιτόριο Νασιονάλ Μαδρίτης. Το 2015 πρωτοεμφανίστηκε στην ΕΛΣ, όπου τη σεζόν 2017/18 ερμήνευσε Μουζέττα (Μποέμ) και Παμίνα (Ο μαγικός αυλός, συμπαραγωγή με την Κωμική Όπερα του Βερολίνου).

Νίκος Λαάρης μουσική διεύθυνση, πιάνο, βιολί

Σπούδασε πιάνο στο Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής Λονδίνου, διεύθυνση ορχήστρας στο Ωδείο Άμστερνταμ, και είναι διδάκτορας της Σχολής Μουσικής του Μανχάταν (Νέας Υόρκη), όπου υπήρξε επί έτη καθηγητής. Έχοντας χαρακτηριστεί από τον Στήβεν των Times ως «ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, που δεν μπορεί να παραγάγει ούτε έναν άσχημο ήχο», έχει δώσει ρεσιτάλ σε Ευρώπη και ΗΠΑ (Κάρνεγκυ Χολ, Κέντρο Σάουθ Μπανκ) και εμφανιστεί με τις ΚΟΑ και ΚΟΘ. Για τη σύμπραξή του με το Ballet Theater του Μονάχου στις Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ, το περιοδικό Dance Europe τον αποκάλεσε «το αστέρι της βραδιάς». Ως μαέστρος συνεργάζεται με την Καμεράτα, διευθύνοντας έργα όπως Σωφρονιστική αποικία (Φίλιπ Γκλας), West Side Story (Λέοναρντ Μπέρνσταϊν) και Φίλησέ με, Καίτη (Κολ Πόρτερ). Την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο παρουσίασε ένα πιανιστικό αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν και διηύθυνε τον Βαφτιστικό του Θεόφραστου Σακελλαρίδη στο ΜΜΑ.

Συντελεστές

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ - ΠΙΑΝΟ - ΒΙΟΛΙ
Νίκος Λαάρης

ΥΨΙΦΩΝΟΣ
Μαρία Παλάσκα

ΦΩΝΗ
Μόνικα

ΒΙΟΛΙ
Φαίδων Μηλιάδης

ΒΙΟΛΑ
Ηλίας Λιβιεράτος

ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ
Αλέξης Καραϊσκάκης

ΑΡΠΑ
Γωγώ Ξαγαρά

ΦΛΑΟΥΤΟ
Ζαχαρίας Ταρπάγκος
Ναυσικά Τσάρα

Πληροφορίες

Σάββατο, 20 Απριλίου 2019

Ώρα Έναρξης: 20:30

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα