Η πρώτη ψηφιακή παρουσιάστρια ειδήσεων είναι Κινέζα και ήρθε για να μείνει

Τρέμετε, Ελληνίδες παρουσιάστριες! Αυτή είναι η Xin και δεν έχει καμία απαίτηση...
Open Image Modal
sdf

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρώτη γυναίκα παρουσιάστρια τεχνητής νοημοσύνης, η οποία προστίθεται στην ομάδα ψηφιακών παρουσιαστών, που λανσαρίστηκαν τον Νοέμβριο και μέχρι πρότινος ήταν μόνο άνδρες.

Η ΑΙ παρουσιάστρια με το όνομα  Xin Xiaomeng θα κάνει το επαγγελματικό της ντεμπούτο στην κινεζική τηλεόραση τον Μάρτιο, όμως έχει ήδη κυκλοφορήσει το τρέιλερ που την καλωσορίζει.

Η εμφάνιση της Xin έχει βασιστεί στην -ανθρώπινη- παρουσιάστρια Qu Meng και όπως λέει η εταιρία που την ανέπτυξε «μπορεί να διαβάζει κείμενα με τη φυσικότητα μιας κανονικής δημοσιογράφου».

Open Image Modal
Αριστερά, η ψηφιακή παρουσιάστρια και δεξιά η κανονική.
cctv

Ένα σύστημα AI έχει χρησιμοποιηθεί για να συνθέσει τις φωνές των παρουσιαστών, τις κινήσεις των χειλιών και τις εκφράσεις που βασίζονται σε αυτές των πραγματικών παρουσιαστών.

Οι ψηφιακοί παρουσιαστές διαθέτουν ορισμένα πλεονεκτήματα έναντι των ανθρώπων, ανέφερε προηγουμένως το Xinhua. Είναι διαθέσιμοι για εργασία 24 ώρες την ημέρα στην επίσημη ιστοσελίδα του και σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Αυτό μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής ειδήσεων και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα σε έκτακτα γεγονότα.

 Η Xinhua ανέφερε ότι οι «νέοι υπάλληλοί της» ανέλαβαν τους ρόλους τους με ενθουσιασμό και έχουν παρουσία άνω των 10.000 λεπτών από τον Νοέμβριο.

Οι χρήστες του δικτύου καλωσόρισαν προηγουμένως τους νέους παρουσιαστές, ενώ άλλοι αναρωτήθηκαν αν θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπινους συναδέλφους τους. Κάποιοι παραπονέθηκαν ωστόσο ότι οι παρουσιαστές του AI είχαν πολύ ρομποτική και αφύσικη φωνή.

Η Κίνα έχει καταστεί ένας από τους κορυφαίους πρωτοπόρους για την ανάπτυξη της AI τα τελευταία χρόνια.

Η αυτοματοποίηση των χώρων εργασίας στην Κίνα με AI θα μπορούσε να προσθέσει αύξηση 0,8-1,4% στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ, ανάλογα με την ταχύτητα που θα υιοθετηθεί το μοντέλο, σύμφωνα με έκθεση της McKinsey Global Institute.