Η πρώτη γνωριμία Σολτς-Τσακαλώτου. Τι θα συζητήσουν οι δύο άνδρες στο Βερολίνο

Η πρώτη γνωριμία Σολτς-Τσακαλώτου
Open Image Modal
SOOC

(UPD)- Χρέος, αναπτυξιακό σχέδιο, τέταρτη αξιολόγηση, υλοποίηση προαπαιτούμενων και η επόμενη ημέρα στην μετα-μνημονιακή εποχή είναι τα θέματα που περιελάμβανε η ατζέντα του πρώτου ραντεβού του νέου γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σόλτς και του έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Το κρίσιμο ραντεβού που θα καθορίσει πολλά για την ελληνική υπόθεση ήταν το πρώτο στην μετά Σόιμπλε εποχή γεγονός που δημιουργεί στην ελληνική πλευρά ελπίδες ότι στο εξής θα εκλείψουν αγκυλώσεις και εμμονές του παρελθόντος. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων επί όλων των ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και της ευρωπαϊκής πολιτικής. Όπως σημειώνεται αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε για πρώτη φορά μια κατ′ ιδίαν συνάντηση με τον νέο γερμανό υπουργό Οικονομικών προκειμένου να μάθει αναλυτικά τις προθέσεις του για όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Και οι δύο πλευρές φρόντισαν πριν το ραντεβού να υπάρχει πλήρης εχεμύθεια αναφορικά με την ατζέντα της συνάντησης, έστω και αν όλοι γνωρίζουν ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί μεταξύ άλλων και το ελληνικό ζήτημα.

Ο χρόνος πλέον «τρέχει» και όσο ο Αύγουστος πλησιάζει οι τεχνικές διαβουλεύσεις και για το χαρακτήρα της μετα-μνημονιακής εποπτείας, αλλά και για τη ρύθμιση του χρέους εξαντλούνται. Οι τεχνοκράτες έχουν αποτυπώσει στο χαρτί όλες τις εναλλακτικές και μένει στους πολιτικούς να λάβουν τις κρίσιμες αποφάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο ραντεβού με τον Γερμανό ομόλογο του θα αναζητήσει απαντήσεις, ενώ θα πάρει μια αίσθηση και για τις προθέσεις του. 

Το κουβάρι θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από τις 20 Απριλίου όταν θα ξεκινήσει στην Ουάσιγκτον η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ λίγες ημέρες αργότερα στις 27 Απριλίου στη Σόφια οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα. 

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Ο τρόπος που θα έρθει η ελάφρυνση του χρέους ακόμα δεν έχει αποφασιστεί. Στους κόλπους των δανειστών υπάρχουν διαφορετικά «στρατόπεδα» έστω και αν η απομάκρυνση του Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει περιορίσει τις εντάσεις και τις αντιθέσεις. Ήδη στη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει ο ίδιος τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν για το θέμα στους κόλπους των δανειστών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν όσο και οι εκπρόσωποι της Γαλλίας και των χωρών του Νότου τάχθηκαν υπέρ μιας όσο το δυνατόν πιο αυτόματης διαδικασίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ώστε να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές. Αντίθετα η Γερμανία, διά του νέου εκπροσώπου της, Γιοργκ Κούκις, και οι σκληρές χώρες του Βορρά επέμειναν ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να γίνει σταδιακά, σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

Στο μέτωπο των προαπαιτούμενων δράσεων οι τεχνοκράτες του Euro Working Group επισήμαναν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση τους. Αναφορικά με την μετάθεση της υλοποίησης κάποιων προαπαιτούμενων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το EWG ξεκαθάρισε ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο για μεταρρυθμίσεις που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν για τεχνικούς λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτά τα μέτρα θα συμπεριληφθούν στο αναπτυξιακό σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και ήδη έχει αποστείλει ένα προσχέδιο στους θεσμούς προκειμένου να το εξετάσουν και να συζητηθεί αναλυτικότερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στις 27 Απριλίου.