Η πρωθυπουργός της Δανίας εκφώνησε ομιλία εν μέρει γραμμένη από το ChatGPT

Το πρώτο μέρος της είχε συνταχθεί όλο από το chatbot.
|
Open Image Modal
H Δανή πρωθυπουργός, Μέτε Φρέντερικσεν.
RITZAU SCANPIX via Reuters

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν εκφώνησε ομιλία στο κοινοβούλιο, το πρώτο μέρος της οποίας είχε συνταχθεί ολόκληρο από το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, θέλοντας να υπογραμμίσει την επαναστατική, αλλά και επικίνδυνη πλευρά αυτής της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της δανικής κυβέρνησης, η οποία εκφώνησε ομιλία πολιτικού απολογισμού με την ευκαιρία της λήξης της κοινοβουλευτικής συνόδου, το εν λόγω εργαλείο, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία OpenAI, μπορεί να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις.

«Αυτό που διαβάζω δεν είναι δικό μου. Ούτε κάποιου άλλου ανθρώπινου όντος», εξήγησε στους βουλευτές η Φρεντέρικσεν αμέσως μετά την εισαγωγή της.

«Ακόμη κι αν δεν πετυχαίνει πάντα διάνα, τόσο πάνω στις λεπτομέρειες της ατζέντας της κυβέρνησης όσο και στη στίξη (...), αυτό που το ChatGPT μπορεί να καταφέρει είναι ταυτόχρονα γοητευτικό και τρομακτικό», υπογράμμισε η πρωθυπουργός.

Το ChatGPT είναι ένα από τα τελευταία μέχρι τώρα παραδείγματα των εντυπωσιακών δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία προκαλεί επίσης ανησυχίες για τις καταχρήσεις που επιτρέπει αυτή η τεχνολογία, κυρίως σε όρους παραπληροφόρησης ή μαζικής αντικατάστασης ανθρώπων εργαζομένων.

Το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα μιας συνόδου υψηλού επιπέδου για το εμπόριο ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λουλέο της Σουηδίας.

Μια ομάδα επικεφαλής επιχειρήσεων και ειδικών, μεταξύ των οποίων ο Σαμ Όλτμαν, ο δημιουργός του ChatGPT, προειδοποίησαν χθες, Τρίτη, ότι η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας απειλεί «με εξάλειψη» την ανθρωπότητα.

Στο τμήμα της ομιλίας της Φρεντέρικσεν που συντάχθηκε από το ChatGPT, περιλαμβάνονταν οι ακόλουθες φράσεις: «Ήταν τιμή και πρόκληση να ηγηθώ μιας διευρυμένης κυβέρνησης στη διάρκεια της τελευταίας κοινοβουλευτικής χρονιάς».

«Τα κόμματα εργαστήκαμε σκληρά για να συνεργαστούμε μεταξύ μας και για να διασφαλίσουμε ένα σταθερό και βιώσιμο μέλλον για τη Δανία».

Επίσης: «Λάβαμε μέτρα για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή και να εξασφαλίσουμε μια πιο δίκαιη και πιο συμπεριληπτική κοινωνία, στην οποία όλοι οι πολίτες να έχουν ίσες ευκαιρίες».

Και ακόμη: «Εργαστήκαμε επίσης για την ενίσχυση του υγειονομικού και κοινωνικού συστήματός μας, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να έχουν τη βοήθεια την οποία χρειάζονται».

«Μολονότι συναντήσαμε προκλήσεις και αντιδράσεις στο δρόμο μας, είμαι υπερήφανη γι′ αυτά που καταφέραμε μαζί στη διάρκεια της τελευταίας κοινοβουλευτικής χρονιάς».

Οι λογογράφοι, που συντάσσουν συνήθως τις ομιλίες της πρωθυπουργού, δεν σχολίασαν σχετικά με την ποιότητα αυτής της ομιλίας.

Ιταλία: Για πρώτη φορά γερουσιαστής εκφώνησε ομιλία γραμμένη από αλγόριθμο

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισχωρήσει βαθιά στις ζωές μας, αυτό είναι γεγονός. Είμαστε όμως ικανοί να ξεχωρίσουμε ένα κείμενο γραμμένο από έναν άνθρωπο από αυτό γραμμένο από έναν αλγόριθμο;

Με γνώμονα αυτό το ερώτημα, σήμερα 31/05 ο Γερουσιαστής του Κεντρώου Κόμματος «Δράση», Μάρκο Λομπάρντο, πραγματοποίησε ένα πείραμα – προβοκάτσια στην Ιταλική Γερουσία.

Αφού εκφώνησε μια 4λεπτη ομιλία σχετικά με τη φορολόγηση των διασυνοριακών εργαζομένων μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας, ο ίδιος ολοκλήρωσε τονίζοντας πως η ομιλία ήταν προϊόν αλγόριθμου και είχε ως στόχο «να προκαλέσει την έναρξη μιας σοβαρής δημόσιας συζήτησης» εφόσον «η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι εντυπωσιακή και μπορεί να φέρει μεγάλες ευκαιρίες».

Όπως μεταδίδουν το πρακτορείο LaPresse και η εφημερίδα Corriere della Sera, το κείμενο της ομιλίας δημιουργήθηκε με τον αλγόριθμο GTP-4 και με τη βοήθεια της ομάδας Engineering, η οποία υπέβαλε στον αλγόριθμο ένα έγγραφο με βάση μια σειρά ενδείξεων και προτάσεων.

Ο Λομπάρντο έκανε έκκληση προς τους παρευρισκομένους για την «ανάλυση των ηθικών, οικονομικών και κοινωνικών δυναμικών» υπογράμμισε όμως «τη σημασία μιας ισορροπημένης και συνειδητής προσέγγισης της τεχνολογικής καινοτομίας που θα λαμβάνει υπόψη τόσο τις ευκαιρίες όσο και τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε η τεχνολογία να είναι στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και να μην αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία μας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-ΕΡΤ