Μια ψηφιακή επανάσταση είναι σε εξέλιξη σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας οι οποίες έχουν καταφέρει μετά την πανδημία να πραγματοποιούν όλες τους τις πληρωμές ψηφιακά μέσα από το περίδημο wallet που προωθεί και η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το CNBC, χώρες όπως Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μπρουνέι, Λάος και Καμπότζη έχουν κάνει τεράστια βήματα στην επέκταση των ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως υποστηρίζει η εταρεία λογιστών και συμβούλων PwC.
Για παράδειγμα, το σύστημα PromptPay της Ταϊλάνδης, επιτρέπει στους χρήστες τραπεζικών λογαριασμών να λαμβάνουν και να στέλνουν πληρωμές μόνο με την ταυτότητα τους, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους ή το email.
Στις Φιλιππίνες, η κυβέρνηση διένειμε την οικονομική βοήθεια για τον Covid-19 μέσω ψηφιακών πλατφορμών, ενώ η Σιγκαπούρη ενθαρρύνει και παροτρύνει τους μικροπωλητές να υιοθετήσουν ανέπαφες υπηρεσίες πληρωμών μέσω QR code.
«Αυτή η βελτιωμένη διαθεσιμότητα και ευκολία των ψηφιακών πληρωμών θα οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος του περιφερειακού πληθυσμού να αξιοποιεί κύρια ψηφιακά χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια, επιταχύνοντας την επέκταση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», δήλωσε η PwC.
Η Νοτιοανατολική Ασία είναι ήδη στο κατώφλι της ψηφιακής μετάβασης καθώς πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια θα διακινούνται έως το 2030 μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες πληρωμών, με πάνω από 460 εκατομμύρια ψηφιακούς καταναλωτές, κυρίως νέοι που μπορούν πρόσβαση αλλά και γνώσςη του διαδικρύου.
Εκρηξη ψηφιακού πορτοφολιού
Οι ψηφιακές πληρωμές με χρήση ηλεκτρονικών πορτοφολιών στη Νοτιοανατολική Ασία ανήλθαν το 2029 σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ έως το 2025 προβλέπεται ότι θα υπερπενταπλασιαστούν και θα ξεπεράσουν τα 114 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Δεδομένης της ευκολίας που παρέχει, το ψηφιακό πορτοφόλι εξελίσσεται στο μοναδικό μέσω πληρωμών στη Νοτιοανατολική Ασία», δήλωσε η PwC, επισημαίνοντας την άνοδο του Paytm στην Ινδία και της AliPay στην Κίνα.
Η έκρηξη του ψηφιακού πορτοφολιού οφείλεται εν μέρει στις εταιρείες που κατασκευάζουν σούπερ εφαρμογές που συχνά περιλαμβάνουν τις δικές τους προσφορές ηλεκτρονικών πορτοφολιών όπως WeChat και AliPay στην Κίνα, Grab και GoTo στη Νοτιοανατολική Ασία, Careem στη Μέση Ανατολή και Rappi και Mercado Libre στη Λατινική Αμερική , αναφέρει έκθεση του OliverWyman.
«Οι καταναλωτές υιοθετούν ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με γρήγορους ρυθμούς. Τα μετρητά δεν είναι πλέον ο βασιλιάς, καθώς οι ψηφιακές πληρωμές αποτελούν περισσότερο από το 50% των συναλλαγών της περιοχής», αναφέρει έκθεση της Google
«Σε ορισμένες περιοχές όπως η Νοτιοανατολική Ασία, οι [ψηφιακές πληρωμές μέσω ηλεκτρονικών πορτοφολιών] είναι ήδη πιο συνηθισμένες από τις πληρωμές με φυσική κάρτα και πρόκειται να κυριαρχήσουν στα σημεία πώλησης [συστήματα] συνολικά», έγραψαν οι Dan Jones και Alex Walker της OliverWyman.
Τόνωση της ανάπτυξης
Σύμφωνα με την PwC, η αδυναμία ψηφιοποίησης από όλους τους εμπόρους θα οδηγήσει σε άνθισει τις ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, καθώς «η πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι μικρομεσαίες που δεν έχουν την απαραίτητη κατανόηση του ψηφιακού και των πλεονεκτημάτων του, ενώ επίσης δεν μπορούν να αντέξουν το σχετικό κόστος μετασχηματισμού».
Η PwC προβλέπει επίσης ότι και οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν δυναμικά στην δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων προκειμένου να διευκολυνθούν οι διασυνοριακές πληρωμές με χαμηλότερες προμήθειες συναλλαγών.
Η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης δήλωσε σε έκθεση της το 2021 ότι τα μετρητά είναι «γενικά ασύμβατα» με την ψηφιακή οικονομία και η ζήτηση για μετρητά ως μέσο πληρωμής πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.