Η Ρώμη κλείνει τα λιμάνια της σε πλοίο ΜΚΟ που συμμετέχει στις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο

Νέο μπλόκο από την Ιταλία
|
Open Image Modal
Yannis Behrakis / Reuters

Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας επέμεινε την Παρασκευή στην απόφασή της να απαγορεύσει την είσοδο στα λιμάνια της χώρας για ανεφοδιασμό ή αποβιβάσεις του πλοίου μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που συμμετέχει στις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών και προσφύγων στα ανοικτά της Λιβύης· πρόκειται για την τρίτη τέτοια απαγόρευση εντός του μήνα, που επαναλήφθηκε μερικές ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό ζήτημα, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας Ντανίλο Τονινέλι ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έλαβε επίσημο αίτημα από το υπουργείο Εσωτερικών―επικεφαλής του είναι ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, ο Ματέο Σαλβίνι―να αρνηθεί την είσοδο στα ιταλικά λιμάνια του πλοίου της ισπανικής ΜΚΟ ProActiva Open Arms, που χαρακτηρίζεται στο αίτημα κίνδυνος για τη δημόσια τάξη.

Πριν συμπληρώσει έναν μήνα στην εξουσία, ο Σαλβίνι έχει ήδη μετατραπεί στην αιχμή του δόρατος της νέας πολιτικής της Ρώμης να κλείνει τα λιμάνια στα πλοία οργανώσεων αρωγής που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες από τα υπερφορτωμένα πλεούμενα των διακινητών στη Μεσόγειο.

Το Aquarius, με περίπου 630 μετανάστες, και το Lifeline, με άλλους περίπου 230, κατέληξαν αντίστοιχα στην Ισπανία και στη Μάλτα όταν η Ρώμη τους απαγόρευσε να δέσουν στα ιταλικά λιμάνια νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Στο πλοίο της ProActiva Open Arms δεν επιβαίνει ουδείς μετανάστης.

Εκπρόσωπος της ΜΚΟ δήλωσε προς δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο προς το παρόν.

Ο Σαλβίνι και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε χαρακτήρισαν θετική για τη χώρα τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, το κείμενο δεν υποχρεώνει ρητώς άλλες χώρες της ΕΕ να μοιράζονται την ευθύνη της διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο ή της υποδοχής τους.

Πάνω από 650.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φθάσει στις ακτές της Ιταλίας από το 2014, στην πλειονότητά τους αφού διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης, από μη κυβερνητικές οργανώσεις, εμπορικά πλοία, σκάφη του λιμενικού και πολεμικά διαφόρων κρατών. Η Ιταλία φιλοξενεί περίπου 170.000 μετανάστες σήμερα. Ο αριθμός των αφίξεων έχει μειωθεί δραματικά φέτος.

Από τη Λιβύη, το βασικό εφαλτήριο των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στις ακτές χωρών μελών της ΕΕ, έχουν μειωθεί κατά 80% και πλέον.

Οι θάνατοι στη θάλασσα υπολογίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ότι έχουν ξεπεράσει τους 1.000 εντός του 2018. Η εκτίμηση αυτή δεν συμπεριλαμβάνει τη ναυτική τραγωδία με τουλάχιστον 100 θύματα που γνωστοποιήθηκε χθες.

Μια διχασμένη Ευρώπη στο Προσφυγικό

Την Παρασκευή έλαβε χώρα η Σύνοδος Κορυφής των «28», στο επίκεντρο της οποία βρέθηκε το Προσφυγικό. Στο κλείσιμο της Συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια «διχασμένη Ευρώπη», που δεν μοιράζεται τις ίδιες αξίες και αντιλήψεις. «Αυτά που γνωρίζαμε ως ιδρυτικές αρχές και αξίες της ΕΕ, την αλληλεγγύη, τον ουμανισμό, το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο, δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους 28», σχολίασε. 

Όπως σημειώνεται στο κείμενο της συμφωνίας, «η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac (σ.σ. ευρωπαϊκό σύστημα παραβολής των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο) στις προαναφερόμενες χώρες», ενώ «η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών». 

Η Ιταλία και σε αυτή την περίπτωση διαχώρισε τη θέση της, με τον Ιταλό πρωθυπουργό να σημειώνει ότι η χώρα του δεν έχει συμφωνήσει σε επανεισδοχή στη χώρα προσφύγων που έχουν αναχωρήσει για τη Γερμανία και πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στην συνολική συμφωνία των «28».

«Παιχνίδι» με τις ανθρώπινες ψυχές 

Κι ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή που δεν υπάρχει για το πώς θα διαχειριστεί το Προσφυγικό, ανθρώπινες ψυχές εξακολουθούν να χάνονται στη Μεσόγειο. 

Τρία βρέφη ανασύρθηκαν νεκρά και σχεδόν άλλοι 100 άνθρωποι αγνοούνται μετά το ναυάγιο ενός πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης, όπως ανέφεραν διασωθέντες και οι λιμενικές αρχές της χώρας.

Σχεδόν 120 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους προερχόμενοι από αφρικανικές χώρες, επέβαιναν στο φουσκωτό που βυθίστηκε σε απόσταση μόλις 6 χιλιομέτρων από τις λιβυκές ακτές.

Από το ναυάγιο σώθηκαν μόνο 16 μετανάστες, όλοι τους νεαροί άνδρες, που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή Αλ Χμιντίγια, στα ανατολικά της Τρίπολης.

Το πλοιάριο είχε αποπλεύσει τα ξημερώματα από το λιμάνι της πόλης Γκαραμπούλι, που απέχει 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Λιβύης. Λίγες ώρες αργότερα σημειώθηκε μια έκρηξη και η μηχανή του τυλίχθηκε στις φλόγες. Το φουσκωτό άρχισε να παίρνει νερό, οι άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα και προσπάθησαν να κρατηθούν από ένα τμήμα του σκάφους που παρέμενε στην επιφάνεια είτε από μπιτόνια με καύσιμα που επέπλεαν.

Σύμφωνα με το λιμενικό, έγιναν αντιληπτοί από ντόπιους ψαράδες που ενημέρωσαν τις αρχές.

Οι διασωθέντες ανέφεραν ότι στο σκάφος επέβαιναν πολλές οικογένειες Μαροκινών, καθώς και Υεμενίτες. Μεταξύ των αγνοούμενων είναι δύο μωρά και τρία μικρά παιδιά ηλικίας 4-12 ετών, καθώς και 10-15 γυναίκες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)