Η Ρωσία αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό 25%, σε επίπεδο-ρεκόρ

Σύμφωνα με έγγραφα, σε άμυνα και ασφάλεια θα πάει το 45% των κρατικών δαπανών, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία
Open Image Modal
via Associated Press

Η Ρωσία θα αυξήσει τις δαπάνες της για την άμυνα κατά 25% στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αντιπαράθεση με τη Δύση.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, η τελευταία σχεδιαζόμενη αύξηση δαπανών θα φέρει τον αμυντικό προϋπολογισμό της Ρωσίας στα 13,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια (γύρω στα 130 δισ. ευρώ) το 2025, σύμφωνα με έγγραφα- προσχέδια του προϋπολογισμού που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου. Αυτό, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, είναι 3 τρισ. Ρούβλια παραπάνω σε σχέση με φέτος, που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ. Όλες μαζί, οι δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των συνολικών κυβερνητικών δαπανών της Ρωσίας- 41,5 τρισ. ρούβλια το 2025.

Ο προϋπολογισμός του 2025 δείχνει πως ο Πούτιν έχει ασπαστεί αυτό που οικονομολόγοι έχουν αποκαλέσει «στρατιωτικό κεϋνσιανισμό», που χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, οι οποίες τροφοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυξάνουν τις καταναλωτικές δαπάνες και ανεβάζουν τον πληθωρισμό.

«Αυτή η αύξηση επιβεβαιώνει ότι η οικονομία έχει στραφεί σε οικονομία πολέμου και ακόμα και αν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει σύντομα, η διοχέτευση χρημάτων στον στρατό και ο διογκωμένος αμυντικός τομέας θα παραμείνουν κορυφαίες προτεραιότητες» αναφέρει το Bell, ρωσικό οικονομικό ΜΜΕ, προσθέτοντας πως «είναι ξεκάθαρο ότι οι δαπάνες στις ένοπλες δυνάμεις και την ασφάλεια θα υπερβούν τις συνδυαστικές δαπάνες για παιδεία, υγεία, κοινωνική πολιτική και την εθνική οικονομία» συμπληρώνεται.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού οι κοινωνικές δαπάνες αναμένεται να μειωθούν κατά 16% από τα 7,7 τρισ. ρούβλια φέτος στα 6,5 τρισ. ρούβλια του χρόνου.

Οι τεράστιες ρωσικές επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη, καθώς θεωρείται πως το ΝΑΤΟ υποτίμησε τη δυνατότητα της Ρωσίας να υποστηρίξει έναν μακροχρόνιο πόλεμο. Στο μεταξύ η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με αβεβαιότητα ως προς το επίπεδο της μελλοντικής στήριξης από τους κοντινότερους συμμάχους της. Αυτό έχει αυξήσει την αυτοπεποίθηση στη Μόσχα, όπου ο Πούτιν ισχυρίστηκε τη Δευτέρα πως «όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί» από την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία «θα επιτευχθούν.

Ωστόσο αναλυτές θεωρούν πως μακροπρόθεσμα οι οικονομικές προοπτικές της Ρωσίας είναι πολύ πιο δυσοίωνες από ό,τι ήταν πριν την εισβολή: Η στροφή του Κρεμλίνου προς την Κίνα και άλλες αγορές, οι παραβιάσεις κυρώσεων και τα άλλα μέτρα του δεν αντισταθμίζουν την απευθείας πρόσβαση στις αγορές και την τεχνολογία της Δύσης. Η «έκρηξη» των ρωσικών στρατιωτικών δαπανών έχει προκαλέσει άνοδο του πληθωρισμού στη Ρωσία, με την κεντρική τράπεζα να αυξάνει το κόστος δανεισμού ενώ η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις εργατικού δυναμικού καθώς η Μόσχα ρίχνει πόρους κάθε είδους στις ένοπλες δυνάμεις.

Η Ρωσία πρέπει να προετοιμαστεί για μακρά αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως την Ουάσινγκτον για την κρίση στις σχέσεις τους, σημείωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ριαμπκόφ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει ψευδαισθήσεις για τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, δεδομένης της «δικομματικής αντιρωσικής συναίνεσης» που υπάρχει στις ΗΠΑ.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση με τη χώρα αυτή. Είμαστε έτοιμοι γι’αυτό από κάθε άποψη», σημείωσε ο Ριαμπκόφ.

«Στέλνουμε όλα τα προειδοποιητικά σήματα στον αντίπαλό μας ώστε να μην υποτιμήσει την αποφασιστικότητά μας», υπογράμμισε επίσης ο Ριαμπκόφ.

Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν δεχθεί πλήγμα με συμβατικούς πυραύλους και ότι η Μόσχα θα θεωρήσει κοινή επίθεση οποιαδήποτε γίνει εναντίον της με την υποστήριξη μιας πυρηνικής δύναμης.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters