Η Ρωσία αύξησε απότομα την Πέμπτη το διακύβευμα στην αντιπαράθεσή της με τη Δύση για την Ουκρανία, με κορυφαίο διπλωμάτη να λέει ότι δεν θα αποκλειόταν αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κούβα και στη Βενεζουέλα εάν αυξάνονταν οι εντάσεις με τις ΗΠΑ.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, που ηγήθηκε της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Δευτέρας με τις ΗΠΑ στη Γενεύη, είπε, στο πλαίσιο σχολίων που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, ότι δεν θα επιβεβαίωνε ούτε θα απέκλειε το ενδεχόμενο η Ρωσία να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.
Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και η συνάντηση ΝΑΤΟ – Ρωσίας την Τετάρτη στη Βιέννη δεν κατάφεραν να μειώσουν το χάσμα ως προς τις απαιτήσεις ασφαλείας της Μόσχας εν μέσω της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία. Ενώ η Μόσχα απαιτεί να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ, η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της απορρίπτουν αυτές τις απαιτήσεις εξαρχής.
Σε συνέντευξή του στο ρωσικό RTVI, ο Ριαμπκόφ σημείωσε πως «όλα βασίζονται στις ενέργειες των Αμερικανών ομολόγων μας», προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει πως η Ρωσία θα μπορούσε να λάβει στρατιωτικά- τεχνικά μέτρα εάν οι ΗΠΑ προκαλέσουν τη Μόσχα και αυξήσουν τη στρατιωτική πίεση σε βάρος της.
O Ριαμπκόφ είπε πως μια άρνηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να λάβουν υπόψιν την κύρια ρωσική απαίτηση για εγγυήσεις απέναντι στην επέκταση της Συμμαχίας στην Ουκρανία και άλλες πρώην σοβιετκές χώρες δημιουργεί αμφιβολίες ως προς τη συνέχιση των συνομιλιών.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε «κάποια θετικά στοιχεία και αποχρώσεις» στις συνομιλίες, μα τις χαρακτήρισε ως «ανεπιτυχείς» εξαιτίας σημαντικών διαφωνιών για τις βασικές απαιτήσεις της Ρωσίας.
«Οι συνομιλίες άρχισαν για να λάβουμε συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα πρωταρχικά ζητήματα που τέθηκαν, και διαφωνίες παρέμειναν σε αυτά τα πρωταρχικά ζητήματα, κάτι που είναι κακό» είπε σε συνέντευξη Τύπου με δημοσιογράφους.
Ο Πεσκόφ προειδοποίησε για πλήρη ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας εάν υιοθετούνταν οι προτεινόμενες κυρώσεις σε βάρος του Ρώσου προέδρου Πούτιν και άλλων κορυφαίων πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών. Τα μέτρα, που προτάθηκαν από τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας των ΗΠΑ, θα στόχευαν επίσης και κορυφαία ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εάν η Μόσχα έστελνε στρατεύματα στην Ουκρανία.
Ο Πεσκόφ αποδοκίμασε τις προτάσεις ως προσπάθεια αύξησης της πίεσης στη Μόσχα κατά τις συνομιλίες, λέγοντας πως δεν θα απέδιδαν.
Οι συνομιλίες λαμβάνουν χώρα καθώς περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες, με άρματα μάχης και βαρύ εξοπλισμό έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. Η συγκέντρωση αυτή έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία στο Κίεβο και τη Δύση πως Μόσχα προετοιμάζεται για εισβολή. Η Ρωσία αρνείται πως εξετάζει το ενδεχόμενο εισβολής και αντ’αυτού κατηγορεί τη Δύση πως απειλεί την ασφάλειά της φέρνοντας στρατιωτικό προσωπικό και εξοπλισμό στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη.