Η Ρωσία ανακοίνωσε την απόσυρση των στρατευμάτων από την περιφέρεια του Χάρκοβο

Οι ρωσικές δυνάμεις οπισθοχωρούν καθώς η Ουκρανία κάνει ταχεία επίθεση στα ανατολικά
|
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αποσύρει στρατεύματα από δύο περιοχές στην ανατολική περιφέρεια του Χάρκοβο της Ουκρανίας, όπου μια ουκρανική αντεπίθεση έχει σημειώσει σημαντικές προόδους την περασμένη εβδομάδα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού οι Ουκρανοί, στην ταχεία προέλασή τους, ανακατέλαβαν το Κουπιάνσκ, έναν σιδηροδρομικό κόμβο από τον οποίο ανεφοδιάζονταν οι ρωσικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Ουκρανία, αποκόπτοντας έτσι χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε το Σάββατο ότι τα στρατεύματα θα ανασυνταχθούν από τις περιοχές Μπαλακλιά και Ιζιούμ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ της Ουκρανίας.

Το Ιζιούμ ήταν μια σημαντική βάση για τις ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια του Χάρκοβο και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τους κατοίκους της Μπαλακλιά να ζητωκραυγάζουν χαρούμενα καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα την ανακατέλαβαν.

«Για να επιτευχθούν οι δεδηλωμένοι στόχοι της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης για την απελευθέρωση του Ντονμπάς, αποφασίστηκε να ανασυνταχθούν οι ρωσικές δυνάμεις που σταθμεύουν στις περιοχές της Μπαλακλίγια και του Ιζιούμ ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες στην κατεύθυνση του Ντονέτσκ», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Οι ισχυρισμοί ότι οι δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις βρίσκονται στα χέρια του ουκρανικού στρατού έχουν επίσης κοινοποιηθεί στο διαδίκτυο από πολλούς αναλυτές και δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις ανάρτησαν φωτογραφίες σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου διακρίνονται τα μέλη τους «στο Κουπιάνσκ που ήταν και θα είναι πάντα ουκρανικό». Ένας τοπικός αξιωματούχος δημοσιοποίησε μια φωτογραφία με Ουκρανούς στρατιώτες, με τη λεζάντα: «Το Κουπιάνσκ είναι Ουκρανία».

Η κατάσταση είναι «δύσκολη» στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, παραδέχτηκε σήμερα ο φιλορώσος αυτονομιστής ηγέτης Ντένις Πουσίλιν, μετά την ανακοίνωση του Κιέβου για σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες στην αντεπίθεση που εξαπέλυσε.

Στο Λιμάνι, που έπεσε στα τέλη Μαΐου στα χέρια των Ρώσων, «η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη, όπως και σε ορισμένες άλλες κοινότητες στη βόρεια Δημοκρατία» του Ντονέτσκ, είπε ο Πουσίλιν, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram.

 

Η ουκρανική σημαία υψώθηκε στην Μπαλακλιά

Η ουκρανική σημαία υψώθηκε στην πόλη Μπαλακλιά, δήλωσε ο περιφερειάρχης του Χάρκοβο, ο οποίος δημοσίευσε ένα βίντεο με τον εαυτό του να απευθύνεται στην κάμερα στο Telegram.

«Αγόρια και κορίτσια των ενόπλων δυνάμεων, σήμερα δημιουργείτε μια νέα ιστορία της ελεύθερης Ουκρανίας, είμαστε περήφανοι», λέει.

Πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες δείχνουν κάτοικο της Μπαλακλιά να χαιρετάει και να αγκαλιάζει Ουκρανούς στρατιώτες μετά την απελευθέρωση της πόλης.

 

Ανακαταλήφθηκαν 30 κοινότητες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι οι δυνάμεις του Κιέβου ανακατέλαβαν 30 κοινότητες που βρίσκονταν στα χέρια της Ρωσίας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η Μόσχα στέλνει ενισχύσεις για να αντιμετωπιστεί ουκρανική αντεπίθεση.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν και πήραν τον έλεγχο 30 κοινοτήτων στην περιφέρεια του Χαρκόβου», που γειτονεύει με τη Ρωσία, είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του βραδινού του τηλεοπτικού διαγγέλματος που μεταφορτώνεται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. «Σταδιακά καταλαμβάνουμε κι άλλες», συνέχισε, «παντού ξαναφέρνουμε την ουκρανική σημαία και προστασία για τον λαό μας».

Πρόσθεσε ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες στο Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η ανατολική Ουκρανία, καθώς και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ έφτασε στο Κίεβο σε μια απροειδοποίητη επίσκεψη το Σάββατο, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν θα κουραστεί να βοηθά την Ουκρανία παρά τις προσπάθειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αυξήσει την πίεση εμποδίζοντας τις προμήθειες ενέργειας από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 2 δισ. δολαρίων

Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε χθες Παρασκευή (9/8) ένα νέο πακέτο εξωτερικής στρατιωτικής χρηματοδότησης ύψους 2,2 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία και άλλες 18 χώρες που εκτιμάται ότι κινδυνεύουν από τη ρωσική επιθετικότητα. Αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα πως το πακέτο θα ανερχόταν σε 2 δισ. δολάρια.

Περίπου 1 δισ. δολάρια θα διατεθούν στην Ουκρανία, είπε ο αξιωματούχος. Τα υπόλοιπα θα διανεμηθούν στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, την Εσθονία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, το Κόσοβο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Τα χρήματα αποσκοπούν στην προστασία της κυριαρχίας, στον εκσυγχρονισμό των δυνάμεων ασφαλείας, στην ενίσχυση των συμπράξεων με τη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της ικανότητας «αντιμετώπισης της ρωσικής επιρροής και επιθετικότητας», δήλωσε ο αξιωματούχος σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η βοήθεια έχει τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων που επιτρέπουν στις χώρες να αγοράσουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ και θα πρέπει να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Πηγή: AP/ Reuters