Ρώσοι αξιωματούχοι την Τρίτη διέψευσαν αναφορές πως η Μόσχα έστειλε στην Ουάσινγκτον γραπτή απάντηση σε αμερικανική πρόταση με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης, μία ημέρα αφού οι δύο χώρες αντάλλαξαν σκληρές κατηγορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το Κρεμλίνο επιδιώκει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πως η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στη Συμμαχία, πως θα σταματήσει η ανάπτυξη όπλων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και πως οι δυνάμεις της Συμμαχίας θα ανακληθούν πίσω στην ανατολική Ευρώπη.
Οι απαιτήσεις, που απορρίπτονται ως απαράδεκτες από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, λαμβάνουν χώρα εν μέσω φόβων πως η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Δύσης έχουν μέχρι τώρα αποτύχει να αποφέρουν αποτελέσματα.
Η Ουάσινγκτον έχει δώσει στη Μόσχα γραπτή απάντηση στις απαιτήσεις και τη Δευτέρα τρεις αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είπαν ότι η ρωσική κυβέρνηση έστειλε γραπτή απάντηση στις αμερικανικές προτάσεις. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το έγγραφο, λέγοντας πως «θα ήταν αντιπαραγωγικό να διαπραγματευτούμε δημόσια» και ότι θα άφηναν τη Ρωσία να συζητήσει την αντιπρόταση.
Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο είπε την Τρίτη στο πρακτορείο RIA Novosti ότι αυτό «δεν ήταν αληθές».
Το πρακτορείο επίσης επικαλέστηκε ανώνυμο διπλωμάτη του ρωσικού ΥΠΕΞ που είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, έστειλε μήνυμα τους δυτικούς συναδέλφους του, περιλαμβανομένου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, για την «αρχή του αδιαχώριστου της ασφάλειας», μα δεν ήταν απάντηση στις προτάσεις της Ουάσινγκτον.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι υπήρχε «σύγχυση» και ότι η απάντηση της Ρωσίας στις αμερικανικές προτάσεις διαμορφώνεται ακόμα. Αυτό που απεστάλη στους δυτικούς αξιωματούχους ήταν «άλλες σκέψεις, σε ένα κάπως διαφορετικό ζήτημα» είπε ο Πεσκόφ.