Η Ρωσία διακόπτει τη συμμετοχή της στη New START, την τελευταία συνθήκη με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά

Θα συνεχίζει να τηρεί τα όρια στον αριθμό πυρηνικών κεφαλών - Την λύπη του εξέφρασε το ΝΑΤΟ για την απόφαση Πούτιν.
|
Open Image Modal
Sputnik Photo Agency via Reuters

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Μόσχα, ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη New Start που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο πλευρών.

«Σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η Ρωσία δεν αποσύρεται από τη συνθήκη, μα η διακοπή της συμμετοχής της θέτει σε κίνδυνο τον τελευταίο πυλώνα ελέγχου εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας που είχε απομείνει. Υπενθυμίζεται πως οι δύο χώρες έχουν περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών του κόσμου.

Ο Πούτιν είπε πως η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Rosatom, πρέπει επίσης να διασφαλίσει την ετοιμότητα της χώρας ως προς τη δοκιμή πυρηνικού όπλου, αν χρειαστεί. «Φυσικά δεν θα είμαστε οι πρώτοι που θα το κάνουμε αυτό. Μα αν οι ΗΠΑ κάνουν δοκιμή, τότε θα κάνουμε κι εμείς» είπε. «Κανείς δεν πρέπει να είναι υπό επικίνδυνες ψευδαισθήσεις πως η παγκόσμια στρατηγική ισοτιμία μπορεί να καταστραφεί».

Η New START υπεγράφη στην Πράγα το 2010, τέθηκε σε ισχύ το επόμενο έτος και παρατάθηκε το 2021 για πέντε ακόμα χρόνια. Θέτει όριο στον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να έχουν ανεπτυγμένες οι ΗΠΑ και η Ρωσία, και στα βομβαρδιστικά και υποβρύχια που τις εκτοξεύουν.

Η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο, κοντά σε 6.000 πυρηνικές κεφαλές, λένε ειδικοί.

Στην ομιλία του ο Πούτιν είπε, χωρίς να δώσει στοιχεία, πως η Δύση εμπλεκόταν άμεσα σε ουκρανικές επιθέσεις σε βάσεις ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος. Επίσης είπε ότι οι απαιτήσεις του ΝΑΤΟ η Ρωσία να επιτρέψει επιθεωρήσεις των βάσεών της με πυρηνικά στο πλαίσιο της New START ήταν ως εκ τούτου εξωφρενικές.

«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ λένε ανοιχτά πως στόχος τους είναι να επιφέρουν μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία. Και τι- μετά από αυτό, θα κάνουν βόλτες γύρω από τις αμυντικές μας εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων των νεότερων, σαν να μη συνέβη τίποτα;» είπε ο Πούτιν.

«Μια εβδομάδα πριν υπέγραψα διάταγμα που έθετε σε μάχιμη υπηρεσία νέα επίγεια στρατηγικά συστήματα. Θα χώσουν και εκεί τις μύτες τους; Και νομίζουν ότι όλα είναι έτσι απλά;» είπε- ενώ σημείωσε πως πυρηνικά όπλα που στοχεύουν τη Ρωσία έχουν επίσης και η Γαλλία και η Βρετανία, μέλη του ΝΑΤΟ, που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψιν.

Αναλυτές λένε πως η κίνηση της Ρωσίας σημαίνει ότι θα γίνει δυσκολότερο να διαπιστωθεί κατά πόσον συμμορφώνεται στη συνθήκη. 

«Η διακοπή της συμμετοχής στη συνθήκη δεν είναι το ίδιο με την απόσυρση από τη συνθήκη, δεν πιστεύω πως θα υπάρξει ρωσική αύξηση εξοπλισμών πάνω από τα όρια» έγραψε στο Twitter ο Αντρέι Μπακλίτσκι, του UN Institute for Disarmament Research. «Μα θα υπάρχουν πολύ λιγότερες ευκαιρίες να επιβεβαιωθεί αυτό (μόνο εθνικά τεχνικά μέσα) οπότε η συμμόρφωση θα αμφισβητείται» πρόσθεσε. 

Θα συνεχίζει να τηρεί τα όρια στον αριθμό πυρηνικών κεφαλών

Η Ρωσία θα συνεχίσει να τηρεί τα όρια στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει, σε συμφωνία με τη συνθήκη New START, παρά την απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναστείλει τη συμμετοχή της Μόσχας στη συνθήκη αυτή, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Προκειμένου να διατηρηθεί επαρκής βαθμός προβλεψιμότητας και σταθερότητας στον τομέα των πυρηνικών πυραύλων, η Ρωσία σκοπεύει να τηρήσει μια υπεύθυνη προσέγγιση και θα συνεχίσει να τηρεί αυστηρά τους ποσοτικούς περιορισμούς που προβλέπονται από τη συνθήκη New START εντός του κύκλου ζωής της συνθήκης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι θα συνεχίσει να ενημερώνει τις ΗΠΑ για προγραμματισμένες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs).

Το ρωσικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του επέρριψε την ευθύνη στις ΗΠΑ για τη ρωσική απόφαση αναστολής συμμετοχής της στη New START. Εντούτοις υπογραμμίζεται ότι η Μόσχα δεν είναι αντίθετη να επανέλθει στη συνθήκη σε περίπτωση που αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας.

ΝΑΤΟ: Λυπόμαστε για την απόφαση της Ρωσίας

«Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ λίγη ώρα με την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον του ρωσικού κοινοβουλίου.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν σήμερα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «η δυτική απειλή δικαιολόγησε την εισβολή στην Ουκρανία».

«Κανείς δεν επιτίθεται στην Ρωσία. Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος. Η Ουκρανία είναι το θύμα. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα, ένα δικαίωμα το οποίο περιλαμβάνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε αυτόν τον κατακτητικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ο Πούτιν συνεχίζει την πολεμική κλιμάκωση. Οπως έκανε σαφές ο Πούτιν σήμερα, προτεοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο. Ο Πούτιν δεν πρέπει να νικήσει. Αυτό θα έδειχνε ότι κερδίζει ο επιτιθέμενος και ότι επιβραβεύεται η βία. Θα ήταν επικίνδυνο για την ασφάλεια την δική μας και ολόκληρου του κόσμου», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα, κάλεσε τις χώρες του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και να της δώσουν ό,τι χρειάζεται για να νικήσει. Τόνισε, επίσης, ότι είναι επείγον να παραδοθούν όλα τα όπλα για τα οποία έχουν δεσμευτεί ότι θα δώσουν οι χώρες του ΝΑΤΟ (τανκς, βαρύ οπλισμό και εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού).

Επιπλέον, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα συγκαλέσει συνάντηση με εμπειρογνώμονες προμηθειών, για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα έχει τα όπλα που χρειάζεται. Επισήμανε, επίσης, ότι εδώ και μήνες το ΝΑΤΟ εργάζεται για την αύξηση της παραγωγής της αμυντικής βιομηχανίας σε πυρομαχικά και ότι θα αυξηθεί ο στόχος για αποθέματα πυρομαχικών, μέσω της διαδικασίας αμυντικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα συνεργαστούν για να δοθούν κίνητρα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία να αυξήσει την παραγωγή.

Ο ίδιος εξέφρασε την λύπη του για την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να διακόψει την συμμετοχή της Ρωσίας στην συνθήκη New START για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων και κάλεσε την Μόσχα να την αναθεωρήσει.

«Λυπάμαι για τη απόφαση που ανακοινώθηκε από την Ρωσία σήμερα για την διακοπή της συμμετοχή της στην συνθήκη New START», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής υποστήριξης της Κίνας προς την Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Ανησυχούμε όλο και περισσότερο ότι η Κίνα μπορεί να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι ο κινέζος ομόλογός του Γουάνγκ Γι τον διαβεβαίωσε ότι η Κίνα δεν παρέχει όπλα στην Ρωσία και ότι δεν σχεδιάζει να το κάνει.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή, αλλά, από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Κίνα έχει κάνει ό,τι δηλώνει ότι δεν έχει κάνει», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

ΟΗΕ: Ένας κόσμος χωρίς έλεγχο πυρηνικών όπλων είναι ένας πολύ πιο επικίνδυνος, ασταθής κόσμος

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να επανέλθουν στην πλήρη εφαρμογή της συνθήκης New START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Στέφαν Ντουζαρίκ.

″Ένας κόσμος χωρίς έλεγχο πυρηνικών όπλων είναι ένας πολύ πιο επικίνδυνος, ασταθής κόσμος, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί αυτή η έκβαση, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης επιστροφής στον διάλογο”, τόνισε.

 

Με πληροφορίες από Reuters