Η Ρωσία έκανε δοκιμές υπερηχητικών πυραύλων στην Ανατολική Μεσόγειο

Στο πλαίσιο νέου γύρου ασκήσεων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.
Open Image Modal
Σε αυτή την εικόνα που προέρχεται από βίντεο που παραχωρήθηκε από την Υπηρεσία Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας και δημοσιεύθηκε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024, ένας πύραυλος κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Kalibr εκτοξεύεται από τη φρεγάτα Admiral Golovko του ρωσικού Βόρειου Στόλου κατά τη διάρκεια της μεγάλης κλίμακας ναυτικής άσκησης Ocean-2024. (Υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μέσω AP)
via Associated Press

Η Ρωσία εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους στην ανατολική Μεσόγειο σε ένα νέο γύρο ασκήσεων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τα πολεμικά πλοία εκτόξευσαν υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Zircon (Tsirkon), ενώ ένα ρωσικό υποβρύχιο εκτόξευσε έναν πύραυλο κρουζ Kalibr, ένα όπλο ικανό να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι τελευταίας τεχνολογίας πυρηνικοί πύραυλοι Zircon μπορούν να ταξιδέψουν με ταχύτητες σχεδόν 7.000 μίλια/ώρα - εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου. Ο Πούτιν έχει δηλώσει προηγουμένως ότι οι πύραυλοι Zircon δεν έχουν «κανένα αντίστοιχο στον κόσμο».

Μια εκτόξευση ενός αντιπλοϊκού πυραύλου Onyx πραγματοποιήθηκε από ένα πυραυλικό σύστημα στην κοντινή ακτή, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος δεν διευκρίνισε την τοποθεσία των ασκήσεων, δήλωσε ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων που βρίσκονται σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο «αυξήθηκε» για τις ασκήσεις.

«Στις 3 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια μιας άσκησης για τη δοκιμή των συνδυασμένων δραστηριοτήτων των ομάδων στρατευμάτων του ρωσικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, εκτοξεύθηκαν πύραυλοι ακριβείας στη θάλασσα στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στο Telegram.

Τα ρωσικά σκάφη έκαναν δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικών πυραύλων Zirkon και ενός πυραύλου κρουζ Kalibr, πρόσθεσε το υπουργείο. Ένας πύραυλος κρουζ Onyx εκτοξεύθηκε επίσης «από μια καθορισμένη περιοχή στις ακτές της Μεσογείου».

Η Ρωσία διαθέτει ναυτική βάση στην Ταρτούς στη Συρία, αλλά η ανακοίνωση δεν επιβεβαίωσε αν οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν εκεί.

«Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την άσκηση, η ομαδοποίηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο αυξήθηκε», πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο Πούτιν αναμφίβολα σκοπεύει να στείλει μια σημαντική προειδοποίηση στη Δύση με την εκτόξευση των υπερηχητικών πυραύλων Zirkon στη Μεσόγειο.

Εκτοξεύθηκαν από τις σύγχρονες φρεγάτες Admiral Gorshkov και Admiral Golovko.

Ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι θέλει να τερματιστεί «γρήγορα» η επίθεση των ανταρτών στη Συρία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας, πως θέλει να τερματιστεί «γρήγορα» η επίθεση των καθοδηγούμενων από τζιχαντιστές ανταρτών στη Συρία.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστεί γρήγορα η τρομοκρατική επίθεση εξτρεμιστικών οργανώσεων εναντίον της συριακής κυβέρνησης και να υποστηριχθούν πλήρως οι προσπάθειες των νόμιμων αρχών για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της συνταγματικής τάξης», αναφέρει το Κρεμλίνο σε δελτίο Τύπου.

Οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν τις επαφές «αναζητώντας μέτρα με στόχο την εκτόνωση της κρίσης», αναγνωρίζοντας πως είναι καθοριστικής σημασίας «ο συντονισμός μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για την εξομάλυνση της κατάστασης στη Συρία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Ρωσία – η οποία από το 2015 έχει παρέμβει στρατιωτικά στον εμφύλιο στη Συρία – και το Ιράν είναι οι βασικοί σύμμαχοι του καθεστώτος Άσαντ, ενώ η Τουρκία είναι ο κύριος υποστηρικτής των ανταρτών.

Η Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), στους κόλπους της οποίας κυριαρχεί ο συριακός πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα, και άλλες οργανώσεις ανταρτών εξαπέλυσαν την προηγούμενη εβδομάδα επιθέσεις εναντίον του συριακού στρατού, καταλαμβάνοντας γρήγορα δεκάδες κοινότητες και ένα μεγάλο τμήμα του Χαλεπιού, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη Συρία.

Πρόκειται για τις σφοδρότερες επιθέσεις ανταρτών στη Συρία τα τελευταία χρόνια, εγείροντας ανησυχία για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του εμφυλίου, ο οποίος ξεκίνησε το 2011 και μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους υποχρεώνοντας εκατομμύρια άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

-- --