Η Ρωσία μοιράζει διαβατήρια στις κατεχόμενες ουκρανικές πόλεις

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν σπεύδει τις διαδικασίες "ρωσοποίησης" των περιοχών παρά την καταδίκη του Κιέβου.
Open Image Modal
via Associated Press

Οι ρωσικές κατοχικές αρχές στη νότια Ουκρανία λένε ότι έχουν αρχίσει να μοιράζουν ρωσικά διαβατήρια σε ντόπιους κατοίκους σε δύο πόλεις, τη Χερσώνα και τη Μελιτόπολη.

Η Ουκρανία καταδικάζει την προαναφερόμενη ενέργεια ως «ρωσοποίηση». Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του σπεύδει τις διαδικασίες.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass αναφέρει ότι οι πρώτοι 23 κάτοικοι της Χερσώνας πήραν ρωσικά διαβατήρια σε μια ειδική τελετή το Σάββατο.

Το Tass υποστηρίζει ότι χιλιάδες πολίτες έχουν υποβάλει αίτηση για ρωσικά διαβατήρια, αλλά ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία στρατιωτικός κυβερνήτης στην Χερσώνα, Βολόντιμρ Σάλντο, είπε ότι «όλοι οι Χερσονίτες σύντροφοί μας θέλουν να λάβουν το διαβατήριο και τη [ρωσική] υπηκοότητα το συντομότερο δυνατό».

Η Ουκρανία κατήγγειλε την κίνηση ως «κατάφωρη παραβίαση» της εδαφικής της ακεραιότητας, λέγοντας ότι το διάταγμα του προέδρου Πούτιν είναι «νομικά άκυρο».

Η πολιτική αυτή ακολουθεί τη διανομή διαβατηρίων από τη Ρωσία σε κατοίκους των ουκρανικών περιοχών που είχαν καταλάβει οι δυνάμεις της από το 2014, δηλαδή την Κριμαία και μεγάλο μέρος του Ντονμπάς.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και δημιούργησε αυτοαποκαλούμενες «λαϊκές δημοκρατίες» στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ - κινήσεις που καταδικάζονται διεθνώς.

Η Ουκρανία φοβάται τώρα ότι η ίδια διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη σε περιοχές που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις στην τρέχουσα εισβολή. Μόλις οι ντόπιοι γίνουν Ρώσοι, το Κρεμλίνο μπορεί να ισχυριστεί ότι πρέπει να τους «προστατέψει».

Υπάρχουν αναφορές για Ουκρανούς που αψηφούν μια ρωσική εντολή να χρησιμοποιήσουν ρούβλια, αντί για το ουκρανικό νόμισμα τη γρίβνα, στην Χερσώνα.

Η Μελιτόπολη βρίσκεται στη νοτιοανατολική περιοχή της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας κατέχεται τώρα από ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης.

Στην Κριμαία και στο Ντονμπάς που ελέγχεται από τη Ρωσία -τη βιομηχανική περιοχή που αποτελείται από το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ- η Ρωσία εισήγαγε το ρούβλι και ανάγκασε τα σχολεία να υιοθετήσουν το ρωσικό πρόγραμμα σπουδών.

Έχει επίσης εκδιώξει τοπικούς αξιωματούχους που διορίστηκαν από το Κίεβο - και επανέλαβε τέτοιες ενέργειες στις πρόσφατα κατεχόμενες περιοχές.

Πηγή: BBC