Η Ρωσία πιστεύει ότι η διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και η απομάκρυνση από το έδαφός της των στρατιωτικών συμβούλων της Δύσης θα συμβάλει πολύ σύντομα στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ενώ κάλεσε την Δύση να επισκεφθεί και την άλλη πλευρά της γραμμής επαφής στον Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία).
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αποκλιμάκωση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, για την οποία τόσο πολύ μιλάνε και γράφουν οι δυτικοί μας εταίροι, μπορεί να επιτευχθεί πολύ γρήγορα. Για να γίνει αυτό πρέπει να σταματήσουν οι προμήθειες όπλων προς την Ουκρανία και να ανακληθούν από το έδαφός της οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι, να σταματήσουν οι κοινές ασκήσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του ΝΑΤΟ και να απομακρυνθούν οι εξοπλισμοί που είχαν δοθεί νωρίτερα στο Κίεβο εκτός της ουκρανικής επικράτειας», δήλωσε η Ζαχάροβα.
Αναφερόμενη στις πρόσφατες επισκέψεις που πραγματοποίησαν στις 7-8 Φεβρουαρίου στην γραμμή επαφής στο Ντονμπάς, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας, είπε ότι «μοιάζει με μια ‘ευγενική αποστολή‘, ’αλλά υπάρχει και άλλη πτυχή: (επισκέφθηκαν) μόνο τη μία πλευρά, την πλευρά που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Για κάποιο λόγο δεν προχώρησαν περαιτέρω».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μακρόν: Ο Πούτιν είπε ότι δεν θα κλιμακώσει στην Ουκρανία, μα ίσως χρειαστούν μήνες για επίλυση της κρίσης
Από πλευράς του ο πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσίζοφ, είπε στο BBC πως η χώρα του θεωρεί ότι η διπλωματία μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση, υπογραμμίζοντας πως η Μόσχα δεν έχει σκοπό να εισβάλει πουθενά- αν και προειδοποίησε ότι είναι σημαντικό να μην προκληθεί η Ρωσία ώστε να αλλάξει γνώμη πάνω σε αυτό.
Ο Τσίζοφ δεν είπε πότε η Ρωσία σκοπεύει να απομακρύνει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, και αντ’αυτού ρώτησε γιατί κανείς δεν μιλά για τον αριθμό των Ουκρανών στρατιωτών που είναι στραμμένοι προς τη Ρωσία. Ωστόσο ήταν ξεκάθαρος ως προς το ότι περαιτέρω συνομιλίες θα μπορούσαν να αποφέρουν αποτελέσματα. «Σίγουρα πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για διπλωματία» είπε σχετικά.
Η Ρωσία έχει παρουσιάσει στη Δύση μια σειρά απαιτήσεων για την ασφάλεια στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και μια εγγύηση πως η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ. Η απαίτηση αυτή, καθώς και άλλες, έχουν απορριφθεί, με τις χώρες της Δύσης να επιμένουν πως μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για την ασφάλειά της.
Ωστόσο ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ αποσαφήνισε πως συνεχίζει να βλέπει την επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά ως σημείο- κλειδί σε κάθε διαπραγμάτευση. «Δεν θα το ξεχάσουμε. Δεν έχουμε το περιθώριο να το ξεχάσουμε. Πέντε κύματα επέκτασης του ΝΑΤΟ, αυτή δεν ήταν η εξέλιξη που περιμέναμε» είπε σχετικά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-TASS- BBC