Η Ρωσική Εκκλησία διακόπτει τους δεσμούς της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ακολουθεί η Λευκορωσία

Η Ρωσική Εκκλησία διακόπτει τους δεσμούς της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ακολουθεί η Λευκορωσία
|
Open Image Modal
Associated Press

Την απόφασή της να ανεξαρτητοποιηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, εκφράζοντας την διαμαρτυρία της για το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σύμφωνα μάλιστα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Interfax, την επιλογή της Ρωσικής Εκκλησίας να αποκοπεί από το Φανάρι πρόκειται να ακολουθήσει και η Εκκλησία της Λευκορωσίας. Το γεγονός ανακοίνωσε νωρίτερα ο Μητροπολίτης Λευκορωσίας Ιλαρίωνας.

«Η αποδοχή διαλόγου με σχισματικούς και πρόσωπα στα οποία έχει επιβληθεί ανάθεμα από εκκλησία άλλης δικαιοδοσίας, η επιβουλή σε ξένα κανονιστικά όρια, η προσπάθεια αποποίησης δικών της ιστορικών αποφάσεων και υποχρεώσεων, όλα αυτά θέτουν το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως έξω από τα όρια του κανονιστικού πεδίου και προς μεγάλη μας λύπη κάνει πλέον για εμάς αδύνατη την επαφή της ευχαριστίας με τους ιεράρχες, τους πνευματικούς και τους πιστούς...

Στο εξής και μέχρι την άρση των αντικανονικών αποφάσεων που πήρε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως οι ιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας είναι αδύνατο να συλλειτουργούν με τους κληρικούς της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και για τους πιστούς (αδύνατη) η συμμετοχή σε πράξεις λατρείας σε ναούς αυτής», τονίζεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής εκκλησίας.

Η απόφαση ήταν αποτέλεσμα της χορήγησης αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, γεγονός που γνωστοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Το Φανάρι παράλληλα επανέφερε στην κανονικότητα τον σχισματικό Μητροπολίτη Κιέβου Φιλάρετο, ο οποίος ελπίζει ότι θα τεθεί επικεφαλής της νέας, ανεξάρτητης Εκκλησίας.

Ο Φιλάρετος είχε καθαιρεθεί και αφοριστεί από το την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ρωσίας τη δεκαετία του 1990, αφού ίδρυσε δικό του Πατριαρχείο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχίσμα στη σύγχρονη ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας από αυτό του 1054.