Άλλο ένα «Κυριακάτικο Τραπέζι» μας περιμένει και η σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου μας προτείνει να μαγειρέψουμε δύο συνταγές που θα μας κάνουν να μην θέλουμε να αφήσουμε από τα χέρια μας τα μαχαιροπίρουνα.
Αυτή την Κυριακή, το μενού περιλαμβάνει, αρνάκι σε αμπελόφυλλα και για επιδόρπιο, παστα φλώρα με βύσσινο ή φράουλα.
Καλή μας όρεξη!
Αρνάκι σε αμπελόφυλλα
Υλικά
1 μπουτάκι αρνίσιο περίπου 1,5 κιλό ξεκοκοκαλισμένο
40 αμπελόφυλα
400 γρ.γραβιέρα κομμένη σε μπαστουνάκια
3σκελίδες σκόρδο αλοιφή
1φλ.κ.ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
Αποξηραμένο δυόσμο
Πάστα από πιπεριά Φλωρίνης
Σπάγγος κατάλληλος για φούρνο
Εκτέλεση
Παίρνουμε το αρνάκι το χωρίζουμε σε 4 κομμάτια, αλατοπιπερώνουμε και το ανοίγουμε χτυπώντας το να απλώσει σε λεπτό στρώμα.
Το αλείφουμε με το σκόρδο και την πάστα από πιπεριά Φλωρίνης.
Πάνω σε ένα ταψί φούρνου τοποθετούμε λαδόκολα μεγαλύτερη σε μέγεθος από το αρνάκι.
Βάζουμε πάνω τα αμπελόφυλλα πυκνά το ένα δίπλα στο άλλο.
Τοποθετούμε πάνω το αρνάκι που έχουμε αλείψει με το σκορδάκι.
Βάζουμε σε όλη την επιφάνεια τα μπαστουνάκια γραβιέρας,πασπαλίζουμε με δυόσμο,θυμάρι και αρχίζουμε να τυλίγουμε με προσοχή να κάνουμε ρολό το αρνάκι με τα αμπελόφυλλα.
Λαδώνουμε τα αμπελόφυλλα ,τυλίγουμε με την λαδόκολα και δένουμε με τον σπάγγο για να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο.
Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε όλα τα κομμάτια από το αρνάκι.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 1,5 ώρα .
Ανοίγουμε την λαδόκολα κόβουμε τα ντολμαδάκια σε κομμάτια και σερβίρουμε αυτό το εκλεκτό φαγητό συνοδεύοντας το με ένα ποτυράκι λευκό κρασί.
Ίσως θα μας φανεί λίγο δύσκολο αλλά θα μας ανταμείψουν τα χαμόγελα όσων δοκιμάσουν αυτή την ιδιαίτερη λιχουδιά.
Πάστα Φλώρα
Υλικά
150 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
250 γρ. αλεύρι
1 αυγό
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 τσιμπιά αλάτι
400 γρ. μαρμελάδα φράουλα ή βύσσινο
1 αυγό για άλειμα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια, την ζάχαρη, το αλάτι, την βανίλια και τα χτυπάμε να αφρατέψουν.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το αυγό και χτυπάμε σε χαμιλή ταχύτητα.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε ελαφρά ώστε να γίνει μία μαλακή ζύμη.
Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο (χωρίζουμε τα 150 γρ. περίπου) και την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Με ένα πλάστη ανοίγουμε στο μέγεθος της ταρτιέρας (αν σπάσει μην ανησυχείσετε) και την τοποθετούμε μέσα αφού βουτυρώσουμε καλά το σκεύος.
Με τα δάχτυλα την ανοίγουμε ώστε να πάει στα τοιχώματα.
Ρίχνουμε μέσα την μαρμελάδα να πάει παντού.
Με το ζυμάρι που χωρίσαμε κάνουμε μπαστουνάκια τα οποία βάζουμε καλαθωτά επάνω στην μαρμελάδα.
Αλείφουμε με το αυγό και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35 - 40 λεπτά.
Αφήνουμε την πάστα φλώρα να κρυώσει και απολαμβάνουμε.