Η σημαντικότερη προσθήκη στο πρωινό μας για να αυξήσουμε κατακόρυφα το προσδόκιμο ζωής

Συμφωνούν τρεις ειδικοί
Open Image Modal
Svitlana Hulko via Getty Images
Το πρωινό είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα για την θωράκιση της υγείας μας

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, εάν κάνουμε την υγιεινή διατροφή κανονικότητά μας, αυτό μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής μας έως και μια ολόκληρη δεκαετία — κι αυτό είναι σημαντικό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι άνθρωποι είναι πλάσματα που προτιμούν τη ρουτίνα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα (να συμβεί αυτό) αν αυτό που τρώμε και πίνουμε είναι το ίδιο κάθε πρωί...

Εάν πρόκειται να επαναλαμβάνουμε το ίδιο γεύμα κάθε πρωί, αξίζει τον κόπο να βεβαιωθούμε ότι είναι κάτι που προσθέτει χρόνια στη ζωή μας...

Ρωτήσαμε κορυφαίους ειδικούς ως προς τη μακροζωία τι τρώμε το πρωί για έμπνευση, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας συμβουλές για να διασφαλίσουμε ότι το πρωινό που λαμβάνουμε προσθέτει χρόνια στη ζωή μας.

Τι τρώνε οι ειδικοί στη μακροζωΐα για πρωινό 

 

Η δρ Σούζαν Φερί, η οποία έχει διπλή πιστοποίηση στην οικογενειακή ιατρική και την αντιγηραντική και αναγεννητική ιατρική, και ο Σαγκχάβ Σεχγκάλ, διδακτορικός φοιτητής και Gruber Fellow στο Πανεπιστήμιο Γιέιλ του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στην ανθρώπινη γήρανση, είπαν και οι δύο στη HuffPost ότι ξεκινούν τη μέρα τους με λαχανικά και αυγά.

Τρώω κομμάτια από ψητό αυγό ελευθέρας βοσκής στο φούρνο, που εκτρέφεται σε βοσκότοπους με ανάμεικτα βιολογικά, πολύχρωμα λαχανικά μαγειρεμένα με βιολογικό αγνό ελαιόλαδο ή αβοκάντο», δηλώνει η Φερί. Το πρωινό του Σεχγκάλ είναι παρόμοιο: Μια ομελέτα λαχανικών με σπανάκι, ντομάτες, μανιτάρια και, μερικές φορές, λίγο τυρί. «Συνήθως το συνδυάζω με ένα κομμάτι αβοκάντο ή λίγο καπνιστό σολομό αν νιώθω ”φαντεζί” », πρόσθεσε.

Και οι δύο ειδικοί λένε ότι ένα πρωινό με αυγά/λαχανικά είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που συνδέονται επιστημονικά με τη μακροζωία. «Αυτό το είδος πρωινού είναι υπέροχο επειδή είναι γεμάτο με πρωτεΐνη, η οποία είναι εξαιρετική για τη μυοσκελετική μας υγεία. Τα λαχανικά προσθέτουν ένα σωρό βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, καθώς και φυτικές ίνες, οι οποίες είναι εξαιρετικές για την υγεία του εντέρου. Επιπλέον, τα υγιή λίπη από το αβοκάντο ή ο σολομός είναι φοβερά για την καρδιακή και γνωστική μας υγεία», λέει  ο Σεχγκάλ. 

Επιστημονική μελέτη που έλαβε υπόψη περισσότερους από 18.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση αυγών όχι μόνο συνδέθηκε με χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, αλλά μείωσε σημαντικά τη συνολική θνησιμότητα. Όσον αφορά τα λαχανικά, πιθανότατα δεν θα εκπλαγούμε αν ακούσουμε ότι μια δίαιτα με λαχανικά συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου για πολλές χρόνιες ασθένειες που μπορούν να απειλήσουν τη διάρκεια ζωής.

Η δρ Μονίσα Μπχανότε, πενταπλά πιστοποιημένη ιατρός και ειδική στη μακροζωία, ενσωματώνει επίσης λαχανικά στο πρωινό της, αλλά το κάνει με διαφορετικό τρόπο από ότι ο Σεχγκάλ και η Φερί. «Δύο πρωινά που απολαμβάνω τακτικά είναι γιαούρτι καρύδας με σπόρους κάνναβης και βατόμουρα, που είναι γρήγορο και εύκολο, και ψητή μωβ γλυκοπατάτα με dressing miso (σ.σ. παραδοσιακό ιαπωνικό καρύκευμα) και κάσιους, που είναι χορταστική και βαθιά θρεπτικό πρωινό», αναφέρει στη HuffPost.

 

Οι μωβ γλυκοπατάτες αποτελούν ... στοιχείο αναφοράς στην Οκινάουα, μια «Μπλε ζώνη» που σημειώνεται τριψήφιος αριθμούς ηλικίας και καλή υγεία. Αυτός ο συγκεκριμένος τύπος κονδύλων έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, έναν τύπο φλαβονοειδών (αντιοξειδωτικών) που βοηθούν στην προστασία από τη χρόνια φλεγμονή. Το dressing miso κάσιους που η Μπχανότε τοποθετεί στην κορυφή προσφέρει πρωτεΐνη και ακόρεστα λίπη.

Όταν η Μπχανότε επιλέγει γιαούρτι καρύδας για πρωινό, λαμβάνει πρωτεΐνη από το γιαούρτι και τους σπόρους κάνναβης. «Οι σπόροι κάνναβης είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων σε βέλτιστη αναλογία, υποστηρίζοντας την υγεία της καρδιάς και μειώνοντας τη φλεγμονή», λέει η ίδια. Τονίζει επίσης ότι τα προβιοτικά στο γιαούρτι καρύδας προάγουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και υποστηρίζει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, που είναι και τα δύο απαραίτητα για τη μακροζωία. Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία από τη χρόνια φλεγμονή.

 

Πολύτιμες συμβουλές για να εξασφαλίσουμε ότι το πρωινό προσθέτει χρόνια στη ζωή μας

Σε γενικές γραμμές, και οι τρεις ειδικοί αναφέρουν ότι η αποφυγή υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και λιπαρών κρεάτων (όπως λουκάνικο ή μπέικον) στο πρωινό είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι το πρωινό προσθέτει χρόνια στη ζωή μας αντί να τα αφαιρεί. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέεται άμεσα με τη μείωση της διάρκειας ζωής. Ομοίως, η τακτική κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Και οι τρεις ειδικοί αναφέρουν επίσης ότι η ελαχιστοποίηση της πρόσθετης ζάχαρης στο πρωινό είναι ένας άλλος τρόπος για να προσθέσουμε χρόνια στη ζωή μας. Αυτό σημαίνει να αποφεύγουμε τα ζαχαρούχα δημητριακά, τα αρωματισμένα γιαούρτια και τα αρτοσκευάσματα.

«Για ένα πρωινό που υποστηρίζει τη μακροζωία, ας εστιάσουμε σε ολόκληρα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τρόφιμα που παρέχουν μια ισορροπία υγιεινών λιπών, πρωτεϊνών και σύνθετων υδατανθράκων. Ας ενσωματώσουμε άφθονα αντιοξειδωτικά που έχουν φρούτα όπως τα μούρα, υγιή λίπη από ξηρούς καρπούς, σπόρους ή αβοκάντο και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες ή δημητριακά ολικής αλέσεως», συμβουλεύει ο Σεχγκάλ. Επίσης αναφέρει ότι η συμπερίληψη τροφών πλούσιων σε προβιοτικά όπως το γιαούρτι ή το miso, μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου, η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο στη συνολική ευεξία και μακροζωία.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα λαχανικά παίζουν σημαντικό ρόλο όταν πρόκειται για το πρωινό που επιλέγουν οι ειδικοί στη μακροζωία. Σκεφτείτε αυτό μια υπενθύμιση για να τα χορτάσετε το πρωί. Ενώ τα λαχανικά «εισέρχονται»  συχνά στο μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο η ενσωμάτωσή τους στο πρωινό μαζί με μια μη επεξεργασμένη πηγή πρωτεΐνης είναι ένας τρόπος που υποστηρίζεται από την επιστήμη για να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής μας...